Zobacz, co w swoim składzie mają słone przekąski

Claudia Totir/getty images

Chipsy, paluszki, krakersy, solone orzeszki. Tego typu produkty, choć bardzo przez nas lubiane, to prawdziwe pułapki żywieniowe. Dlaczego? Słone przekąski pomimo, że mają wysoką wartość energetyczną, niestety dają krótkotrwałą sytość.

Przekąski wybieraj świadomie

Często nie zdajmy sobie sprawy z tego, że każdy pojedynczy produkt spożywczy stanowi część składową naszej całościowej diety. Dlatego tak ważne jest to, co znajduje się na naszym talerzu. Świadomy wybór umożliwiają nam między innymi szczegółowe etykiety umieszczone na produktach spożywczych. Z tabeli możemy odczytać takie informacje jak wartość energetyczna, zawartość makroskładników: tłuszczy, węglowodanów i białek. Kluczową informacją jest również sam skład produktu. Należy pamiętać, że składniki są wymieniane w kolejności zaczynającej się od największego udziału poszczególnych produktów w recepturze.

Uważaj na sól

Maksymalne dzienne spożycie soli powinno stanowić 5 gramów. To mniej więcej tyle, ile mieści pojemność małej łyżeczki od herbaty. Nie ma soli bezpiecznej. Bez względu na to, czy jest to sól morska, himalajska czy kamienna. Wszystkie one zawierają w 96 proc. sodu, która przyspiesza zatrzymywanie wody w organizmie. Co więcej obciąża układ krążenia, nerki, może powodować powstawanie obrzęków np. nóg. Zamiast sięgać po suplementy na odwodnienie, należy wykluczyć z diety przekąski, które dostarczają zbyt duże ilości soli. Choć producenci często stosują triki i umieszczają na etykietach napis „bez konserwantów”, należy mieć na uwadze, że sól jest również konserwantem powszechnie stosowanym w przemyśle spożywczym.

Rakotwórcze substancje

Kolejną niebezpieczną substancją jest akryloamid – związek chemiczny o niekorzystnym wpływie na organizm. Akryloamid ma działanie rakotwórcze. Średnia zawartość akryloamidu w żywności mieści się w trzech zakresach. Najwyższą średnią zawartość akryloamidu charakteryzują się produkty ziemniaczane, w tym popularne chipsy i frytki, słone paluszki.

Niebezpieczne tłuszcze

Obok soli, drugim niekorzystnym składnikiem słonych przekąsek są tłuszcze nasycone. Wybierając produkt sięgnij po ten, który ma w swoim składzie jak najmniej tłuszczu, soli i cukru.

Zdrowa alternatywa

Zamiast sięgać po kupne i niezdrowe chipsy i inne słone przekąski, przygotujmy je w domu. Do tradycyjnych chipsów wybierajmy ziemniaki do tego przeznaczonych, a więc odmiany mało mączyste. Chipsy należy smażyć tylko i wyłącznie na świeżym oleju. Co więcej, jeżeli pokroimy plasterki ziemniaka grubiej, uzyskamy produkt o niższej zawartości akryloamidu.

Zdrowe chispy można również przygotować z innych warzyw, takich jak: buraki, jarmuż, marchewka. dobrym sposobem na ograniczenie soli jest używanie ziół między innymi: bazylii, majeranku, rozmarynu, a także papryki, pieprzu, chilli.

Zobacz film: Co zawierają słone przekąski?

źródło: wiem, co jem


Data aktualizacji: 01.07.2020,
Opublikowano: 01.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej