Arcydzięgiel litwor – co to jest? Skład, właściwości lecznicze i działanie rośliny

Fot: lembrechtsjonas / fotolia.com

Arcydzięgiel litwor to zioło, które posiada wiele właściwości leczniczych. Pomaga m.in. w chorobach i dolegliwościach układu pokarmowego, bólach reumatycznych, a także stanach zapalnych skóry. Można stosować go w formie naparu, wywaru bądź odwaru. Warto jednak podkreślić, że nie wszyscy mogą go stosować.

Mimo wielu właściwości leczniczych arcydzięgiel litwor nie jest zalecany kobietom w ciąży, karmiącym i miesiączkującym. Ponadto nie powinny go stosować osoby np. z chorobą wrzodową bądź zapaleniem wyrostka. Jak w przypadku innych ziół, przed rozpoczęciem stosowania, warto skonsultować ten zamiar ze specjalistą.

Arcydzięgiel – co to jest i co zawiera?

Arcydzięgiel litwor (łac. Archangelica officinalis), nazywany także dzięgiel litwor, to roślina lecznicza z rodziny selerowatych. Rosnącą dziko można ją spotkać na Syberii i w północnej Europie. Pojawia się również w polskich Tatrach i Karpatach oraz nad brzegami potoków. Arcydzięgiel służący do celów leczniczych i pielęgnacyjnych, ze względu na swoje właściwości, uprawiany jest na wielu obszarach globu. Jest to roślina, która rośnie nawet do 3 m wysokości. Ma rozgałęzioną pustą w środku łodygę, a także duże i pierzaste liście. Kwitnie od maja do czerwca. Surowcami wykorzystywanymi do celów leczniczych są kłącze i korzeń arcydzięgla. Zbiera się je we wrześniu, a następnie pokrojone suszy w temp. 35°C.

Dzięgiel litwor to roślina, która zawiera w sobie wiele cennych związków. W jego unikatowym składzie znajdują się: kumaryny, estrogeny, sole mineralne (potas, cynk), związki odżywcze, kwasy organiczne, olejki eteryczne, flawonoidy i garbniki. Ta kopalnia korzystnie działających na organizm związków sprawia, że arcydzięgiel jest bardzo często stosowany.

Korzeń arcydzięgla – właściwości

Dzięgiel litwor ma wiele zastosowań leczniczych. Przede wszystkim można używać go ze względu na problemy z układem pokarmowym. Właściwości arcydzięgla wpływają na wydzielanie soku żołądkowego i śliny, co usprawnia procesy trawienne. Oprócz tego, że zioło pobudza apetyt, to również łagodzi bóle brzucha i skurcze żołądka, pozwala uporać się z wzdęciami, zaparciami i odbijaniem. Ponadto arcydzięgiel stosowany jest jako zioło kojące nerwy. Osoby cierpiące na nerwice wegetatywne, bezsenność, a także odczuwające lęk, niepokój i nadmierny stres z powodzeniem mogą je stosować. Dzięki poprawieniu ukrwienia i ukojeniu zioło pomaga odzyskać spokój. 

Zobacz także: Ćwiczenia relaksacyjne na stres dla dzieci i dorosłych. Opis i przykładowe zestawy

Mogą go również stosować osoby borykające się z nawracającymi bólami reumatycznymi. Sprawdzi się na wszelkiego rodzaju nerwobóle, bóle gośćcowe, bóle korzonków itp. Można stosować go wtedy zarówno w formie naparu, jak i zewnętrznie. Arcydzięgiel litwor wykorzystywany jest także bezpośrednio po wysiłku fizycznym – pomaga wtedy zregenerować mięśnie, a także zapobiega powstawaniu zakwasów

Zioło jest również stosowane na choroby skóry. Pomaga w leczeniu bielactwa, łuszczycy, trądziku, łupieżu i innych stanów zapalnych skóry. Łagodzi swędzenie i minimalizuje występowanie wyprysków – w tym celu może być stosowany wewnętrznie i zewnętrznie. Arcydzięgiel litwor pomaga także zwiększyć odporność. Jest skutecznym pomocnikiem w walce z wszelkimi infekcjami, w tym szczególnie infekcjami górnych dróg oddechowych. Ułatwia odkrztuszanie, łagodzi kaszel i ból gardła. Stosowany jest także podczas stanów chorobowych wywołanych grzybami, wirusami i bakteriami.

Zobacz także: Ashwagandha – co to jest? Dawkowanie, właściwości i działanie rośliny

Korzeń arcydzięgla – zastosowanie i dawkowanie

Najczęściej arcydzięgla stosuje się w formie naparu. Wystarczy 1 łyżkę stołową zalać 1,5 szklanki wrzątku, a następnie parzyć pod przykryciem przez ok. 20 minut. Później odcedzić i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem lub po nim. Z arcydzięgla można przygotować także wywar. Wystarczy łyżeczkę pociętego korzenia zioła dodać do szklanki wody, a następnie zagotować i parzyć przez ok. 2 minuty. Tak przygotowany wywar należy zdjąć z ognia i parzyć pod przykryciem przez ok. 15 minut. Warto wypijać 1 szklankę 3 razy dziennie. Znany jest również odwar z arcydzięgla. Aby go przygotować, trzeba gotować korzeń rośliny przez 5 minut, następnie ostudzić i tak przyrządzone zioło pić 4 razy dziennie po 100 ml.

Arcydzięgiel litwor – przeciwwskazania. Czy każdy może go stosować?

Warto podkreślić, że, mimo wielu właściwości leczniczych, arcydzięgiel nie powinien być stosowany przez wszystkich. Przede wszystkim nie powinny go przyjmować kobiety w ciąży, w okresie karmienia, a także podczas miesiączki. Nie zaleca się też jego stosowania w ostrych nieżytach układu pokarmowego, w przebiegu choroby wrzodowej, a także podczas zapalenia kłębków nerwowych i wyrostka. Warto podkreślić, że nie powinno się go używać podczas ekspozycji na słońce – zdarza się, że u osób zdrowych wystąpi nagłe uczulenie na promienie ultrafioletowe.  

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 14.12.2017,
Opublikowano: 06.11.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej