Żelatyna - właściwości lecznicze i zdrowotne. Żelatyna jako naturalny lek na stawy, włosy, paznokcie

Fot. HeikeRau / Getty Images

Żelatyna jest białkiem kolagenowym wykazującym liczne właściwości lecznicze i zdrowotne. Wspomaga odchudzanie i regenerację mięśni oraz łagodzi dolegliwości bólowe towarzyszące chorobom stawów. Żelatyna usprawnia trawienie, dzięki czemu zapobiega dolegliwościom żołądkowo-jelitowym.

Żelatyna jest łatwo dostępnym produktem spożywczym wykorzystywanym w produkcji żywności, a także w domowych kuchniach. Poza właściwościami żelującymi cenionymi w przemyśle, wykazuje również działanie prozdrowotne. Przyczynia się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci, a także wzmacnia kości i stawy.

Żelatyna - z czego jest żelatyna?

Żelatyna stanowi połączenie białek i peptydów uzyskiwanych na drodze hydrolizy kolagenu, który znajduje się w kościach i chrząstkach. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz w kuchni. Wykazuje właściwości emulgujące i żelujące, dlatego dodawana jest do licznych produktów żywnościowych, np. jogurtów, słodyczy, konserw. W domowych kuchniach żelatyna najczęściej wykorzystywana jest do przygotowywania galaretek owocowych lub mięsnych. Żelatyna jest produktem o wysokiej zawartości białka. W jej składzie występują liczne aminokwasy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i odpowiadają za liczne właściwości prozdrowotne żelatyny. Wśród aminokwasów tworzących białko żelatyny można wyróżnić: glicynę, prolinę, kwas glutaminowy, hydroksyprolinę, alaninę, serynę, leucynę, fenyloalaninę, walinę, treoninę, a także metioninę, izoleucynę i histydynę. Wiele kontrowersji i niechęci do żelatyny budzi sposób jej powstawania. Żelatyna jest naturalnym produktem pochodzenia zwierzęcego, który wytwarza się z kolagenu pozyskiwanego ze zwierzęcych ścięgien, kości, chrząstek, kopyt bądź rogów. Otrzymana substancja poddawana jest filtracji, a następnie zagęszczeniu. Kolejnym krokiem jest wysuszenie i sproszkowanie żelatyny. W takiej postaci trafia na sklepowe półki.

Żelatyna - właściwości zdrowotne

Żelatyna wykazuje wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Przyczynia się do usprawnienia procesów trawiennych, gdyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Żelatyna wspomaga odchudzanie, przyspieszając metabolizm oraz zmniejszając uczucie głodu. Ten rodzaj białka kolagenowego przynosi długotrwałe uczucie sytości oraz zapobiega podjadaniu, a tym samym niepożądanym przyrostom masy ciała. Jest szczególnie zalecana osobom na diecie redukcyjnej, a także aktywnym fizycznie, gdyż nie tylko sprzyja odchudzaniu, ale również przyspiesza regenerację mięśni. Może stanowić substytut białka dla sportowców, głównie kulturystów.

Żelatyna na stawy - działanie, dawkowanie

Żelatyna, dzięki zawartym w niej aminokwasom posiada korzystny wpływ na stawy. Wspomaga ich prawidłowe funkcjonowanie, a ponadto łagodzi dolegliwości bólowe towarzyszące schorzeniom, takim jak: reumatoidalne zapalenie stawów oraz choroba zwyrodnieniowa. Regularne przyjmowanie żelatyny przyczynia się do przyspieszenia regeneracji tkanki łącznej, dlatego zalecana jest osobom starszym, a także po przebytych urazach i kontuzjach. Kuracja żelatyną polega na wymieszaniu 2 łyżeczek żelatyny w ¼ szklanki zimnej wody. Przygotowaną miksturę odstawia się na całą noc w temperaturze pokojowej. Po przebudzeniu, najlepiej na około pół godziny przed śniadaniem należy zjeść napęczniałą żelatynę. Można ją wzbogacić o dodatek miodu lub jogurtu. Takie domowe leczenie powinno trwać przez miesiąc. Pierwsze rezultaty związane z poprawą funkcjonowania stawów i zmniejszeniem ewentualnych dolegliwości bólowych są odczuwalne już po tygodniu stosowania żelatyny. Żelatyna działa korzystnie nie tylko na stawy, ale również na mięśnie i kości przyczyniając się do ich wzmocnienia.

Żelatyna na włosy - działanie, zastosowanie

Żelatyna, poza właściwościami leczniczymi, ceniona jest również za swoje działanie kosmetyczne. Znajduje zastosowanie w salonach fryzjerskich do laminowania włosów. Zabieg ten służy poprawie kondycji włosów suchych i zniszczonych. Stosowanie żelatyny na włosy przyczynia się do ich nabłyszczenia oraz zwiększenia odporności na urazy. Włosy pod wpływem żelatyny stają się mniej łamliwe, a jednocześnie miększe w dotyku. Ponadto żelatyna zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów. Do przygotowania domowej mikstury, która poprawi wygląd i kondycję włosów potrzebne są: łyżka żelatyny spożywczej, łyżka odżywki do włosów oraz trzy łyżki gorącej wody. Żelatynę rozpuszcza się w gorącej wodzie, a następnie miesza z odżywką. Uzyskaną maź nakłada się na wcześniej umyte, osuszone włosy zabezpieczając je czepkiem. Po upływie 40 minut żelatynową odżywkę spłukuje się pod bieżącą wodą. 

Żelatyna na paznokcie - działanie, zastosowanie

Żelatyna znajduje zastosowanie jako domowa kuracja na łamliwe i rozdwajające się paznokcie. Pozwala na utwardzenie płytki paznokciowej oraz poprawę jej kondycji i wyglądu. Sposób przygotowania leczniczej mikstury na paznokcie jest bardzo prosty. Wystarczy rozpuścić łyżkę żelatyny w szklance gorącej wody, a następnie maczać w niej paznokcie przez około 10-15 minut. Żelatynę na paznokcie powinno stosować się regularnie, najlepiej co 3 dni przez okres dwóch tygodni. 

Jak wygląda maska do włosów z wykorzystaniem żelatyny? Sprawdźcie koniecznie na filmie:

Zobacz film: Domowe sposoby na piękne włosy. Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 26.09.2018,
Opublikowano: 25.09.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej