Znowu boli? Poznaj produkty, które mogą złagodzić ból

Fot: istetiana / gettyimages.com

Na ból najlepsze są tabletki? Niekoniecznie. Zamiast sięgać po środki przeciwbólowe warto przyjrzeć się produktom, które mamy w kuchni. niektóre z nich mogą łagodzić ból. Po co sięgnąć, kiedy dolegliwość nie odpuszcza?

Bez względu na to, co jest przyczyną bólu, kiedy się pojawia chcemy się go jak najszybciej pozbyć. Warto jednak pamiętać, że pierwszym wyborem wcale nie muszą być leki przeciwbólowe. W łagodzeniu dolegliwości można sobie pomóc naturalnie.

Co jeść, kiedy boli?

  • Wiśnie

Wiśnie to przede wszystkim witamina C, potas czy błonnik pokarmowy. Witamina C to silny przeciwutleniacz, czyli związki które zwalczają wolne rodniki i chronią przed rozwojem raka. Potas wspomaga serce i pomaga wyregulować ciśnienie krwi. Natomiast błonnik pokarmowy poprawia trawienie i obniża poziom złego cholesterolu. Ale na tym nie koniec! Wiśnie zawierają antocyjany. Związki należą do przeciwutleniaczy i świetnie łagodzą dolegliwości bólowe. Owoce szczególnie polecane są przy problemach ze stawami, zwłaszcza przy dnie moczanowej.

  • Imbir

Imbir - w medycynie dalekiego wschodu - uznawany jest za bardzo skuteczne lekarstwo. Tamtejsi medycy polecają go na bóle brzucha czy nudności. Zwarte w imbirze związki nazywane gingerolami wykazują działanie przeciwzapalne. Dlatego imbir świetnie sprawdza się w leczeniu chorób zwyrodnieniowych stawów. Badania pokazują, że warzywo łagodzi nie tylko ból, ale zmniejsza też sztywność stawów.

  • Mięta

Zawarty w mięcie mentol blokuje przepływ sygnałów bólowych do mózgu. Po olej miętowy powinny sięgnąć osoby, które często zmagają się bólami głowy lub chorują na zespół jelita drażliwego. Herbata miętowa doskonale radzi sobie z bólami brzucha, nudnościami oraz niestrawnością. Mimo że mięta jest bardzo skuteczna, to nie każdy może korzystać z jej prozdrowotnych właściwości. Ostrożność muszą zachować osoby, które mają chorobę wrzodową lub refluks. Uważać powinni także cukrzycy, gdyż mięta obniżą poziom cukru we krwi.

  • Borówka amerykańska

Borówka amerykańska jest doskonałym źródłem flawonoidów. Związki te mają zdolność wygaszania stanu zapalnego. Zdaniem lekarzy tzw. subkliniczne stany zapalne, które latami toczą się w organizmie mogą przyczynić się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Warto dodać, że te same flawonoidy poprawiają pamięć oraz chronią przed zaburzeniami erekcji. Dodatkowo dzięki zawartości antyoksydantów i antocyjanów borówka może chronić przed rozwojem raka przełyku, płuca, jamy ustnej, gardła, trzonu macicy, trzustki, prostaty i jelita grubego.

  • Ostra papryczka chili

Za ostrość papryczek chili odpowiada kapsaicyna. Okazuje się, że poza walorami smakowymi substancja wykazuje działanie przeciwbólowe, gdyż blokuje działanie receptorów odpowiedzialnych za odczuwanie bólu. Dodatkowo kapsaicyna skutecznie zwalcza pasożyty oraz bakterie, które przyczyniają się do rozwoju wrzodów żołądka. Po ostrą papryczkę chili powinny sięgnąć również te osoby, które się odchudzają. Kapsaicyna przyspiesza bowiem przemianę materii.

Jakie korzyści daje jedzenie warzyw i owoców? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Zaskakujące właściwości warzyw i owoców Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak wygląda leczenie bólu?

Ból to sygnał ostrzegawczy, który wysyła organizm. Jeśli dolegliwości pojawiają sporadycznie - nie ma powodów do obaw. Konsultacja ze specjalistą będzie potrzebna w sytuacji, gdy ból nawraca, długo się utrzymuje lub nie daje się złagodzić powszechnie dostępnymi leki przeciwbólowymi.

Przewlekły ból nie tylko można, ale trzeba leczyć. Obecnie medycyna ma do zaoferowania chorym nie tylko leki, ale także zabiegi, które pozwalają zablokować odczuwanie bólu.

Data aktualizacji: 22.06.2020,
Opublikowano: 22.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej