10 superfoods, które zwiększą twoją odporność

Getty Images

Jak można wzmocnić swoją odporność? Najlepszym i najskuteczniejszym sposobem jest odpowiednia dieta. W co powinna być bogata? Dietetyk wybrał 10 produktów, których regularne spożywanie na pewno wyjdzie ci na zdrowie!

Czym właściwie jest superfoods? To produkty pochodzenia naturalnego, nieprzetwarzane i bogate w składniki odżywcze. My wraz z naszym ekspertem wybrałyśmy 10, które spożywane regularnie zwiększą odporność twojego organizmu. Pamiętaj jednak, że będzie to proces. Aby długo cieszyć się zdrowiem, warto sięgać po takie jedzenie również po erze koronawirusa.

1. Imbir

Właściwości lecznicze imbiru znane są od dawna. Już w mitologii hinduskiej przedstawiany był on jako specyfik na podnoszenie odporności. Warto wiedzieć, że jest także pomocny w leczeniu chorób wirusowych, bakteryjnych czy grzybiczych. Można dodawać go do herbaty lub do gorącej wody z miodem, zaś wcierany w skórę - w miejsce bólu, działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco.

2. Kurkuma

Według badań kurkuma podnosi poziom katelicydyny - peptydu, który wspomaga zapobieganie infekcjom wirusowym, grzybiczym czy bakteryjnym (między innymi Helicobacter pyroli). Działa korzystnie również na pracę mózgu, układu trawiennego oraz wzroku. Najlepiej wykorzystywać ją w połączeniu z herbatą, imbirem oraz cynamonem.

3. Cynamon

Cynamon wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, jednak w połączeniu z miodem (dobrej jakości) podnosi odporność. Miód i cynamon wzmacniają białe krwinki, które odpowiedzialne są między innymi za ochronę organizmu przed wszelkimi infekcjami. Mieszanka ta doskonale sprawdza się również w stanach zapalnych gardła, zatok czy przeziębieniach.

4. Miód spadziowy iglasty

Uważany jest za naturalny antybiotyk - ma działanie przeciwzapalne oraz wzmacniające odporność. Bardzo często zalecany jest w chorobach układu oddechowego oraz astmie. Aby wspomagać organizm warto spożywać jedną łyżeczkę miodu dziennie. Dzieciom można podawać miód rzepakowy, który jest smaczniejszy, ale równie dobrze dba o układ immunologiczny.

5. Pierzga

Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy. Zawiera w sobie wiele witamin, w tym te z grupy B, C, A, PP, D i K, a także mikro- i makroelementów, takich jak fosfor, magnez, żelazo, cynk, potas czy miedź. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne, dlatego jej stosowanie zalecane jest zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym lub wiosennym. Wystarczy jedna łyżka pierzgi dziennie (około 30 gramów), żeby wzmocnić organizm.

6. Pigwa

Obowiązkowy składnik w leczeniu i zapobieganiu infekcji. Pigwa zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza, które wzmacniają układ odpornościowy. Znakomicie wspomaga stany zapalne gardła czy jamy ustnej, powstałe na skutek zmian grzybiczych. Można spożywać ją w formie syropu, dżemu albo dodawać do porannej owsianki.

7. Rokitnik - owoce

Dzięki dużym ilościom flawonoidów i garbników działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo oraz usuwa nagromadzone w organizmie drobnoustroje. Owoce rokitnika bogate są w ponad 150 substancji aktywnie czynnych, w tym między innymi w witaminę C i E, których niedobór zwiększa podatność na infekcje. Rokitnik świetnie sprawdza się również w walce z kaszlem. Owoce można spożywać na surowo lub w formie nalewek, soków czy konfitur.

8. Aloes

To prawdziwa bomba witaminowa – jest on bowiem bogaty w witaminę C, A, E, ale także kwas foliowy, magnez, cynk, selen i żelazo. Aloes doskonale oczyszcza organizm z drobnoustrojów (wirusy, bakterie) i metali. Wspomaga odporność oraz działa przeciwzapalnie. Wystarczy raz dziennie wypić szklankę soku z aloesu. Chcesz kupić gotowy napój? Upewnij się, że nie zawiera dodatkowego cukru i innych szkodliwych substancji!

9. Woda kokosowa

Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybicznie. Pamiętaj jednak, że to zupełnie inny produkt, niż mleczko kokosowe. Woda kokosowa to prawdziwe bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Co ciekawe, jest także źródłem kwasu laurynowego, który występuje też w mleku matki i znakomicie wspiera odporność. Woda ta jest także świetnym, naturalnym izotonikiem.

10. Morwa indyjska (Noni)

Sok z Noni pomaga w walce z gorączką, infekcjami oraz zaburzeniami snu. Podnosi odporność, oczyszcza organizm oraz przeciwdziała drobnoustrojom. Morwa indyjska bogata jest w witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Już100 gramów wyciągu z owoców pokrywa 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Należy pamiętać, że Noni jest naturalnym produktem, którego przedawkowanie może zaszkodzić np. wątrobie. Kuracja powinna trwać minimum kilka miesięcy. Wybierając sok, sięgaj po ten bez cukru!

Data aktualizacji: 17.04.2020,
Opublikowano: 17.04.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej