Zdrowa kolacja, czyli co jeść, a czego unikać przed snem?

Fot. Morsa Images / Getty Images

Kolacja jest równie ważnym elementem w ciągu dnia co śniadanie. Wieczornego posiłku nie należy pomijać, jeść zbyt wcześnie oraz nie można przesadzać z jego wielkością (przesadne objadanie się). Kolacja powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, czyli białka, węglowodanów złożonych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, przy czym powinna być lekkostrawna. Co jeść, a czego należy unikać przed snem?

Co jeść na kolację?

W ciągu dnia należy spożyć od 4 - 5 posiłków, następujących po sobie około 2 – 3 godziny. Przy 4 posiłkach kolacja powinna stanowić 25 – 30% dobowego zapotrzebowania na energię, natomiast przy 5 posiłkach w ciągu dnia powinna wynosić około 20%. Należy zwrócić uwagę, aby kolacja była lekka, niskokaloryczna i zjeść ją ok. 2-3 godziny przed snem. Na talerzu powinno znaleźć się białko, produkty zbożowe, tłuszcze oraz warzywa, które są źródłem niezbędnych witamin i składników mineralnych. Białko powinno grać największą rolę, zwłaszcza przy odchudzaniu, gdyż powoduje uczucie sytości oraz zapobiega katabolizmowi (zanikaniu) mięśni.

Przykładowe produkty, które można jeść na kolację:

  • nabiał – twaróg chudy lub półtłusty, kefir, jogurt naturalny, maślanka, jogurt grecki, feta,
  • mięso – chude wędliny (szynki drobiowe i z indyka, polędwica sopocka), pierś z kurczaka,
  • produkty zbożowe – pieczywo pełnoziarniste, razowe (1-2 kromki), ryż brązowy, pełnoziarnisty makaron,
  • jaja – najlepiej gotowane,
  • ryby – łosoś, tuńczyk, wędzona makrela, pstrąg, mintaj,
  • warzywa – brokuł, pomidor, sałata rzymska, rzodkiewka, papryka, kiełki.

Propozycje na posiłki:

  • chudy lub półtłusty twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem (lub inne ulubione warzywa) z 2 kromkami chleba razowego,
  • sałatki warzywne z garścią makaronu pełnoziarnistego, ser feta, sos na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • sałatka z jajkiem / tuńczykiem,
  • łosoś pieczony lub gotowany na parze z warzywami.

Jajeczne muffiny ze szpinakiem, mozzarellą i pomidorkami

  • 4 jajka,
  • 0,5 opakowania szpinaku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • kilka małych kulek mozzarelli.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 190°C.
  2. Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 1 łyżeczki masła klarowanego lub oleju rzepakowego.
  3. Dodać 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę, sól pieprz, lekko podsmażyć.
  4. W misce rozbić jajka, rozmieszać, dodać pomidorki pokrojone w plasterki, kulki mozzarelli przekrojone na pół, sól, pieprz oraz inne ulubione przyprawy. Wymieszać.
  5. Dodać szpinak do jajek i ponownie wymieszać.
  6. Masę przelać do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika na około 20 minut, sprawdzając co jakiś czas.
  7. Guacamole – awokado rozgnieść widelcem, dodać 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę, sól i pieprz do smaku i kilka kropli soku z cytryny.
  8. Gotowe muffiny posmarować guacamole.

Placuszki z cukinii z łososiem

  • 1 duża cukinia,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • 4 łyżki mleka lub jogurtu greckiego,
  • sól, pieprz do smaku.

Na placki:

  • jogurt grecki lub naturalny,
  • łosoś wędzony,
  • kiełki brokułu.

Przygotowanie:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce, wrzucić do miski, wycisnąć delikatnie ręcznikiem papierowym w celu odsączenia wody. Dodać mleko lub jogurt grecki, mąkę, jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać.
  2. Na patelnię dodać 1 łyżeczkę masła klarowanego lub oleju rzepakowego.
  3. Nałożyć na patelnię 1-2 łyżki masy (1 placek), smażyć ok 1-2 minuty z każdej strony.
  4. Na gotowe placki nałożyć trochę jogurtu greckiego/naturalnego, sporo kawałków wędzonego łososia i dużo kiełków brokułu.
  5. Jeść same lub z sałatką.

Czego nie należy jeść na kolację?

Na ostatni posiłek należy unikać tłustych, ciężkostrawnych potraw. Posiłki nie powinny być również zbyt duże. Na wieczór tempo metabolizmu znacznie zwalnia, organizm wówczas nie będzie wstanie przetworzyć całego posiłku (obfitego i ciężkostrawnego), co może skutkować wzrostem wagi. Objadanie się na noc, nie zdrowym jedzeniem, powoduje szybki wyrzut glukozy do krwi, a następnie insuliny. Takie skoki cukru i insuliny przyczyniają się do magazynowania tkanki tłuszczowej.

Czego jeszcze powinno się unikać przed snem? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Czego unikać przed snem? Źródło: Wiem, co jem

Czego należy unikać?

  • tłustych, wysokokalorycznych potraw – są ciężkostrawne, zazwyczaj bezwartościowe i mogą powodować bezsenność,
  • fast foodów,
  • chipsów, słodyczy,
  • smażonych potraw – placki ziemniaczane, naleśniki, frytki,
  • ciężkich sosów na bazie majonezu,
  • owoców świeżych i suszonych (sałatek owocowych) – zawierają fruktozę, która powoduje szybkie przejście cukru do krwi. Po sałatce owocowej szybko pojawi się uczucie głodu,
  • makaronów z białej mąki,
  • białego, pszennego chleba, kajzerek,
  • dżemów,
  • rośliny strączkowe mogą wywołać wzdęcia.
Opublikowano: 01.02.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej