Żywokost lekarski – regeneruje skórę, przyspiesza gojenie się złamań i zmniejsza stany zapalne

Fot. undefined undefined / Getty Images

Żywokost lekarski zawiera m.in. alantoinę i garbniki. Można go stosować w postaci maści, odwarów, oleju lub nalewki. Zastosowanie żywokostu to m.in. leczenie podrażnień skórnych, stanów zapalnych i zmniejszanie dolegliwości związanych z układem oddechowym.

Żywokost lekarski jest rośliną, która pochodzi z Europy i jest hodowana w klimacie umiarkowanym. Można ją spotkać w wilgotnych i bagnistych miejscach, m.in. w Ameryce Północnej, Azji i Australii.

Czym jest żywokost lekarski?

Żywokost lekarski to roślina hodowana z nasion lub poprzez podział korzeni. Nasiona sadzi się na wiosnę, natomiast korzenie dzieli jesienią. Wtedy też można wykopywać korzeń, aby go użyć. Z kolei zbiór liści i kwitnących wierzchołków odbywa się w lecie. Żywokost zawiera alantoinę, kleje roślinne, asparaginę, alkaloidy i garbniki. Najwięcej alantoiny znajduje się w korzeniu. Tej części rośliny nie poleca się jednak stosować wewnętrznie. Nieco mniej tego składnika zawierają liście. Mają one natomiast większą ilość garbników niż korzenie. Kleje roślinne są obecne zarówno w naziemnych, jak i podziemnych częściach rośliny. Liści można używać bez obaw – wewnętrznie i zewnętrznie.

Przy jakich dolegliwościach warto pamiętać o stosowaniu ziół? Sprawdźcie:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn 

Żywokost lekarski – właściwości

Właściwości żywokostu lekarskiego wynikają z zawartości alantoiny i są wykorzystywane głównie jako środek na gojenie się wszelkiego rodzaju ran: skaleczeń, poparzeń itp. Pomagają w problemach i chorobach skórnych, takich jak egzema, trądzik czy łuszczyca. Herbatki ziołowe lub wyciąg ziołowy ze zmiksowanej rośliny są stosowane w leczeniu wrzodów żołądka. Żywokost jest też używany przy problemach z jelitami, wątrobą i woreczkiem żółciowym. Zmniejsza stany zapalne i opuchliznę, np. pojawiających się wokół złamanych kończyn. To właśnie garbniki mają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Roślina przyspiesza też wchłanianie się siniaków i zmniejsza blizny. Oprócz tego może być używana w dolegliwościach związanych z chorobami układu oddechowego oraz moczowego.

Żywokost - dlaczego warto go stosować? zobaczcie sami: 

Zobacz film: Żywokost - dlaczego warto go stosować? Getty Images / iStock

Żywokost lekarski – zastosowanie

Świeży żywokost lekarski można stosować na rany i wszelkiego rodzaju owrzodzenia. Dzięki zawartości klejów roślinnych zasklepia urazy znajdujące się na naskórku. Zapobiegają one powstaniu infekcji. W przypadku powierzchownych ran roślina zapewnia szybkie gojenie się bez pozostających blizn. Maść lub okład z żywokostu mogą być używane w przypadku zwichnięć, stłuczeń i skręceń. Są pomocne także w artretyzmie, przy opuchliźnie lub poparzeniach. Stosuje się je w zapaleniach żył, krwawiących hemoroidach, żylakach oraz – podobnie jak świeże zioło – przy wrzodach. 

Właściwości rośliny we wspieraniu regeneracji naskórka były znane od wielu lat. Leczenie stłuczeń, siniaków, złamań oraz pęknięć kości było możliwe dzięki klejom roślinnym. Przyspieszają one „łączenie się” więzadeł i kości. Okład z liści żywokostu lekarskiego położony na kostkę po skręceniu bardzo szybko i skutecznie zmniejsza ból. Liście można też kłaść w postaci kompresu lub okładu (ze zmiażdżonej na papkę rośliny) na urazy stawu z naderwaniem więzadeł, zwichnięcia, stłuczenia lub siniaki. Olej z liści żywokostu lekarskiego ma zastosowanie na skórę w miejscu pęknięcia lub złamania kości. Działa także na rany i uszkodzenia naskórka. Ten sam specyfik sprawdzi się w roli oleju do masażu mającego na celu zmniejszenie bolesności i sztywności stawów. Zamiast oleju można stosować maść z żywokostu, która ma identyczne działanie. Garbniki i kleje roślinne zmniejszają zadrapania oraz zasinienie tkanek. Roślina skutecznie leczy wszelkie blizny.

Na co pomagają zioła? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu  

Odwar z korzenia bądź napar z liści żywokostu doskonale działa jako środek do przemywania podrażnień powstałych na skutek trądziku, egzemy, łuszczycy lub też czyraków. W ten sam sposób działa też olejek z żywokostu lekarskiego. Liście tej rośliny są pomocne w leczeniu chorób układów: pokarmowego, oddechowego i moczowego. Przyspiesza leczenie stanów zapalnych żołądka oraz łagodzi dolegliwości związane z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Zmniejsza też podrażnienia związane z biegunkami oraz wrzodziejącym zapaleniem okrężnicy. Zioło zmniejsza ból gardła i może być stosowane w zapaleniu migdałków. 

Działa wykrztuśnie, dlatego warto po nie sięgnąć w przypadku suchego kaszlu, zapalenia oskrzeli bądź opłucnej. Warto wiedzieć, że z jego liści można przyrządzać nalewki. Ich dawkowanie należy ustalić z pomocą lekarza lub doświadczonego zielarza. Stosuje się je w przypadku problemów z układem oddechowym, jak zapalenie oskrzeli, oraz z wrzodami żołądka. Roślina działa rozkurczająco, dlatego też wspomaga leczenie chorób układu moczowego, w tym zapalenie pęcherza i różnego rodzaju infekcje. Żywokost działa korzystnie na stawy i może być stosowany w przypadku dny moczanowej oraz zapaleń ścięgien. Zioło wspomaga też leczenie stanów zapalnych kaletki maziowej rzepki.

Bibliografia:

  1. Żywokost Lekarski, Symphytum officinale
  2. Żywokost (żywokost lekarski) – Właściwości, zastosowanie, przepis
  3. Żywokost lekarski – zastosowanie i sposób użycia
  4. Żywokost lekarski – Właściwości i zastosowania
Data aktualizacji: 09.07.2019,
Opublikowano: 20.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej