Polub nas na Facebooku
Czytasz: Woda oligoceńska – czy jest zdrowa? Jakie posiada właściwości?
menu
Polub nas na Facebooku

Woda oligoceńska – czy jest zdrowa? Jakie posiada właściwości?

woda

Fot. Flashpop / Getty Images

Woda oligoceńska pochodzi ze źródeł, które mieszczą się np. w okolicach Warszawy, około 200 m pod ziemią. Nazwa pochodzi od typu piasków oligoceńskich, średnio- lub gruboziarnistych. Mieszkańcy stolicy przez wiele lat przyzwyczaili się do czerpania wody z tego typu źródeł ulicznych.

Woda oligoceńska nadaje się do spożycia przez około 24 godziny od pobrania jej do naczynia. Po upływie tego czasu zaczynają się w niej rozwijać mikroorganizmy. Stąd też, szczególnie latem, znacznie lepiej przestawić się na picie wody mineralnej lub źródlanej.

Dlaczego warto pić wodę? Co nam daje regularne nawadnianie organizmu?

Zobacz film: Dlaczego warto pić wodę? Źródło: Stylowy Magazyn, X-Bank Gallery

Czym jest woda oligoceńska?

Woda oligoceńska pochodzi z naturalnych źródeł, a jej zasoby mieszczą się również w Polsce. W tzw. niecce mazowieckiej piaski oligoceńskie, które filtrują wodę, znajdują się na głębokości około 200 m. Zanim jednak ktoś zdecyduje się ten zamiennik wody kranowej, musi zapoznać się ze wszystkimi jej zaletami i wadami. Podstawowym kryterium jej zdatności do picia jest to, jak się ją przechowuje. Nie każda woda nadaje się też do spożycia bez odpowiedniej obróbki termicznej. Ważnym czynnikiem jest też czas od zaczerpnięcia jej ze źródła.

Kilka źródeł oligoceńskich znajdujących się w Warszawie przez wiele lat było wykorzystywanych jako źródła czystszej wody niż ta, która pochodzi z wodociągów. Niestety mało kto zdaje sobie sprawę, że wody z gruntu również mogą być skażone. Wpływ na to ma głębokość źródła, ale w przypadku miasta stołecznego nie jest ona zbyt duża, więc zasoby piasku znajdujące się na tej głębokości nie zatrzymują wszystkich zanieczyszczeń.

Woda oligoceńska nie zawsze jest zdrowym zamiennikiem wody z wodociągów, gdyż większość jej ujęć i źródeł nie jest regularnie badana przez sanepid. Stąd też ciężko określić, jaki jest jej dokładny skład mineralny i czy na pewno jest wolna od zarazków. Dlatego zawsze należy korzystać tylko z tych ujęć, które zostały sprawdzone.

Woda oligoceńska – właściwości

Mówiąc o właściwościach wody oligoceńskiej, przede wszystkim należy pamiętać, że ma ona określony czas przydatności do spożycia. Nalana do plastikowych butelek po wodzie mineralnej zachowuje swoje wartości jedynie przez dobę. Po tym czasie zaczynają się w niej rozwijać bakterie. Ma to związek z faktem, że nikt nie ma nawyku mycia butelek po popularnych wodach mineralnych i źródlanych, a ponadto bardzo ciężko jest to dokładnie zrobić. Stąd zawarte w nich związki szybko stają się pożywką dla drobnoustrojów. Najlepiej wodę ze źródła bezpośrednio przelewać do szklanych naczyń lub kanistrów – przechowywana w lodówce może stać dwie doby.

Wybierając wodę butelkowaną ze sklepu, każdy zyskuje pewność, że jest wolna od bakterii i chemicznych domieszek. W przeciwieństwie do oligoceńskiej ma znacznie dłuższy czas przydatności, ale należy zawsze zwracać uwagę na stopień mineralizacji. Niskozmineralizowane wody źródlane są najbardziej neutralne i nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i przegotowania. Wody średniozmineralizowane uważane są również za tzw. czyste chemicznie. Natomiast wysoki stopień mineralizacji oznacza, że napój dostarcza wielu biopierwiastków, które mogą się pokrywać z tymi, które trafiają do organizmu wraz z dietą. Wówczas należy mieć na uwadze, że nie można ich spożywać w nieograniczonych ilościach. Nie są to też wody, które nadają się do gotowania, ze względu na ich charakterystyczny zapach.

Woda oligoceńska z przebadanych warszawskich źródeł wykazuje dużą zawartość związków chemicznych, z których większość stanowią pożądane przez organizm minerały typu wapń, a nie zanieczyszczenia, które mogły się do niej przedostać wraz z wodami gruntowymi. Zawiera żelazo w ilości około 0,1–0,2 mg/l. Testy na zawartość azotynów, które świadczą o zanieczyszczeniu wody, również potwierdzają jej zdatność do picia. W porównaniu do wody z kranu, którą odkaża się chlorem, ta ze źródeł oligoceńskich można stanowić zasoby o znacznie lepszych parametrach. Pod warunkiem, że są to źródła sprawdzone przez sanepid.

Jaką wodę wybrać? Źródlaną czy mineralną? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? 

Zobacz film: Czym się różni woda mineralna od źródlanej? Źródło: Wiem, co jem 

Woda oligoceńska – skład

Skład wody oligoceńskiej może się różnić w zależności od źródła, z którego pochodzi. Najczęściej są to wody odznaczające się niską lub średnią twardością, bez barwy i zapachu. Odczyn pH waha się w granicach od 6,5 do 8,1, czyli jest lekko zasadowy, ale o wartościach zbliżonych do naturalnych. Przewaga zasad jest bardzo korzystna dla zachowania często bilansu kwasowo-zasadowego w organizmie. Wiele osób cierpi na nadmiernie zakwaszenie z powodu nadmiernego stresu, wysiłku czy nieodpowiedniego stylu odżywiania się.

Ogólna ilość rozpuszczonych w badanych próbkach składników mineralnych wynosi średnio około 600 mg/l i są to przede wszystkim wodorowęglany, chlorki, wapń, sód czy magnez, czyli pierwiastki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, które powinny być dostarczane wraz z pożywieniem. Oznacza to, że jeśli woda oligoceńska pochodzi ze sprawdzonego źródła, może stanowić zamiennik wody kranowej, który nie wymaga wstępnego uzdatniania.

A co zawiera w sobie zwykła woda z kranu? Czy różni się czymś od wody źródlanej?

Zobacz film: Woda z kranu a woda źródlana? Źródło: Wiem, co jem 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
29
7
Polecamy
Woda oligoceńska – jak działa na zdrowie?
Woda oligoceńska – jak działa na zdrowie? Dzień Dobry TVN
Woda butelkowana – wartości, właściwości i skład
Woda butelkowana – wartości, właściwości i skład Dzień Dobry TVN
Picie wody z kranu – kiedy jest wskazane i jak wpływa na zdrowie?
Picie wody z kranu – kiedy jest wskazane i jak wpływa na zdrowie? TVN zdrowie
Zdziwisz się, ile można trzymać wodę po otwarciu!
Zdziwisz się, ile można trzymać wodę po otwarciu! TVN zdrowie
Komentarze (1)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby