Zielony jęczmień (młody jęczmień) – właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne

Fot.: udra / Getty Images

Zielony jęczmień jest popularnym suplementem diety o właściwościach wspomagających odchudzanie, przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Stosuje się go w celu przyspieszenia procesu gojenia się ran i innych zmian skórnych, a także wspomagająco przy leczeniu chorób układu krwionośnego i naczyniowego. Młody jęczmień cieszy się również dużą popularnością ze względu na to, że wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej.

Młody, zielony jęczmień to bogactwo witamin i minerałów a także aminokwasów i enzymów. Dodaje energii, reguluje procesy zachodzące w organizmie i wzmacnia odporność. W sprzedaży dostępny jest jako suplement diety w postaci tabletek z wysuszonych i zmielonych źdźbeł albo w postaci proszku do zmieszania z płynem (w formie koktajlu) lub zamkniętego w kapsułkach. Proszek uzyskuje się po odparowaniu soku z jęczmienia.

Wartości odżywcze zielonego jęczmienia

Zielony jęczmień (młody jęczmień) to sadzonki, które wykiełkowały w ciągu maksymalnie 200 dni od posadzenia. Źdźbła zawierają wiele wartości odżywczych. Są bogatym źródłem błonnika i aminokwasów, w tym przede wszystkim: tryptofanu, kwasu glutaminowego, kwasu asparaginowego, argininy, lecytyny i fenyloalaniny. Ponadto młody zielony jęczmień zawiera witaminę A, C, E i K, a także witaminy z grupy B. Wśród wartości odżywczych tego zboża należy wymienić również takie minerały jak: cynk, selen, fosfor, potas, wapń, brom, chrom, miedź, jod, żelazo, magnez, sód i siarkę.

Właściwości lecznicze zielonego jęczmienia

Zielony jęczmień wykazuje wiele właściwości leczniczych, potwierdzonych licznymi badaniami naukowymi. Wśród nich można wymienić:

  • właściwości antyoksydacyjne – opóźniają procesy starzenia i przeciwdziałają chorobom nowotworowym, a także schorzeniom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i stwardnienie rozsiane; właściwości te związane są z obecnością aminokwasów i witaminy E w składzie młodego jęczmienia;
  • właściwości przeciwdepresyjne – pozwalają na zmniejszenie wpływu stresu na zdrowie człowieka; przyjmowanie preparatów z zielonym jęczmieniem przyczynia się do podwyższenia poziomu serotoniny w mózgu;
  • właściwości hipoglikemiczne – opierają się przede wszystkim na zmniejszaniu poziomu cukru we krwi, dzięki czemu młody jęczmień zapobiega cukrzycy, chorobom układu krążenia, a także dolegliwościom żołądkowym i jelitowym;
  • właściwości hipolipemizujące – pozwalają na przeciwdziałanie miażdżycy, udarom i chorobom niedokrwiennym serca.

Młody jęczmień ma również działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Pomaga w leczeniu niestrawności żołądka, chorób wrzodowych i innych dolegliwości układu pokarmowego. Pomaga również w niwelowaniu oznak starzenia się.

Młody jęczmień na odchudzanie

Ponieważ zielony jęczmień jest bogatym źródłem wielu wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz enzymów wspomagających trawienie, jego spożywanie zaleca się osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Zapewnia on uczucie sytości, a także wspomaga proces przemiany materii. Preparaty z zielonym jęczmieniem wspomagają proces spalania tkanki tłuszczowej, ale nie zastępują aktywności fizycznej i zbilansowanej diety. Oprócz tego preparaty z młodym jęczmieniem zawierające błonnik (preparaty ze zmielonych liści) poprawiają perystaltykę jelit i ułatwiają oczyszczanie układu pokarmowego.

Rodzaje preparatów z zielonego jęczmienia

Młody jęczmień dostępny jest w dwóch postaciach jako:

  • proszek do zmieszania z płynem jako koktajl (ma dość specyficzny smak) albo zamknięty w kapsułkach. Proszek z zielonego jęczmienia pozyskiwany jest z wyciśniętego i odparowanego soku z liści zboża. Jest on bogatym źródłem witamin, mikroelementów i enzymów. Jednak charakteryzuje się on bardzo małą zawartością błonnika. Proszek z zielonego jęczmienia jest stosunkowo drogi – cena za 100 g produktu waha się od 50 do nawet 100 zł.
  • tabletki z zielonego jęczmienia, które produkuje się z suszonych i zmielonych źdźbeł tego zboża. Tego typu preparat jest znacznie tańszy i kosztuje od 20 do 50 zł, co uzależnione jest od producenta oraz ilości tabletek w opakowaniu. Tabletki z młodego jęczmienia w przeciwieństwie do proszku, są bogatym źródłem błonnika, jednak zawierają mniejsze stężenia mikroelementów.

Zielony jęczmień – skutki uboczne

Na początku stosowania preparatów z młodym jęczmieniem mogą pojawić się skutki uboczne, które jednak po 2 tygodniach regularnego stosowania powinny całkowicie ustąpić. Wśród najczęstszych z nich można wymienić: ból głowy, wzdęcia, obijanie, nudności i wymioty.

Zobacz film: Czy warto jeść produkty witaminizowane?. Źródło: Wiem, co kupuję

Bibliografia:

1. Kawka K., Lemieszek M.K., Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2017 nr 7, s. 7-8.

2. Celarek F., Szczegółowa uprawa roślin rolniczych: morfologia i biologia roślin, Siedlce 2002, s. 58.

Data aktualizacji: 16.03.2018,
Opublikowano: 15.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej