Woda oligoceńska nadaje się do spożycia przez około 24 godziny od pobrania jej do naczynia. Po upływie tego czasu zaczynają się w niej rozwijać mikroorganizmy. Stąd też, szczególnie latem, znacznie lepiej przestawić się na picie wody mineralnej lub źródlanej.
Dlaczego warto pić wodę? Co nam daje regularne nawadnianie organizmu?
Czym jest woda oligoceńska?
Woda oligoceńska pochodzi z naturalnych źródeł, a jej zasoby mieszczą się również w Polsce. W tzw. niecce mazowieckiej piaski oligoceńskie, które filtrują wodę, znajdują się na głębokości około 200 m. Zanim jednak ktoś zdecyduje się ten zamiennik wody kranowej, musi zapoznać się ze wszystkimi jej zaletami i wadami. Podstawowym kryterium jej zdatności do picia jest to, jak się ją przechowuje. Nie każda woda nadaje się też do spożycia bez odpowiedniej obróbki termicznej. Ważnym czynnikiem jest też czas od zaczerpnięcia jej ze źródła.
Kilka źródeł oligoceńskich znajdujących się w Warszawie przez wiele lat było wykorzystywanych jako źródła czystszej wody niż ta, która pochodzi z wodociągów. Niestety mało kto zdaje sobie sprawę, że wody z gruntu również mogą być skażone. Wpływ na to ma głębokość źródła, ale w przypadku miasta stołecznego nie jest ona zbyt duża, więc zasoby piasku znajdujące się na tej głębokości nie zatrzymują wszystkich zanieczyszczeń.
Woda oligoceńska nie zawsze jest zdrowym zamiennikiem wody z wodociągów, gdyż większość jej ujęć i źródeł nie jest regularnie badana przez sanepid. Stąd też ciężko określić, jaki jest jej dokładny skład mineralny i czy na pewno jest wolna od zarazków. Dlatego zawsze należy korzystać tylko z tych ujęć, które zostały sprawdzone.
Woda oligoceńska – właściwości
Mówiąc o właściwościach wody oligoceńskiej, przede wszystkim należy pamiętać, że ma ona określony czas przydatności do spożycia. Nalana do plastikowych butelek po wodzie mineralnej zachowuje swoje wartości jedynie przez dobę. Po tym czasie zaczynają się w niej rozwijać bakterie. Ma to związek z faktem, że nikt nie ma nawyku mycia butelek po popularnych wodach mineralnych i źródlanych, a ponadto bardzo ciężko jest to dokładnie zrobić. Stąd zawarte w nich związki szybko stają się pożywką dla drobnoustrojów. Najlepiej wodę ze źródła bezpośrednio przelewać do szklanych naczyń lub kanistrów – przechowywana w lodówce może stać dwie doby.
Wybierając wodę butelkowaną ze sklepu, każdy zyskuje pewność, że jest wolna od bakterii i chemicznych domieszek. W przeciwieństwie do oligoceńskiej ma znacznie dłuższy czas przydatności, ale należy zawsze zwracać uwagę na stopień mineralizacji. Niskozmineralizowane wody źródlane są najbardziej neutralne i nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i przegotowania. Wody średniozmineralizowane uważane są również za tzw. czyste chemicznie. Natomiast wysoki stopień mineralizacji oznacza, że napój dostarcza wielu biopierwiastków, które mogą się pokrywać z tymi, które trafiają do organizmu wraz z dietą. Wówczas należy mieć na uwadze, że nie można ich spożywać w nieograniczonych ilościach. Nie są to też wody, które nadają się do gotowania, ze względu na ich charakterystyczny zapach.
Woda oligoceńska z przebadanych warszawskich źródeł wykazuje dużą zawartość związków chemicznych, z których większość stanowią pożądane przez organizm minerały typu wapń, a nie zanieczyszczenia, które mogły się do niej przedostać wraz z wodami gruntowymi. Zawiera żelazo w ilości około 0,1–0,2 mg/l. Testy na zawartość azotynów, które świadczą o zanieczyszczeniu wody, również potwierdzają jej zdatność do picia. W porównaniu do wody z kranu, którą odkaża się chlorem, ta ze źródeł oligoceńskich można stanowić zasoby o znacznie lepszych parametrach. Pod warunkiem, że są to źródła sprawdzone przez sanepid.
Jaką wodę wybrać? Źródlaną czy mineralną? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Woda oligoceńska – skład
Skład wody oligoceńskiej może się różnić w zależności od źródła, z którego pochodzi. Najczęściej są to wody odznaczające się niską lub średnią twardością, bez barwy i zapachu. Odczyn pH waha się w granicach od 6,5 do 8,1, czyli jest lekko zasadowy, ale o wartościach zbliżonych do naturalnych. Przewaga zasad jest bardzo korzystna dla zachowania często bilansu kwasowo-zasadowego w organizmie. Wiele osób cierpi na nadmiernie zakwaszenie z powodu nadmiernego stresu, wysiłku czy nieodpowiedniego stylu odżywiania się.
Ogólna ilość rozpuszczonych w badanych próbkach składników mineralnych wynosi średnio około 600 mg/l i są to przede wszystkim wodorowęglany, chlorki, wapń, sód czy magnez, czyli pierwiastki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, które powinny być dostarczane wraz z pożywieniem. Oznacza to, że jeśli woda oligoceńska pochodzi ze sprawdzonego źródła, może stanowić zamiennik wody kranowej, który nie wymaga wstępnego uzdatniania.
A co zawiera w sobie zwykła woda z kranu? Czy różni się czymś od wody źródlanej?