Płatki orkiszowe są zdrowsze od wielu produktów zbożowych. Zawierają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w przypadku osłabienia i rekonwalescencji. Płatki orkiszowe zawierają cenne białko i błonnik, żelazo, potas oraz selen. Warto też podkreślić, że orkisz to "starożytne" zboże, które nie zostało poddane - w odróżnieniu od pszenicy - modyfikacjom genetycznym.
Odpowiednio przyrządzone płatki orkiszowe mogą stanowić doskonałe śniadanie, które doda energii na cały dzień, a przy tym będzie smaczne. Płatki orkiszowe warto spożywać także w przypadku problemów z poprawnym funkcjonowaniem układu pokarmowego.
Czym są płatki orkiszowe?
Płatki orkiszowe powstają w procesie zgniatania ziaren orkiszu, który jest odmianą pszenicy. Zboże orkiszu było znane już wiele tysięcy lat temu na Bliskim Wschodzie, gdzie uprawiali je Izraelici. W Europie stało się popularne dzięki starożytnym Rzymianom oraz Germanom. Orkisz spożywali rzymscy gladiatorzy przed walkami, ponieważ dawał siłę i energię.
W średniowieczu orkisz jako zboże stał się popularny na szerszą skalę w Europie dzięki Hildegardzie z Bingen, żyjącej w XII wieku przeoryszy klasztoru benedyktynów. Uchodziła ona za uzdrowicielkę; propagowała wykorzystywanie orkiszu jako bardzo zdrowego zboża i jednocześnie środka leczniczego. Zdaniem mniszki orkisz działa na organizm rozgrzewająco.
Zobacz, jakie zdrowe i smaczne dania przygotować z ziaren orkiszu:
Płatki orkiszowe – wartości odżywcze
Orkisz, budulec płatków, jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W 100 g płatków orkiszowych znajdują się 323 kalorie – to w przybliżeniu o 40 kcal mniej niż w płatkach owsianych i o 50 kcal mniej niż w płatkach kukurydzianych. Ziarno zawiera gluten, dlatego osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu powinny powstrzymać się od spożywania orkiszu.
Indeks glikemiczny (IG) płatków orkiszowych wynosi 45, jest więc niski. Taka wartość IG pozwala na włączenie tych płatków do diety osób, które zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi oraz cukrzycą. Nie jest wskazane codzienne spożycie tych płatków w przypadku, kiedy niezbędne jest ograniczenie węglowodanów, jednak jedzenie raz na kilka dni płatków z orkiszu nie zaszkodzi.
Płatki orkiszowe to bogactwo białka, zdrowych roślinnych tłuszczów oraz złożonych węglowodanów. Dzięki temu są one dobrym nośnikiem energii, który nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. W płatkach orkiszowych znajduje się sporo błonnika – aż 10,7 g w 100 g produktu. Dzięki temu płatki orkiszowe są dobrym elementem diety osób, które zmagają się z problemami związanymi z funkcjonowaniem układu pokarmowego oraz regularnością wypróżnień.
Spośród pierwiastków, które można znaleźć w składzie płatków orkiszowych, można wyróżnić głównie żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas oraz selen. Żelazo niezbędne jest w diecie osób zmagających się z anemią, nieprawidłową krzepliwością krwi, a oprócz tego pomaga zwalczać bakterie w organizmie, wspomaga pracę układu nerwowego oraz wpływa na przemianę cholesterolu. Wapń i fosfor odgrywają istotną rolę wśród czynników wspomagających zachowanie zdrowej budowy szkieletu, a przy tym odsuwają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Magnez zawarty w płatkach wpływa na koncentrację, pozwala pozbyć się uczucia senności, usprawnia pracę szarych komórek i działa na organizm uspokajająco. Potas wpływa na właściwą pracę nerek, a dzięki temu reguluje gospodarkę wodną oraz ciśnienie krwi w organizmie. Selen jest pierwiastkiem, który zwiększa odporność oraz usprawnia funkcjonowanie tarczycy, prawdopodobnie pomaga także w leczeniu depresji.
Jeżeli chodzi o witaminy, płatki orkiszowe są źródłem zwłaszcza A, E, PP oraz witamin z grupy B. Witamina A zawarta w płatkach jako produkcie roślinnym nosi nazwę prowitaminy A. Pozwala ona metabolizować białka i niektóre hormony. Wspomaga proces widzenia, minimalizując ryzyko tzw. kurzej ślepoty, czyli niemożności widzenia po zmierzchu. Pomaga w tworzeniu szkliwa nazębnego w celu zachowania zdrowych i mocnych zębów. Witamina E jest antyoksydantem – hamuje procesy starzenia się skóry, zapobiegając rozwojowi szkodliwych wolnych rodników. Przeciwdziała też tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych, dlatego osoby w okresach rekonwalescencji po operacjach kończyn mogą jeść płatki orkiszowe. Witamina PP wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, a w dużych ilościach stosowana jest w leczeniu miażdżycy. Zawarte w płatkach witaminy z grupy B łagodzą napięcie nerwowe i poprawiają sprawność intelektualną.
Płatki orkiszowe – zastosowanie i przepisy
Płatki orkiszowe sprawdzą się nie tylko podczas diety odchudzającej. Jako źródło zdrowych tłuszczów, węglowodanów i białek mogą być smacznym i pożywnym śniadaniem, które pozwoli zachować sprawność mózgu i mięśni zarówno podczas pracy, jak i na treningu.
Płatki można zagotować na mleku do uzyskania odpowiedniej konsystencji i dodać ulubione owoce i orzechy. Sprawdzą się także w placuszkach, do których przyrządzenia należy płatki połączyć z białkiem jaja i smażyć na oleju kokosowym.