Zakwaszenie organizmu – potoczny termin sprzeczny z medycyną

fot. underdogstudios/stock.adobe.com

Zakwaszenie organizmu to pojęcie bardzo powszechne na forach poświęconych treningom i zdrowemu odżywianiu. Osoby mówiące o zaburzeniach gospodarki kwasowo-zasadowej jako konsekwencji nieodpowiedniej diety mylą jednak kilka pojęć.

W kręgach dietetycznych i w wielu artykułach o zdrowym odżywianiu można spotkać sformułowanie „zakwaszenie organizmu”, rozumiane jako efekt złej diety, używek i niezdrowego trybu życia, wpływający na upośledzenie funkcji układów i narządów. Określenie to sugeruje zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Nie jest jednak prawdziwe, ponieważ organizm całą siłą dąży do utrzymania równowagi. Proces ten może jednak wiązać się z większym obciążeniem i wysiłkiem oraz gorszym samopoczuciem (i tym w domyśle jest potoczne „zakwaszenie”). Faktyczne zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej, czyli zaburzenie poziomu pH płynów ustrojowych, wiąże się natomiast ze stanem chorobowym zagrażającym życiu. Są to jednak zmiany wynikające z zupełnie innych czynników. Potoczne zakwaszenie takim stanem nie jest, nie ma nic wspólnego z poziomem pH płynów ustrojowych i nie ma odzwierciedlenia w nomenklaturze medycznej.

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu

Prawidłowe stężenie jonów wodorowych (H+) we krwi mieści się w granicach 35–45 nmol/l. Odpowiedni poziom tych jonów w płynach ustrojowych to gwarancja prawidłowo przebiegających procesów w organizmie człowieka. Narządami, które pozwalają na utrzymanie odpowiedniego poziomu jonów wodorowych, są płuca wydalające dwutlenek węgla i nerki wydalające jony wodorowe pod postacią jonów amonowych. Poziom pH krwi, czyli ujemny logarytm jonów wodorowych we krwi, zależy więc od sprawności zarówno układu oddechowego, jak i nerek. Mimo zmian stężeń wodorowęglanów i dwutlenku węgla pH krwi w warunkach fizjologicznych się nie zmienia; prawidłowo wynosi 7,35–7,45.

Poziom pH krwi może ulec zmianie przy zaburzeniach oddychania i wentylacji w pęcherzykach płucnych. Hipowentylacja (niedostateczna wentylacja) prowadzi do kwasicy oddechowej, a hiperwentylacja (zbyt szybkie i głębokie oddechy i nasilona wentylacja) – do zasadowicy oddechowej. Nerki natomiast biorą udział w wydalaniu jonów wodorowych i jednoczesnej resorpcji oraz produkcji wodorowęglanów (HCO3-). Zaburzenie czynności nerek prowadzi do kwasicy nieoddechowej, czyli metabolicznej. Należy również wspomnieć o układach buforowych tkanek i krwi utrzymujących pH na stałym poziomie: buforze wodorowęglanowym, białczanowym, fosforanowym, hemoglobinianowym.

Kwasica, czyli obniżenie pH krwi

Rozróżniamy dwa rodzaje kwasicy: oddechową i metaboliczną.

Kwasica oddechowa wynika z zaburzeń wentylacji płuc. Dochodzi wówczas do wzrostu stężenia parcjalnego dwutlenku węgla w organizmie i spadku pH krwi. Organizm kompensacyjnie zaczyna produkować HCO3- w nerkach, aby wyrównać gospodarkę kwasowo-zasadową.

Kwasica metaboliczna, czyli nieoddechowa, polega na obniżeniu pH krwi w efekcie spadku stężenia HCO3-. Zalicza się do niej:

● cukrzycową kwasicę ketonową,

kwasicę mleczanową,

● kwasicę spowodowaną zatruciem etanolem, glikolem etylenowym, metanolem, salicylanami,

● kwasicę w przebiegu niewydolności nerek,

● kwasicę w wyniku utraty zasad przez nerki czy przewód pokarmowy.

Objawem kwasicy metabolicznej jest przede wszystkim przyspieszony oddech. Hiperwentylacja może ją wyrównywać poprzez zmniejszenia ciśnienia parcjalnego dwutlenku węgla.

„Zakwaszenie organizmu” – inna kategoria zaburzeń równowagi?

Spożywając duże ilości produktów kwasotwórczych i małą ilość produktów zasadotwórczych, powodujemy, że układy buforujące organizmu wykonują ciężką pracę, by utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Produkty kwasotwórcze to przede wszystkim mięso, kawa, cukier, sól, pokarmy pszenne. Do zasadowych zalicza się głównie owoce i warzywa, a do obojętnych – nabiał.

Zbyt duże spożycie produktów kwasotwórczych nie zakwasza organizmu. Poziom pH płynów ustrojowych nie zmienia się z powodu złej diety, jednak praca, jaką musi wykonać organizm, by utrzymać odpowiednią równowagę w organizmie, powoduje, że samopoczucie człowieka ulega pogorszeniu. Energia musi być spożytkowana na zbędne procesy wyrównujące pH ustroju. Wyjątek stanowi dostarczenie do organizmu rzeczywistych kwasów, np. etanolu. Zatrucie nimi może wywołać kwasicę. Jeśli człowiek zdrowo się odżywia i większość jego diety stanowią związki zasadotwórcze oraz obojętne, to jego narządy i układy funkcjonują prawidłowo. Zdrowa dieta przyczynia się do redukcji tzw. wolnych rodników tlenowych poprzez dostarczenie antyoksydantów, a tym samym zapobiega uszkodzeniom i patologicznym zmianom w komórkach ustroju.

Data aktualizacji: 29.01.2018,
Opublikowano: 24.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej