Żurek czy barszcz biały? Czym się różnią i który jest zdrowszy?

Fot: Slawomir Fajer / gettyimages.com

Żurek i barszcz biały – jedna z nich obowiązkowo musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Mimo że wyglądają bardzo podobnie, to różni je sposób przygotowywania i – w zależności od tradycji rodzinnych i regionu – podawane są inaczej. Ale czy są zdrowe i czy warto je w ogóle jeść?

Jak powstaje żurek, a jak barszcz biały?

Aby przygotować pierwszą z zup konieczny jest zakwas, który wytwarza się z mąki żytniej. Wystarczy do naczynia wsypać mąkę oraz przyprawy i zalać ją przegotowaną wodą. Następnie naczynie trzeba przykryć, najlepiej kawałkiem gazy. Dawniej barszcz biały przygotowywano z kiszonych liści rośliny o nazwie barszcz zwyczajny, zaliczanej do selerowatych. Dzisiaj już mało, kto przygotowuje go w ten sposób. Zakwas na barszcz biały robi się również z mąki, ale pszennej. Do ugotowania barszczu białego można także wykorzystać kwaśne mleko zamiast zakwasu. O ile sposób jego przygotowywania się nie zmienia, to wsad zależy już od upodobań i gustu kucharza.

W niektórych regionach do żurku nie dodaje się ani kiełbasy, ani żadnej wędzonki, bo uznawany jest za potrawę typowo postną. Gdzie indziej barszcz biały gotuje się na włoszczyźnie. Czasem, aby stał się bardziej treściwy, doprawia się go śmietaną.

Tak naprawdę to, jak będzie wyglądał żurek czy barszcz biały, zależy od indywidualnych upodobań. Jedni nie wyobrażają ich sobie bez jajka, inni bez białej kiełbasy. Trzeba mieć także na uwadze, że im większy i treściwszy wkład tym większa jest kaloryczność zupy. Zazwyczaj porcja lekkiej zupy to około 50 kcal.

Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu jajek? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Które jaja wybrać? Które jaja są najzdrowsze? Źródło: 36,6.

Dlaczego warto je jeść?

Teoretycznie obie zupy można rozróżnić po smaku. Zdaniem specjalistów od kuchni i tych, co mają bardziej wrażliwe podniebienie, żurek ma dużo ostrzejszy smak, zaś barszcz biały jest znacznie łagodniejszy. Cała reszta zazwyczaj nie widzi i nie czuje żadnej różnicy.

Na szczęście bez względu na to, po którą zupę sięgniemy, wartości odżywcze są praktycznie takie same. Zatem, dlaczego warto jej jeść? Przede wszystkim dla kwasu mlekowego. Związek ten jest naturalnym probiotykiem, zatem będzie wpływał na regulację mikrobioty w jelitach, wspomagał trawienie oraz stymulację immunologicznych funkcji organizmu. Poprzez wpływ na mikrobiotę, będzie łagodził dolegliwości trawienne i potencjalnie łagodził stany zapalne w jelitach.

Mimo że obie zupy powstają z mąki, to na korzyść żurku przemawia fakt, że powstał on z mąki żytniej, która uchodzi za zdrowszą i bardziej wartościową niż biała. Zresztą każda zupa zrobiona na zakwasie będzie zdrowsza i bogatsza w substancje odżywcze.

Trochę witamin i składników mineralnych

Zarówno w żurku, jak i w barszczu białym znajdziemy trochę witamin i minerałów. Obie zupy dostarczają witamin z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego. Dlatego też zupy te polecane są osobom, które nie najlepiej radzą sobie ze stresem. Obie zawierają także witaminę A, która chroni oczy i zapobiega rozwojowi tzw. kurzej ślepoty. Dodatkowo zawierają trochę potasu, wapnia, żelaza oraz fosforu.

Zobacz film i dowiedz się ile kalorii ma biała kiełbasa:

Zobacz film: Ile kalorii ma biała kiełbasa? Źródło: Wiem co jem

Jak wybrać dobry zakwas?

Bez względu na to, czy przygotowujemy żurek lub barszcz biały, na święta, czy bez specjalnej okazji, warto postawić na zakwas własnej roboty. Przepis nie jest skomplikowany, a dodatkowo zyskujemy pewność, że do zupy nie trafiły żadne ulepszacze ani konserwanty. Do naczynia, np. słoika wystarczy wsypać 7 łyżek mąki i zalać ciepłą, przegotowaną wodą oraz dodać przyprawy: czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć gazą lub ściereczką i odstawić w miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa. Zakwas trzeba kilka razy dziennie dokładnie zamieszać. Gotowy będzie po 4-5 dniach.

Jeśli jednak, mimo wszystko wolimy kupić gotowy zakwas, najlepiej wybierać ten w szklanych butelkach.

Zazwyczaj, jest on równie kwaśny, aromatyczny i nie zawiera konserwantów. Najlepszy będzie ten, który na dnie butelki ma biały osad. Powinien być dość gęsty i pokrywać dno warstwą o grubości ok. 2-3 cm.

Sławomir Kula to magister dietetyki, dietetyk kliniczny, absolwent Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, prowadzi Poradnię Dietetyczną Świat Odżywiania w Poznaniu.

Data aktualizacji: 15.04.2022,
Opublikowano: 16.04.2022 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej