Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania

Getty Images/ MAIKA 777

Nie jest żadną tajemnicą, że otyłość może prowadzić do wielu chorób. Okazuje się jednak, że zdrowa dieta ma dla organizmu większe znaczenie, aniżeli prawidłowa masa ciała. Co więcej, zdrowa żywność może nawet zmniejszyć zagrożenia wynikające z nadmiernej  masy ciała. 

Wielu z nas ze zdrowym ciałem kojarzy przede wszystkim szczupłą sylwetkę. I choć oczywiście nie ma wątpliwości, że otyłość sprzyja powstawaniu przeróżnych chorób, najświeższe szwedzko-amerykańskie badania dowodzą, że właściwa dieta może nawet zahamować lub zmniejszyć zagrożenia, które niesie ze sobą większa masa ciała.

Przeczytaj też: Otyłość? To się leczy! Jak skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów?

Zdrowa dieta - jakie ma znaczenie

Zastanawiasz się teraz pewnie, co to właściwie znaczy zdrowa dieta? Szwedzcy i amerykańscy naukowcy obserwowali przez 21 lat ponad 79 tysięcy dorosłych Szwedów. Osoby biorące udział w tym eksperymencie udzielały odpowiedzi na 350 pytań, w tym co najmniej 96 dotyczących żywności.

Do jakich wniosków doszli eksperci, kończąc badania? Ludzie, którzy trzymali się diety śródziemnomorskiej (lub takiej, która jest do niej podobna) żyli dłużej – niezależnie od masy ciała. Co istotne, respondenci, którzy w trakcie testów porzucili tego rodzaju sposób odżywiania, umierali prędzej – nawet jeśli ich wagę można było uznać za taką, która mieści się w granicach normy.

Wyniki te wskazują, że przestrzeganie zdrowej diety, takiej jak dieta śródziemnomorska, może być lepsze, niż unikanie otyłości w zapobieganiu śmiertelności

– tłumaczyli autorzy badania i dodawali, że największym problemem dla osób z dużą nadwagą są choroby układu krążenia, które również podnoszą ryzyko wcześniejszego zgonu. Dobrze więc zdawać sobie sprawę, że zdrową dietą można poradzić sobie i z tym problemem. Dieta śródziemnomorska rewelacyjnie działa jednak nie tylko na układ krążenia czy serce. Świetnie oddziałuje też na mózg i zdrowie psychiczne.

Otyłość - globalny problem społeczeństwa

Mówi się, że otyłość to choroba XXI wieku. Wysoki wskaźnik masy ciała (BMI) był związany z 4 milionami zgonów na świecie w 2015 roku, z czego ponad dwie trzecie przypisano chorobom serca (przyczyna numer jeden zgonów na świecie). Naukowcy biorący udział w nowym badaniu ostrzegają, że nadwaga niesie ze sobą zagrożenie dla zdrowia, ale wybór zdrowej diety może okazać się o wiele bardziej korzystny niż uporczywa walka z nadprogramowymi kilogramami. Dobrze jest wiedzieć, że jedno z badań wykonanych w 2018 roku pokazało, że skupienie się na dobrym jedzeniu, a nie na porcjach, ułatwia utratę wagi.

Dieta śródziemnomorska – na czym polega?

Podstawowe zasady diety śródziemnomorskiej są proste - należy unikać smażenia, nigdy nie stosować raz już użytej oliwy i ograniczyć do minimum spożycie pełnego mleka, tłustych serów i wędlin. Zalecane jest picie dużych ilości wody mineralnej i unikanie stresu.

Produkty dozwolone w diecie śródziemnomorskiej to:

  •  ryby, zwłaszcza morskie,
  •  rośliny strączkowe,
  •  makaron i ryż,
  •  świeże owoce i warzywa,
  •  suszone owoce,
  •  orzechy,
  •  ciemne pieczywo, 
  •  wytrawne wino - nie więcej niż 1 lampka do głównego posiłku.

W diecie śródziemnomorskiej jadłospis należy skonstruować w taki sposób, aby nie zawierał białego pieczywa, słodyczy, czerwonego mięsa i tłustych wędlin.

Więcej przeczytasz tutaj: Dieta śródziemnomorska - wady i zalety, efekty, przepisy

Zobacz też, czy zdrowa dieta może być niedroga?

Źródło: x-news


Data aktualizacji: 21.09.2020,
Opublikowano: 18.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej