Zdziwisz się, ile można trzymać wodę po otwarciu!

Fot. Daniel Allan / Getty Images

Picie wody jest wskazane, ale uwaga - musi to być woda mineralna! Zaraz dowiecie się, czym się różni woda mineralna od źródlanej, jaki jest skład zwykłej kranówki oraz o co chodzi z wodami leczniczymi. Jednak najbardziej zaskoczy was to, ile można wodę przechowywać po otwarciu. Prawdopodobnie przechowujecie ją zbyt długo...

Wodę trzeba pić - zaleca się, aby dorosła osoba piła przynajmniej 2 litry wody dziennie. Aby odpowiednio nawodnić organizm zaleca się pić wodę małymi łykami, najlepiej cały dzień. Jednak pojawia się pytanie jaką wodę najlepiej kupować? Jaką wybrać? Wybór w sklepach jest ogromny: woda źródlana, woda mineralna, wody lecznicze... Którą z nich warto kupować? 

Woda dobrej jakości to woda mineralna. Dlaczego? Dlatego, że zawiera minerały, które są nam potrzebne. Z filmu dowiecie się, jak wybrać wartością wodę. I bardzo ważne: należy czytać etykiety!

Zobacz film: Czym się różni woda mineralna od źródlanej? Źródło: Wiem, co jem 

Wody smakowe

Producenci wody wprowadzili na rynek wody smakowe. Niestety - nie powinny one w ogóle nazywać się wodą! Bardziej pasuje do nich nazwa napój smakowy. W składzie wody smakowej znajdziemy cukier, benzoesan sodu, aromaty, kwas cytrynowy, a samej wody - około 94 proc. O wiele lepiej zrobić wodę smakową samemu w domu! Kupowana przez nas butelkowana woda o różnych smakach ma w jednej szklance około 47 kcal i 2 kostki cukru!

Polecamy: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Z filmu poniżej dowiecie się, jak łatwo samemu w domu zrobić wodę smakową:

Zobacz film: Wody smakowe - co zawierają te sklepowe? Jak samemu zrobić wodę smakową w domu? Źródło: Wiem, co jem 

Wody lecznicze

W sklepach dostępne są także wody lecznicze. Czy faktycznie działają? Czy można pić ich dużo? Nie. Wody lecznicze są produktami o odpowiednim przeznaczeniu - zwykle nie można wypijać ich więcej niż 200 ml dziennie, czasami, wedle zalecań producenta do pół litra. Zawierają bardzo dużo minerałów, zależności od tego, na jakie schorzenie mają pomóc. 

Wody lecznicze nie są dla wszystkich! Kupując je musimy dokładnie zapoznać się z zaleceniami ich spożycia. Istnieje bowiem ryzyko, że przedawkujemy zawarte w nich związki. W przypadku picia zwykłej wody nie ma obaw, byśmy przesadzili z dostarczeniem naszemu organizmowi minerałów. 

Zobacz film: Wody lecznicze - jakie dolegliwości łagodzi ich picie? Źródło: Wiem, co jem 

Termin ważności wody

Prawdopodobnie każdy z nas trzyma wodę otwartą zbyt długo! Zwykła woda powinna zostać przez nas wypita w przeciągu 3-4 godzin od otwarcia butelki. Woda gazowana może postać nieco dłużej, ale ile? Tego dowiecie się z filmu poniżej. 

Przydatność wody do spożycia przedłuża trzymanie jej w lodówce. Niestety - nie jest to prawdopodobnie tyle czasu, ile czekacie z jej wypiciem...

Zobacz film: Ile czasu woda jest zdatna do spożycia? Termin ważności wody. Źródło: Wiem, o jem 

Kranówka - czy można ją pić?

Tak. Wodę z kranu można pić, co więcej, na stronie wodociągów obsługujących mieszkańców miast powinna znajdować się informacja, jaki skład ma woda z kranu. Obecnie jest ona bardo dobrze filtrowana i uzdatniona do spożycia. 

W ramach ciekawostek najczystsza woda z kranu leci w Łodzi. Ma skład lepszy od niejednej wody butelkowanej! Więcej na ten temat tutaj:

Zobacz film: Woda z kranu a woda źródlana. Źródło: Wiem, co jem 

Data aktualizacji: 18.07.2018,
Opublikowano: 17.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej