Żółty ser wycofany ze sklepów. Może zawierać bakterie Listeria

Fot. FotografiaBasica / Getty Images

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii żółtego sera marki Ryki. Zagrożeniem dla zdrowia mogą być wykryte bakterie Listeria monocytogenes.

Główny Inspektorat Sanitarny podał informację o dwóch rodzajach żółtego sera firmy Ryki, w których podczas kontroli wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Mowa o dwóch rodzajach sera wyprodukowanych przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki - Gouda oraz Edam Rycki.

W przypadku sera żółtego Gouda, problem dotyczy opakowań 135-gramowych o numerze partii 180359 i dacie ważności 18.10.2019. Z kolei w przypadku sera Edam Rycki mowa również o 135-gramowych opakowaniach o numerze partii 060658 i dacie ważności 23.10.2019. 

Każdy, kto posiada te produkty powinien je wyrzucić, lub oddać do sklepu, w którym je kupił, a jeśli je spożył – pilnie skontaktować się z lekarzem, mogło bowiem dojść do zarażenia się bakterią Listerii i tym samym do rozwoju listeriozy.

Polecamy: Listerioza w ciąży – objawy, badania w kierunku listerii

Listerioza jest chorobą szczególnie niebezpieczną dla niemowląt, kobiet w ciąży oraz osób starszych i o obniżonej odporności. Bakterie Listeria znajdziemy najczęściej w mięsie i mleku (ich obecność wynika z zarażenia się Listerią przez zwierzęta, od których produkty pochodzą). Bakterie znajdują się także na owocach czy warzywach, ale tutaj usunąć je można myjąc owoce i warzywa przed spożyciem. 

Zobaczcie na filmie, do czego może doprowadzić jedzenie spleśniałych produktów:

Zobacz film: Do czego może doprowadzić jedzenie spleśniałych produktów? Źródło: Co nas truje?

U osób z prawidłową odpornością listerioza ma najczęściej przebieg bezobjawowy lub objawy mają niewielkie nasilenie. Główne symptomy to gorączka z towarzyszącymi dreszczami, objawy grypopodobne, jak bóle mięśniowe, a także dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, jak biegunka, które trwają maksymalnie 3 dni.

Data aktualizacji: 16.09.2019,
Opublikowano: 16.09.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej