Biotyna zapobiega łysieniu i... poprawia nastrój. 10 produktów, w których jest jej najwięcej

Dimitri Otis/getty images

Biotyna, to witamina z grupy B. Jej niedobory najbardziej odbijają się na wyglądzie naszych włosów, skóry, a także samopoczuciu. Dowiedz się, których produktów nie powinno zabraknąć w twojej diecie.

Biotyna – co to takiego?

Biotyna jest witaminą z grupy B, która jest wytwarzana przez florę bakteryjną i magazynowa w wątrobie. Inne nazwy tej substancji to witamina H lub B7. Jest bardzo ważnym składnikiem diety osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ biotyna bierze udział w przemianie glukozy, tym samym stabilizując jej poziom we krwi.

Witamina H uczestniczy również w przemianie kwasów tłuszczowych oraz w metabolizmie białek. Biotyna wpływa na dobre samopoczucie, witalność oraz wrażliwość. Dzieje się tak dlatego, że współdziała z aminokwasami, które mają duże znaczenie w zaopatrywaniu układu nerwowego w energię.

Biotyna jest potrzebna w procesie wchłaniania witaminy C. Ma istotne znaczenie dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. Biotyna transportuje cząsteczki siarki do komórek skóry i włosów, dzięki czemu wpływa na ich stan. Pomaga również w leczeniu trądziku młodzieńczego, bo zapobiega wydzielaniu się łoju z gruczołów skórnych. Witamina H zapobiega siwieniu i łysieniu. 

Niedobór biotyny – czym się objawia?

W przypadku niedoboru tej substancji odczuwa się lęk, apatię, drżenie kończyn, bóle mięśni. Niedobory biotyny to również wypadające włosy, łamliwe paznokcie oraz łuszcząca się skóra.

Nie bez powodu biotyna nazywana jest witaminą piękności – ma istotny udział w zachodzących w organizmie procesach, od których zależy stan włosów, skóry i paznokci.

Jak działa biotyna na włosy? Biotyna wspomaga procesy powstawania keratyny będącej podstawowym składnikiem włosów, skóry i paznokci. Witamina B7 (biotyna) zasila macierz włosa w biodostępną siarkę, która wchłaniana jest w masę keratynową. Dzięki temu łodyga włosa może być spoista na całej długości, a przez to silna i elastyczna.

Nie ma wystarczających dowodów, by ustalić, jakie jest zalecane dzienne spożycie biotyny lub szacowane średnie zapotrzebowanie. Przyjęło się, że dziennie potrzebujemy zwykle około 30 mcg biotyny.

Biotyna – najlepsze źródła

Biotyna to witamina rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że organizm jej nie magazynuje. W rezultacie należy ją regularnie spożywać, by utrzymać odpowiedni poziom.

Podczas gdy biotyna jest dostępna w postaci suplementów, zapotrzebowanie na biotynę możemy uzupełnić stosując zróżnicowaną dietę.

Zobacz film: Najwięcej witaminy H mają produkty bogate w białko i naturalne tłuszcze

źródło: Agencja TVN

10 najlepszych produktów bogatych w biotynę

  • Żółtka - jajka są pełne witamin z grupy B, białka, żelaza i fosforu. Żółtko jest szczególnie bogatym źródłem biotyny. Całe, ugotowane jajko (50 gramów) dostarcza około 10 mcg biotyny, czyli około 33% dziennego zapotrzebowania. Należy wiedzieć, że białka jaj zawierają białko zwane awidyną, które może zakłócać wchłanianie biotyny, jeśli jest spożywane na surowo. Dlatego zaleca się spożywanie jajek gotowanych – jest lepsze wchłanianie biotyny oraz minimalizujemy ryzyko zatrucia salmonellą.
  • Rośliny strączkowe - takie jak groszek, fasola i soczewica, są bogate w białko, błonnik i liczne mikroelementy. Jednymi z najbogatszych źródeł biotyny w tej kategorii są orzeszki ziemne i soja. 28 gramów prażonych orzeszków ziemnych zawiera nieco poniżej 5 mcg biotyny, czyli 17% dziennego zapotrzebowania.
  • Orzechy i nasiona są dobrym źródłem błonnika, tłuszczów nienasyconych i białka. Większość dostarcza również biotynę, ale jej ilość różni się w zależności od rodzaju. 20 gramów prażonych nasion słonecznika zawiera 2,6 mcg biotyny, czyli 10% dziennej dawki, a 1/4 szklanki (30 gramów) prażonych migdałów zawiera 1,5 mcg, czyli 5% dziennego zapotrzebowania na biotynę.
  • Wątróbka - jest jednym z najlepszych źródeł biotyny. Zaledwie 75 gramów gotowanej wątroby wołowej dostarcza prawie 31 mcg biotyny, czyli 103% dziennego zapotrzebowania. Co ciekawe, gotowana wątróbka drobiowa jest jeszcze bogatszym źródłem, zawierającym 138 mcg na 75 gramów porcji – to aż 460% dziennego zapotrzebowania na biotynę.
  • Bataty - słodkie ziemniaki są pełne witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy karotenoidowych. Są również jednym z najlepszych roślinnych źródeł biotyny. 125 gramów ugotowanych batatów zawiera 2,4 mcg biotyny, czyli 8% dziennej dawki.
  • Grzyby - zawierają dużą ilość biotyny. Ciekawostką jest, że rzeczywistości wysoka zawartość biotyny chroni grzyby przed pasożytami i drapieżnikami na wolności. 70 gramów posiekanych, świeżych pieczarek zawiera 5,6 mcg, czyli 19% dziennego zapotrzebowania na biotynę.
  • Banany - to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. To pożywna przekąska, która dostarcza również niewielkich ilości biotyny. Banany są pełne błonnika, węglowodanów i mikroelementów, takich jak witaminy z grupy B, miedź i potas. Jeden mały banan (105 gramów) dostarcza również około 0,2 mcg biotyny, czyli 1% dziennego zapotrzebowania.
  • Brokuły - są jednymi z najbardziej odżywczych warzyw, ponieważ zawierają dużo błonnika, wapnia oraz witamin A i C. Brokuł jest również dobrym źródłem biotyny. Zaledwie 45 gramów surowych, posiekanych brokułów zawiera 0,4 mcg, czyli 1% dziennego zapotrzebowania.
  • Drożdże -zarówno domowe drożdże (w kostce), jak i drożdże suche dostarczają biotyny. Drożdże domowe mogą zawierać do 21 mcg biotyny, czyli 7% dziennego zapotrzebowania. Z kolei opakowanie suchych drożdży używanych do pieczenia dostarcza 1,4 mcg biotyny, czyli 5% dziennego zapotrzebowania.
  • Awokado - są jednym z najlepszych źródeł kwasu foliowego i tłuszczów nienasyconych. Są również bogate w biotynę. Średnie awokado (200 gramów) zawiera co najmniej 1,85 mcg biotyny, czyli 6% dziennego zapotrzebowania.

Zobacz film: Olej z awokado nie tylko w kuchni. Jakie właściwości zdrowotne w sobie kryje?

źródło: Cover Video

źródło: www.healthline.com

Data aktualizacji: 27.07.2020,
Opublikowano: 27.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej