Źródła wapnia. Które produkty zawierają najwięcej wapnia?

Foto: naito8 / gettyimages.com

Zioła na wątrobę są bardzo pomocne w oczyszczaniu, regeneracji i wspomaganiu pracy tego narządu. Warto po nie sięgnąć, gdy odczuwa się nieprzyjemne konsekwencje złej diety lub w celu złagodzenia dolegliwości towarzyszących zapaleniu i marskości wątroby.

Wapń jest bardzo ważnym makropierwiastkiem ludzkiego organizmu. Jego poziom jest regulowany m.in. przez przytarczyce. Pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Jego nadmiar może powodować rozwój różnych stanów chorobowych. Aby pokryć zapotrzebowanie na wapń, w diecie powinny znaleźć się co najmniej 2 szklanki mleka bądź jego przetworów.

Zobacz film: Czy dorośli też powinni pić mleko? Źródło: 36,6.

Po co spożywać produkty bogate w wapń?

Wapń jest makropierwiastkiem w organizmie człowieka. Pełni wiele ważnych funkcji:

  • zapewnia prawidłową strukturę zębów,
  • stanowi podstawowy składnik kości,
  • wpływa na prawidłową czynność serca,
  • uczestniczy w procesach utrzymujących równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
  • uaktywnia wiele enzymów,
  • jony wapnia są odpowiedzialne za prawidłową przepuszczalność błon komórkowych, a co za tym idzie – kurczliwość mięśni i przewodnictwo tkanki nerwowej.

Niedobór wapnia przyczynia się do odwapnień i zniekształceń kości, uszkodzenia zębów, nieprawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, serca i mięśni. U dzieci prowadzi do krzywicy, a u dorosłych do osteoporozy. Nadmiar wapnia w diecie też nie jest pożądany. Może wywołać zaburzenia rytmu serca, a także powodować kamicę nerkową i utrudniać wchłanianie innych pierwiastków, np. żelaza czy cynku.

Zapotrzebowanie dobowe na wapń

Poziom zapotrzebowania na produkty będące źródłem wapnia zależy od wieku i stanu fizjologicznego organizmu. U niemowląt konieczne jest dostarczenie około 250 mg. Ta wartość stopniowo rośnie i około 9. roku życia wynosi już 1300 mg na dobę. Po 18. roku życia spada do 1000 mg. Osoby starsze, kobiety w ciąży i karmiące powinny dostarczać dziennie do organizmu 1200 mg wapnia.

Główne źródła wapnia

Zobacz film: Produkty bogate w witaminę D, A i B12. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Dostępnych jest wiele produktów bogatych w wapń. Przede wszystkim należy tu wymienić mleko i przetwory mleczne, kakao, gruboziarniste kasze, orzechy, jaja, szproty, sardynki, a także nasiona roślin strączkowych. Często ludzie kojarzą wapń wyłącznie z mlekiem i jego pochodnymi. Oczywiście zawierają one najwięcej wapnia, choć nie są jedynymi produktami dostarczającymi go do organizmu.

Dla zdrowia niezbędna jest odpowiednia podaż nie tylko wapnia, ale też witaminy D, bez której wchłanianie wapnia jest niemożliwe. Należy pamiętać, że duża zawartość tłuszczu w diecie również niekorzystnie wpływa na przyswajanie wapnia. Ważną rolę w tym procesie odgrywają też fosfor, laktoza, cytryniany, lizyna i arginina.

Produkt

Porcja

Wapń (mg)

jogurt naturalny 2% tł. 150 g (opakowanie) 255
mleko 0,5% tł. 200 ml (szklanka) 242

ser gouda tłusty

30 g (plaster) 242
mleko 3,2% tł. 200 ml (szklanka) 236

jogurt truskawkowy 1,5% tł.

150 g (opakowanie) 201
ser brie pełnotłusty 30 g (plaster) 180
mleko pełne, w proszku 15 g (łyżka) 159
serek homogenizowany waniliowy 150 g (opakowanie) 128
serek twarogowy ziarnisty 150 g (opakowanie) 120
ser topiony edamski 20 g (małe opakowanie) 73
ser twarogowy chudy 50 g (plaster) 48
serek typu „fromage” naturalny 80 g (opakowanie) 43
śmietana 18% tł. 22 g (łyżka) 22

Roślinne źródła wapnia

Istnieje wiele produktów będących źródłem wapnia, jak np. warzywa liściaste, orzechy czy rośliny strączkowe. Mogą być one jednak niewystarczające do pokrycia dziennego zapotrzebowania w ten pierwiastek. Problem wynika z obecności w nich związków fitynowych, dużej ilości błonnika i kwasu szczawiowego, które znacząco zaburzają wchłanianie wapnia z pożywienia. Nie są to jednak tak bogate źródła wapnia jak produkty mleczne, w związku z tym przy niewielkim ich spożyciu warto pomyśleć o dodatkowej suplementacji.

Wegetarianie, którzy z diety wykluczają wyłącznie mięso, nie tracą bogatych w wapń produktów. W mniej korzystnej sytuacji znajdują się weganie całkowicie rezygnujący z produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym z mleka. Trudno im samą dietą zapewnić odpowiednią podaż wapnia, dlatego często konieczne bywa włączenie odpowiednich suplementów. Alternatywą dobrego źródła wapnia w dietach wegetariańskich jest soja. Zawiera 240 mg wapnia na 100 g produktu.

Inne źródła wapnia na dietach wegetariańskich to:

  • migdały,
  • orzechy laskowe,
  • fasola biała,
  • słonecznik.

Roślinne źródła wapnia to też szpinak, szczaw, kapusta biała czy brokuły, jednak ilość wapnia na 100 g jest w nich zdecydowanie mniejsza niż w wymienionych wyżej produktach.

Zobacz film: Czy nabiał szkodzi skórze? Źródło: Dzień Dobry TVN.






Data aktualizacji: 25.04.2018,
Opublikowano: 29.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej