Zielona kawa a odchudzanie. Jakie są jej właściwości i działanie? 

Fot: Valentina R. / fotolia.com

Zielona kawa jest uznawana za doskonały środek na odchudzanie. Regularne picie tego rodzaju kawy ma redukować łaknienie i przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej. Zielona kawa ma też inne właściwości, ale należy pamiętać o tym, że istnieje duża liczba przeciwwskazań do jej stosowania.

Zielona kawa jest niczym innym jak zwykłą kawą, która nie została poddana procesowi palenia. Jej obróbka kończy się na tyle szybko, że nie zachodzi w niej proces pirolizy (destylacji pod wpływem wysokiej temperatury). Ma to znacznie dla jej smaku, aromatu i koloru. Kawa zielona wprawdzie wskazuje jednoznacznie jaki powinna mieć kolor, ale niekiedy zdarza się, że jest żółta. Ponadto nie ma tak intensywnego aromatu i smaku, jak tradycyjna kawa palona.

Zobacz film: Gadżety na odchudzanie. Nie daj się nabrać. Źródło: Bez skazy

Zielona kawa na odchudzanie: prawda czy mit?

Zielona kawa ma działanie odchudzające i dlatego jest często wybierana przez osoby chcące szybko zredukować wagę ciała. Suplementy diety na bazie tego rodzaju kawy są dostępne w dwóch postaciach: w tabletkach oraz rozpuszczalnej. W większości przypadków zawierają one w swoim składzie dodatkowy błonnik pokarmowy, wyciągi z ziół, kofeinę i żeń-szeń. Wszystko po to, aby osoba stosująca te suplementy mogła jak najszybciej osiągnąć zadowalające efekty odchudzające. Należy przy tym podkreślić, że suplementy z zieloną kawą działają pobudzająco na organizm oraz dodają mu energii. Dzieje się tak za sprawą dodanej kofeiny i żeń-szenia.

To właśnie kofeina oraz bardzo wysoka zawartość kwasu chlorogenowego w zielonej kawie odpowiadają za przyspieszony proces spalania tkanki tłuszczowej. To one regulują poziom cukru we krwi poprzez obniżenie jego wchłaniania z przewodu pokarmowego. Przekłada się to natomiast na poszukiwanie przez organizm źródła energii, a ta znajduje się w tkance tłuszczowej i właśnie stamtąd jest pobierana. Ponadto kwas chlorogenowy zmniejsza łaknienie, dzięki czemu osoby odchudzające się nie sięgają często po jedzenie, co również ma istotny wpływ na efektywność diety.

Lubisz kawę? Sprawdź, co o niej wiesz!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Zielona kawa: tabletki czy postać sypana?

Obecnie na rynku znajduje się wiele suplementów odchudzających z zielonej kawy. Należy jednak podkreślić, że nie wszystkie z nich mają korzystne działanie na zdrowie. Suplementy w tabletkach lepiej sobie odpuścić, ponieważ ich skład często pozostawia sporo do życzenia. Naturalna zielona kawa mielona to zdecydowanie lepszy wybór, który również korzystnie wpływa na odchudzanie. Warunkiem jest prowadzenie zbilansowanej diety, włączenie do niej spożywanie zielonej kawy oraz regularne ćwiczenia.

Zielona kawa ma dosyć specyficzny smak, nieco różniący się od kawy palonej. Między innymi dlatego nie wszystkim osobom ona smakuje i dlatego często takie osoby decydują się na przyjmowanie zielonej kawy w postaci tabletek lub kapsułek. Jeżeli już ktoś decyduje się na taki wybór, to powinien koniecznie sprawdzić skład produktu. Najlepiej jest zasięgnąć opinii lekarza albo skonsultować się z farmaceutą. Koniecznie powinny robić to osoby, które mają problemy ze zdrowiem. Zielona kawa nie powinna być w ogóle stosowana przez osoby cierpiące na:

  • cukrzycę,
  • problemy z ciśnieniem,
  • choroby serca,
  • choroby układu pokarmowego.

Ponadto uważa się, że ten rodzaj kawy nie powinien być spożywany przez dzieci poniżej 16. roku życia oraz kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią. W tym ostatnim przypadku może bowiem wpływać na gorzkawy posmak w mleku matki.

Są jednak i korzyści zdrowotne wynikające z regularnego picia zielonej kawy. Zawarte w niej kwasy pozytywnie działają na wątrobę, mogą pomagać niszczyć bakterie i wirusy podczas infekcji oraz działać przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.

Zielona kawa: jak parzyć?

Przygotowanie zielonej kawy do picia niewiele różni się od tej samej czynności wykonywanej w przypadku kawy palonej. Decydując się na zakup jej pod postacią ziaren, najpierw należy ją nieco rozdrobnić, ponieważ ziarna są bardzo twarde i bezpośrednie umieszczenie ich w młynku do kawy może spowodować jego uszkodzenie. Świeżo zmielone ziarna trzeba wsypać do filiżanki (ilość według własnych preferencji smakowych) i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Optymalną temperaturą, która nie wpłynie negatywnie na smak i aromat napoju jest ta na poziomie około 90 st. Celsjusza. Po około 3-5 minutach kawa jest gotowa do spożycia.

Zielona kawa: gdzie kupić?

Czym kierować się przy kupnie zielonej kawy? Przede wszystkim miejscem zakupu. Najlepszym wyborem będą sklepy sprzedające kawy i herbaty z całego świata. Po pierwsze dlatego, że zazwyczaj mają bogatą ofertę, a po drugie jakość ich produktów powinna być wysoka. W przypadku zwykłych sklepów, popularnych „sieciówek” czy supermarketów często za kupnem przemawia cena, ale mało kiedy przekłada się ona na jakość. A ta – w przypadku każdego rodzaju kawy – powinna być najwyższa.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz


Data aktualizacji: 28.09.2018,
Opublikowano: 29.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej