Witaminy z grupy B – jakie mają funkcje oraz w jakich produktach występują?

Fot: GettyImages-Kerdkanno

Witaminy są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla organizmu człowieka. Odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie, m. in. są katalizatorami ogólnych lub swoistych reakcji biochemicznych, wchodzą w skład enzymów i koenzymów oraz są niezbędne do wzrostu oraz podtrzymania funkcji życiowych. 

Właściwości witamin z grupy B

Witaminy są kluczowymi składnikami odżywczymi dla organizmu człowieka, gdyż m.in. wspierają jego prawidłowy rozwój, funkcjonowanie oraz utrzymują go w dobrej kondycji. Witaminy na ogół są egzogenne, co oznacza, że trzeba je dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie jest w stanie wytworzyć ich sobie sam (witaminy B, B3, B9, B12 w niewielkich ilościach są syntezowane przez bakterie jelitowe). Źródłem witamin są produkty pochodzenia zarówno roślinnego jak i zwierzęcego oraz bakterie z przewodu pokarmowego. Witaminy z grupy B nie magazynują się w organizmie, są na bieżąco wykorzystywane zgodnie z zapotrzebowaniem, a następnie ich nadwyżka zostaje wydalona z organizmu wraz z moczem. Działanie witamin z tego kompleksu jest zwiększone, gdy podawane są razem, gdyż działają wtedy synergicznie. Jednak każda z nich różni się od siebie, dzięki czemu mają podobne lub różne właściwości. Kompleks tych witamin odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, utrzymują w dobrej kondycji włosy, skórę, paznokcie oraz wątrobę, wspierają również prawidłowy metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczy.

Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie oraz nie należą do najtrwalszych witamin gdyż dość łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem wysokich temperatur (obróbka termiczna) lub podczas długiego przechowywania. Co więcej, kawa, herbata oraz alkohol niszczą te witaminy. Dlatego kiedy zależy nam na jak największej przyswajalności tych składników odżywczych, należy w miarę możliwości unikać obróbki termicznej produktów bogatych w witaminy B i nie pożywać ich jednocześnie z kawą, herbatą czy alkoholem.

Kto może być narażony na niedobór witamin z gruby B?

Witaminy należące do kompleksu B nie są magazynowane w organizmie, dlatego należy je na bieżąco podawać wraz z pożywieniem, dlatego przy złej diecie i nieodpowiednim trybie życia może dochodzić do niedoborów tych składników odżywczych. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminy z grupy B może występować:

  • U osób spożywających zbyt duże ilości węglowodanów, które wpływają na zmianę składu jelitowej flory bakteryjnej,
  • U osób żyjących w stresie,
  • U osób po zabiegach operacyjnych, w czasie długotrwałej farmakologii,
  • U kobiet po urodzeniu dziecka oraz podczas karmienia piersią,
  • Weganie, noworodki matek na diecie wegańskiej,
  • U osób powyżej 50 roku życia,
  • U chorujących na celiakię,
  • U alkoholików.

Funkcje witamin z grupy B

B1 (tiamina, aneuryna)

  • Przeciwdziała łojotokowemu zapaleniu skóry oraz przetłuszczaniu się włosów,
  • Sprawia, że paznokcie są zdrowe, mocne i odporne na uszkodzenia,
  • Wspiera metabolizm węglowodanów,
  • Poprawia pamięć, usprawnia myślenie, regeneruje układ nerwowy,
  • Jest niezbędna do wytworzenia acetylocholiny, substancji przekazującej bodźce nerwowe,
  • Przyśpiesza gojenie się ran i zmniejsza odczuwanie bólu,
  • Wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój kości
Niedobór:
  • Głównie osłabienie, zmęczenie, zaburzenia pamięci i koncentracji,
  • Znaczny niedobór może wywołać chorobę beri – beri, która powoduje zmiany w układzie nerwowym i osłabienie mięśni szkieletowych.

B2 (ryboflawina)

  • Działanie przeciwłojotokowe skóry,
  • Zapobiega wypadaniu włosów, kruchości i rozdwajaniu się paznokci,
  • Bierze udział w procesach utleniania i redukcji,
  • Wspiera narząd wzroku,
  • Zapobiega zaćmie, cukrzycy i wspomaga leczenie anemii,
  • Wraz z witaminą A wspiera prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych w organizmie,
  • Uczestniczy w przemianie aminokwasów i lipidów.

Niedobór:

  • Zmiany skórne,
  • Zajady,
  • Wypadanie włosów,
  • Zaburzenia wzroku, światłowstręt
  • Łuszczenie się skóry,
  • Spadek zdolności intelektualnej.

Zobacz film: Jak powinna wyglądać suplementacja witamin? Źródło: 36,6

Witamina B3 (PP, niacyna)

  • Wspiera trawienie węglowodanów, tłuszczy i białek,
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi,
  • Utrzymuje prawidłowy stan skóry,
  • Wspomaga syntezę hormonów (kortyzolu, insuliny, progesteronu, estrogenu i testosteronu),
  • Uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek,

Niedobór:

  • Osłabienie mięśni,
  • Łuszczenie skóry,
  • Zmęczenie,
  • Osłabienie sił psychicznych.

Witamina B5 ( kwas pantotenowy)

  • Pobudza do pracy cebulki włosa,
  • Pobudza keratynocyty do budowy włosa,
  • Nadaje włosom sprężystość oraz zdolność do absorpcji wody i utrzymuje prawidłową wilgotność,
  • Jest częścią koenzymu A,
  • Bierze udział w procesie wytwarzania przeciwciał,
  • Wpiera regenerację skóry i błon śluzowych.
  • Witamina ta jest rozpowszechniona w produktach, dlatego nie obserwuje się objawów jej niedoboru.

Witamina B6 (pirydoksyna)

  • Wspiera rozkład białek do aminokwasów,
  • Bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, dopaminy i kwasu aminomasłowego,
  • Wspiera odporność organizmu,
  • Zapotrzebowanie na B6 rośnie wraz ze spożyciem białka,
  • Uczestniczy w tworzeniu przeciwciał.

Niedobór:

  • Stany zapalne skóry,
  • Niedokrwistość,
  • Zwiększona podatność na infekcje,
  • Mogą wystąpić nudności, wymioty i zaburzenia pracy serca.

Witamina B7 ( Witamina H, biotyna)

  • Bierze udział w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów,
  • Stabilizuje poziom cukru we krwi,
  • Działa zespołowo z insuliną,
  • Bierze udział w produkcji przeciwciał i enzymów,
  • Wspomaga funkcje tarczycy,
  • Wspiera wchłanianie witaminy C,

Niedobór:

  • Łuszczyca,
  • Bóle mięśniowe,
  • Apatia,
  • Podwyższenie poziomu cholesterolu,
  • Zmiany zapalne jelit,
  • Stany lękowe.

Witamina B9 ( kwas foliowy)

  • Wpływa na procesy wzrostu i funkcjonowania komórek poprzez uczestniczenie w powstawaniu DNA i RNA oraz podziałach komórkowych,
  • Odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i zapobiega uszkodzeniom ceny nerwowej płodu,
  • Zmniejsza napięcie,
  • Uczestniczy w syntezie czerwonych krwinek,
  • Zapobiega wadom wrodzonym płodu,
  • Zapobiega miażdżycy i nowotworom.

Niedobór:

  • Objawia się głownie w obrazie krwi, prowadząc do anemii megaloblastycznej,
  • Może wywołać poronienie, rozszczepienie kręgosłupa, przepuklinę oponowo – rdzeniową płodu,
  • Rozdrażnienie, zmiany nastroju,
  • Trudności z koncentracją,
  • Zmiany skórne.

Witamina B12 (cyjanokobalamina)

  • Uczestniczy w przemianie puryn i pirymidyn oraz w syntezie DNA,
  • Wspomaga produkcję czerwonych krwinek,
  • Zapobiega anemii złośliwej,
  • Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
  • Bierze udział w syntezie serotoniny oraz metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów.

Niedobór:

  • Zaburzenia od strony układu pokarmowego,
  • Osłabienie wzroku,
  • Blado żółty odcień skóry,
  • Bark apetytu,
  • Drażliwość,
  • Depresja.

Jakie produkty są źródłem witamin z grupy B?

Witaminy z grupy B można znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Te składniki odżywcze są wrażliwe na wysokie temperatury, dlatego produkty takie jak, np. warzywa czy owoce warto jeść w postaci surowej, aby ograniczyć utratę wartości odżywczej produktu. Zróżnicowanie produktów pozwoli na dostarczenie organizmowi różnych witamin z tego kompleksu, co pozwoli na silniejsze ich działanie.

Źródła:

  • Pełne ziarna zbóż i produkty pełnoziarniste (najwięcej składników odżywczych znajduje się w okrywie nasiennej i zarodku) - pieczywo, makarony, ryż, kasze,
  • Warzywa liściaste, suche nasiona roślin strączkowych (np. soja, soczewica, fasola), szpinak, truskawki, banany, jabłka, jagody, brzoskwinie,
  • Pełne mleko, śmietana, masło, jaja,
  • Tłuste ryby, wątróbka, kurczak,
  • Orzechy włoskie, migdały, pestki słonecznika, dyni,
  • Drożdże.
Data aktualizacji: 15.11.2019,
Opublikowano: 15.11.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej