Wilcze jagody – jak wyglądają i jak je odróżnić od innych krzewów? Objawy zatrucia

Fot: dadalia / gettyimages.com

Wilcza jagoda daje objawy ośrodkowe, a także bardzo charakterystyczne objawy obwodowe, w postaci np. rozszerzenia źrenic, suchości błon śluzowych czy zatrzymania moczu. Zatrucie wilczą jagodą wynika z zawartych w niej atropiny, hioscyjaminy i skopolaminy.

Pokrzyk wilcza jagoda należy do roślin psiankowatych. Najczęściej określany jest po prostu mianem wilczej jagody. Wszystkie części rośliny są trujące i niewielka jej ilość powoduje ciężkie zatrucie. Mimo iż krzew wygląda inaczej, to jednak sam owoc może zostać pomylony z popularną czarną jagodą. Zdarza się to rzadko, jednak należy zachować szczególną ostrożność, jeśli nie zna się dobrze leśnych owoców.

Jak odróżnić wilcze jagody od czarnych?

Pokrzyk wilcza jagoda to niewielki krzew, zdecydowanie wyższy niż krzewinka jadalnych czarnych jagód. Krzew osiąga wysokość od 50 do 150 cm. Łodyga jest wzniesiona, rozgałęziona, omszona, ma zieloną barwę. Liście mają eliptyczny kształt, są zaokrąglone, zwężone u nasady. Owoce mają wygląd ciemnofioletowych, prawie czarnych kulek, jednak od jadalnych jagód różnią się wielkością. Wilcze jagody są większe, osiągają wymiary wiśni. Owoce mają słodki smak.

Wilcza jagoda – skąd nazwa?

Wilcza jagoda to po łacinie Atropa Belladonna. W bezpośrednim tłumaczeniu słowo belladonna oznacza ‘piękna pani’. Roślina wykorzystywana była bowiem przez kobiety celem rozszerzania źrenic i przyspieszania oddechu. Atropa to imię greckiej bogini przeznaczenia, która była odpowiedzialna za przecinanie linii życia. Polska nazwa wywodzi się z tego, że owoce wilczej jagody podawano dawniej wilkom celem ich otrucia.

Działanie trujące wilczej jagody

Wilcza jagoda działa trująco na organizm ze względu na zawarte w niej substancje toksyczne:

  • hioscyjaminy,
  • skopolaminy,
  • atropiny.

Efektem działania wilczej jagody jest porażenie przywspółczulnego układu nerwowego. Wilcza jagoda ma trujące korzenie oraz owoce. W nich bowiem znajdują się trujące alkaloidy. W owocach jednak głównie spotyka się atropinę i to jej nadmiar dostarczony do organizmu może wywołać objawy poważnego zatrucia, a nawet śmierci. Śmiertelna dawka zależy od masy ciała i wielu indywidualnych predyspozycji, jednak przyjmuje się, że dla osób dorosłych jest to około 10 owoców, natomiast u dzieci nawet już 3 jagody mogą być przyczyną zgonu.

Objawy zatrucia wilczą jagodą

Początkowo objawy zatrucia wilczą jagodą obejmują znaczne pobudzenie i halucynacje. Pojawiają się zaburzenia orientacji, mowy, dochodzi do zaburzeń świadomości, oddechu, a ostatecznie nawet zgonu. Objawy można podzielić na ośrodkowe oraz obwodowe. Ośrodkowe, czyli ze strony ośrodkowego układu nerwowego, dotyczą znacznego splątania chorego, pobudzenia psychoruchowego, co czyni go często nawet bardzo agresywnym. Kiedy dojdzie do śpiączki, rzadko pojawiają się drgawki. Bardzo charakterystyczne dla działania atropiny są objawy obwodowe. Zalicza się do nich rozszerzenie źrenic, tachykardię, suchość błon śluzowych i skóry, wzrost temperatury ciała, zahamowanie perystaltyki jelit i całkowite zatrzymanie moczu.

Leczenie zatrucia wilczą jagodą

Zatrucie wilczą jagodą jest bardzo ciężkie i zagraża zgonem. Jednak podjęcie w porę działania antagonistycznego dla atropiny zawartej w wilczej jagodzie pozwala na odwrócenie efektu tego owocu. Można podać salicylan fizostygminy, jednak nie jest to lek wolny od działań niepożądanych, dlatego bywa rzadko stosowany. Konieczne jest monitorowanie oddechu i krążenia, a także zapewnienie szybkiej resuscytacji krążeniowo-oddechowej.

Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto jeść owoce

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Data aktualizacji: 24.10.2018,
Opublikowano: 05.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej