Wodorosty nori - właściwości i zastosowanie. Do czego można ich użyć?

Getty Images

Co oznacza określenie nori? Jest to japońska nazwa dla różnych, jadalnych gatunków wodorostów. Jakie mają one właściwości i zastosowanie? Tego dowiesz się z naszego artykułu!

Czy wiesz, czym dokładnie są wodorosty nori? Są to produkty spożywcze, dostępne przeważnie w wersji cienkich, sprasowanych arkuszy. Z czego powstają? Z poszatkowanych glonów. W jakiś sposób? Najpierw zostają one osuszone, a następnie wyprasowane arkusze podpieka się. Warto wiedzieć, że można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje wodorostów nori - yaki nori (prażone na sucho), ajitsuke nori (przyprawione i suche) oraz tsukadani nori (przyprawione i mokre). Niekiedy na etapie produkcji dodaje się do nich przyprawy.

Przeczytaj też: Algi morskie: rodzaje, zastosowanie i właściwości

Wodorosty nori – właściwości

Jakie właściwości posiadają wodorosty nori? Przede wszystkim są one bogatym źródłem wielu składników mineralnych, występujących w morskiej wodzie. Dodatkowo nasz organizm łatwo je przyswaja. Spożywając algi dostarczamy więc naszemu organizmowi spore dawki białka, żelaza, jodu, cynku fosforu, magnezu, miedzy i błonnika. Poza tym wraz z wodorostami nori spożywasz witaminę A, C i te z grupy B. Dodatkowo również antyoksydanty, dzięki którym twoja skóra dłużej wygląda młodo, a i zmniejsza się ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową. Co ważne produkty też zawierają duże ilości sodu (szczególnie w wersji prasowanej), a co za tym idzie osoby z nadciśnienie nie powinnym spożywać ich w dużych dawkach.

Przeczytaj też: Maska algowa – działanie, zastosowanie, właściwości

Wodorosty nori – zastosowanie. Sprawdź, do czego można ich używać

Wiesz już, dlaczego warto spożywać wodorosty nori, więc zastanówmy się teraz, do czego można ich używać? Na to pytanie jest tylko jedna właściwa odpowiedź, a mianowicie… do jedzenia. Zaznaczmy, że jest to charakterystyczny składnik kuchni azjatyckiej. Miłośnicy sushi wiedzą, że płaty tych wodorostów wykorzystuje się przeważnie do zawijania rolek z ryżem i dodatkami. Jednakże są one również elementem składowym koreańskiego gimbap. Azjaci przygotowują z nich też prażone chipsy i produkują z nich kombu i wakame, czyli różnego rodzaju wodorosty o nietypowym smaku i zapachu.

Zobacz też film: Naturalnie! - algi

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 25.06.2020,
Opublikowano: 25.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej