Biała dieta – co można jeść, a jakich produktów unikać po wybielaniu zębów?

Fot: baibaz / gettyimages.com

Biała dieta to sposób odżywiania się zalecany po wybielaniu zębów. Jej celem jest zachowanie efektu zabiegu, po którym szkliwo zębów jest osłabione i może pochłaniać barwniki zawarte w produktach spożywczych.

Umiejętnie wykonane wybielanie zębów (w gabinecie dentystycznym lub w domu, z użyciem zalecanych przez stomatologów preparatów) jest całkowicie bezpieczne, ale na kilka dni osłabia szkliwo, sprawiając, że staje się ono bardziej przepuszczalne. Dlatego zarówno po zabiegu domowym, jak i piaskowaniu czy wybielaniu nakładkowym wskazana jest tzw. biała dieta – pozbawiona produktów zawierających barwniki (syntetyczne i naturalne). Substancje te mogą bowiem przenikać przez szkliwo, w niepożądany sposób zmieniając zabarwienie zębów.

Na czym polega biała dieta po wybielaniu zębów?

Biała dieta to sposób odżywiania polegający na wyeliminowaniu z jadłospisu wszelkich produktów zawierających intensywne barwniki. Jej celem jest zachowanie efektu wybielania zębów i ich ochrona przed zaabsorbowaniem barwników zawartych w żywności. Jadłospis w białej diecie może, a nawet powinien być urozmaicony i możliwie najlepiej zbilansowany. Jego wartość energetyczna nie musi różnić się od tej, która dla danej osoby jest odpowiednia na co dzień. Jedynym warunkiem, jakiego należy przestrzegać w białej diecie, jest spożywanie wyłącznie produktów o jasnym kolorze, czyli pozbawionych barwników (lub zawierających ich niewielką ilość) lub zabarwionych na biało. Po okresie regeneracji szkliwa można powrócić do zwykłego sposobu odżywiania.

Jak długo obowiązuje biała dieta po wybielaniu zębów?

Przez około dwie godziny po zabiegu wybielania zębów niewskazane jest spożywanie jakichkolwiek pokarmów. Nie należy nawet myć zębów ani żuć gumy. Można jedynie pić czystą, niegazowaną wodę bez jakichkolwiek dodatków (np. cytryny). Po dwóch godzinach można spożyć pierwszy posiłek, jednak co najmniej 48 godzin po wybielaniu zębów należy bezwzględnie przestrzegać białej diety. Dla utrwalenia pożądanego rezultatu, warto stosować się do jej wytycznych przez około dwa tygodnie. Dokładny czas stosowania białej diety uzależniony jest od rodzaju przeprowadzonego zabiegu, a także od ogólnego stanu zębów (np. ich porowatości). W tej kwestii najlepiej zasięgnąć porady u swojego stomatologa.

Myślisz o wybielaniu zębów? Zobacz film i dowiedz się jak zrobić to bezpiecznie:

Zobacz film: Wybielanie zębów - od czego zależy kolor zębów. Źródło: 36,6.

Biała dieta – produkty dozwolone

Przepisy w białej diecie można komponować dowolnie, wykorzystując takie produkty, jak:

  • nabiał pozbawiony barwników (np. barwnika annato występującego w serach żółtych) oraz dodatków (np. owoców) zawierających barwniki – mleko, jogurty naturalny, kefir, maślanka, śmietana, ser mozzarella, twaróg, ser kozi, masło;
  • warzywa – np. biała rzodkiew, pietruszka (korzeń), seler, kalarepa, biała kapusta, a także ogórek czy cukinia bez skórki;
  • wybrane owoce – najbezpieczniejsze są banany, ale biała dieta dopuszcza też słodkie jabłka i gruszki;
  • mięso drobiowe, smalec;
  • białe ryby i owoce morza;
  • produkty z oczyszczonego ziarna – pszenne pieczywo i makarony, biały ryż, jasne kasze;
  • blanszowane orzechy (np. nerkowce) i migdały;
  • białko jaj (biała dieta nie dopuszcza jedzenia żółtek).

Z białej diety należy wykluczyć większość przypraw – można używać soli i białego pieprzu. Smak potraw można wzbogacać także przez stosowanie białych sosów, np. na bazie jogurtu naturalnego. Zalecane sposoby obróbki termicznej to gotowanie, duszenie i pieczenie bez tłuszczu. Wskazane jest, by posiłki były bogate w wapń niezbędny do prawidłowej mineralizacji zębów. Dopuszczalne w białej diecie napoje to woda i mleko.

Jak dbać o zęby? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak prawidłowo dbać o zęby? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czego nie można jeść podczas białej diety?

Na liście produktów zakazanych w białej diecie znajdują się:

  • kolorowe owoce (przede wszystkim leśne – jagody, borówki, maliny itp.) oraz wyroby je zawierające (np. jogurty smakowe, konfitury);
  • zasobne w barwniki warzywa – np. brokuł, szpinak, marchew, pomidor, burak, czerwona kapusta oraz dania na ich bazie (np. zupy);
  • czerwone mięso (w tym wędliny);
  • sery żółte i topione, twarożki z przyprawami;
  • żółtka jaj;
  • przyprawy, w szczególności papryka (także chili), kurkuma, cynamon itp.;
  • kakao i zawierające je wyroby (np. czekolada);
  • słodycze (zwłaszcza sztucznie barwione).

Z białej diety bezwzględnie należy też wykluczyć kawę, herbatę, soki owocowe, barwione napoje gazowane i kolorowe alkohole (zwłaszcza czerwone wino i nalewki owocowe). Sięgając po jakikolwiek produkt, warto sprawdzić, czy nie zawiera on sztucznych barwników, które na etykietach opisane są symbolami od E100 do E199. Bezpieczne wyjątki stanowią białe barwniki E170 i E171. Po wybielaniu zębów nie wolno palić papierosów (w tym elektronicznych), ponieważ wdychany dym także zawiera silnie barwiące substancje. Nie należy również używać kolorowych past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej.

Inne zalecenia dietetyczne po wybielaniu zębów

Wybielanie zębów zwykle powoduje ich nadwrażliwość. Dlatego co najmniej w pierwszych dniach po zabiegu warto unikać zimnych i bardzo gorących posiłków. Należy także zrezygnować z produktów kwaśnych (np. cytrusów). By ochronić wrażliwe szkliwo, napoje można pić przez słomkę. W przypadku zjedzenia lub wypicia produktu wykraczającego poza ramy białej diety, należy dokładnie przepłukać usta wodą, a po upływie 30 minut (nie wcześniej!) umyć zęby delikatną pastą wybielającą.

Data aktualizacji: 22.01.2019,
Opublikowano: 22.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej