Główny Inspektorat Sanitarny podał informację o dwóch rodzajach żółtego sera firmy Ryki, w których podczas kontroli wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Mowa o dwóch rodzajach sera wyprodukowanych przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki - Gouda oraz Edam Rycki.
W przypadku sera żółtego Gouda, problem dotyczy opakowań 135-gramowych o numerze partii 180359 i dacie ważności 18.10.2019. Z kolei w przypadku sera Edam Rycki mowa również o 135-gramowych opakowaniach o numerze partii 060658 i dacie ważności 23.10.2019.
Każdy, kto posiada te produkty powinien je wyrzucić, lub oddać do sklepu, w którym je kupił, a jeśli je spożył – pilnie skontaktować się z lekarzem, mogło bowiem dojść do zarażenia się bakterią Listerii i tym samym do rozwoju listeriozy.
Polecamy: Listerioza w ciąży – objawy, badania w kierunku listerii
Listerioza jest chorobą szczególnie niebezpieczną dla niemowląt, kobiet w ciąży oraz osób starszych i o obniżonej odporności. Bakterie Listeria znajdziemy najczęściej w mięsie i mleku (ich obecność wynika z zarażenia się Listerią przez zwierzęta, od których produkty pochodzą). Bakterie znajdują się także na owocach czy warzywach, ale tutaj usunąć je można myjąc owoce i warzywa przed spożyciem.
Zobaczcie na filmie, do czego może doprowadzić jedzenie spleśniałych produktów:
U osób z prawidłową odpornością listerioza ma najczęściej przebieg bezobjawowy lub objawy mają niewielkie nasilenie. Główne symptomy to gorączka z towarzyszącymi dreszczami, objawy grypopodobne, jak bóle mięśniowe, a także dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, jak biegunka, które trwają maksymalnie 3 dni.