Agnieszka Cegielska opowiada o batatach: "mają więcej beta-karotenu, niż marchew"

Getty Images

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, cieszą się popularnością szczególnie w Ameryce Środkowej i Południowej. W Polsce natomiast znacznie rzadziej goszczą na talerzach.  Warto jednak wprowadzić je do swojego jadłospisu, ponieważ są prawdziwą bombą wartości odżywczych i zdrowotnych.

Bataty, czyli inaczej słodkie ziemniaki uprawia się głównie w Ameryce Środkowej. I choć Europejczycy znają to warzywo już od setek lat, dla wielu mieszkańców starego kontynentu w menu wciąż królem są „zwykłe” ziemniaki. I mimo że dziś dostępnych jest wiele odmian batatów (mają różne kolory skórki i miąższu), niezależnie od tego, na które się zdecydujesz, warto regularnie sięgać po ten produkt. Zresztą batatów często do swoich potraw używa także Agnieszka Cegielska. Gwiazda zauważa, że warzywo to ma więcej beta-karotenu, aniżeli marchew.

Przeczytaj też: Marchew – wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne

Właściwości odżywcze batatów

To są naprawdę skarby natury. Witamina A, bo w nią przekształca się beta karoten w naszym organizmie, to jest bardzo silny antyutleniacz. To jest witamina działająca anty-nowotworowo, bo walczy w wolnymi rodnikami. […] Mamy tam też szereg innych, dobrze działających witamin. Takich, które działają na przykład na nasza urodę –witamina E – wymienia Cegielska.

Czego jeszcze bogatym źródłem są bataty? Jak już wspomnieliśmy zawierają one duże dawki beta-karotenu. Ponadto posiadają bardzo wiele błonnika, dzięki czemu zapewniają szybko i na długo uczucie sytości. Warto dodać, że posiadają także niski indeks glikemiczny, a więc są rewelacyjnym produktem dla cukrzyków. Dodajmy również, że bataty to doskonałe źródło witaminy C, A, E, K i B6. Poza tym możesz w nich odnaleźć także kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk.

Bataty to również rewelacyjne rozwiązanie dla osób dbających o linię, ponieważ w 100 gramach tego produkt jest zaledwie 76 kalorii.

Jak przygotowywać bataty?

Bataty możesz grillować, piec, a także smażyć. Rewelacyjnie łączą się one z masłem, ziołami (szczególnie z rozmarynem), solą i pieprzem. Ponadto z tego warzywa zaserwujesz także pyszną zupę, frytki czy placki. Lubisz jeść zwierzęce białko? Dodaj do mięsnej potrawy na przykład puree z batatów.

Przeczytaj też: #ObiadNaZdrowie: Frytki z batatów – jak je przygotować? Przepis i właściwości zdrowotne batatów

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 04.05.2020,
Opublikowano: 04.05.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej