Woda oligoceńska – czy jest zdrowa? Jakie posiada właściwości?

Fot. Flashpop / Getty Images

Woda oligoceńska pochodzi ze źródeł, które mieszczą się np. w okolicach Warszawy, około 200 m pod ziemią. Nazwa pochodzi od typu piasków oligoceńskich, średnio- lub gruboziarnistych. Mieszkańcy stolicy przez wiele lat przyzwyczaili się do czerpania wody z tego typu źródeł ulicznych.

Woda oligoceńska nadaje się do spożycia przez około 24 godziny od pobrania jej do naczynia. Po upływie tego czasu zaczynają się w niej rozwijać mikroorganizmy. Stąd też, szczególnie latem, znacznie lepiej przestawić się na picie wody mineralnej lub źródlanej.

Dlaczego warto pić wodę? Co nam daje regularne nawadnianie organizmu?

Zobacz film: Dlaczego warto pić wodę? Źródło: Stylowy Magazyn, X-Bank Gallery

Czym jest woda oligoceńska?

Woda oligoceńska pochodzi z naturalnych źródeł, a jej zasoby mieszczą się również w Polsce. W tzw. niecce mazowieckiej piaski oligoceńskie, które filtrują wodę, znajdują się na głębokości około 200 m. Zanim jednak ktoś zdecyduje się ten zamiennik wody kranowej, musi zapoznać się ze wszystkimi jej zaletami i wadami. Podstawowym kryterium jej zdatności do picia jest to, jak się ją przechowuje. Nie każda woda nadaje się też do spożycia bez odpowiedniej obróbki termicznej. Ważnym czynnikiem jest też czas od zaczerpnięcia jej ze źródła.

Kilka źródeł oligoceńskich znajdujących się w Warszawie przez wiele lat było wykorzystywanych jako źródła czystszej wody niż ta, która pochodzi z wodociągów. Niestety mało kto zdaje sobie sprawę, że wody z gruntu również mogą być skażone. Wpływ na to ma głębokość źródła, ale w przypadku miasta stołecznego nie jest ona zbyt duża, więc zasoby piasku znajdujące się na tej głębokości nie zatrzymują wszystkich zanieczyszczeń.

Woda oligoceńska nie zawsze jest zdrowym zamiennikiem wody z wodociągów, gdyż większość jej ujęć i źródeł nie jest regularnie badana przez sanepid. Stąd też ciężko określić, jaki jest jej dokładny skład mineralny i czy na pewno jest wolna od zarazków. Dlatego zawsze należy korzystać tylko z tych ujęć, które zostały sprawdzone.

Woda oligoceńska – właściwości

Mówiąc o właściwościach wody oligoceńskiej, przede wszystkim należy pamiętać, że ma ona określony czas przydatności do spożycia. Nalana do plastikowych butelek po wodzie mineralnej zachowuje swoje wartości jedynie przez dobę. Po tym czasie zaczynają się w niej rozwijać bakterie. Ma to związek z faktem, że nikt nie ma nawyku mycia butelek po popularnych wodach mineralnych i źródlanych, a ponadto bardzo ciężko jest to dokładnie zrobić. Stąd zawarte w nich związki szybko stają się pożywką dla drobnoustrojów. Najlepiej wodę ze źródła bezpośrednio przelewać do szklanych naczyń lub kanistrów – przechowywana w lodówce może stać dwie doby.

Wybierając wodę butelkowaną ze sklepu, każdy zyskuje pewność, że jest wolna od bakterii i chemicznych domieszek. W przeciwieństwie do oligoceńskiej ma znacznie dłuższy czas przydatności, ale należy zawsze zwracać uwagę na stopień mineralizacji. Niskozmineralizowane wody źródlane są najbardziej neutralne i nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i przegotowania. Wody średniozmineralizowane uważane są również za tzw. czyste chemicznie. Natomiast wysoki stopień mineralizacji oznacza, że napój dostarcza wielu biopierwiastków, które mogą się pokrywać z tymi, które trafiają do organizmu wraz z dietą. Wówczas należy mieć na uwadze, że nie można ich spożywać w nieograniczonych ilościach. Nie są to też wody, które nadają się do gotowania, ze względu na ich charakterystyczny zapach.

Woda oligoceńska z przebadanych warszawskich źródeł wykazuje dużą zawartość związków chemicznych, z których większość stanowią pożądane przez organizm minerały typu wapń, a nie zanieczyszczenia, które mogły się do niej przedostać wraz z wodami gruntowymi. Zawiera żelazo w ilości około 0,1–0,2 mg/l. Testy na zawartość azotynów, które świadczą o zanieczyszczeniu wody, również potwierdzają jej zdatność do picia. W porównaniu do wody z kranu, którą odkaża się chlorem, ta ze źródeł oligoceńskich można stanowić zasoby o znacznie lepszych parametrach. Pod warunkiem, że są to źródła sprawdzone przez sanepid.

Jaką wodę wybrać? Źródlaną czy mineralną? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? 

Zobacz film: Czym się różni woda mineralna od źródlanej? Źródło: Wiem, co jem 

Woda oligoceńska – skład

Skład wody oligoceńskiej może się różnić w zależności od źródła, z którego pochodzi. Najczęściej są to wody odznaczające się niską lub średnią twardością, bez barwy i zapachu. Odczyn pH waha się w granicach od 6,5 do 8,1, czyli jest lekko zasadowy, ale o wartościach zbliżonych do naturalnych. Przewaga zasad jest bardzo korzystna dla zachowania często bilansu kwasowo-zasadowego w organizmie. Wiele osób cierpi na nadmiernie zakwaszenie z powodu nadmiernego stresu, wysiłku czy nieodpowiedniego stylu odżywiania się.

Ogólna ilość rozpuszczonych w badanych próbkach składników mineralnych wynosi średnio około 600 mg/l i są to przede wszystkim wodorowęglany, chlorki, wapń, sód czy magnez, czyli pierwiastki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, które powinny być dostarczane wraz z pożywieniem. Oznacza to, że jeśli woda oligoceńska pochodzi ze sprawdzonego źródła, może stanowić zamiennik wody kranowej, który nie wymaga wstępnego uzdatniania.

A co zawiera w sobie zwykła woda z kranu? Czy różni się czymś od wody źródlanej?

Zobacz film: Woda z kranu a woda źródlana? Źródło: Wiem, co jem 


Data aktualizacji: 30.11.2018,
Opublikowano: 16.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Tytg 31.07.2019r.

Ale bzdury.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej