Wanilia – zastosowanie w formie przyprawy, właściwości lecznicze

Fot.: Diana Miller / Getty Images

Wanilia to owoc rośliny z rodziny storczykowatych, rosnącej w krajach tropikalnych, głównie w Ameryce Środkowej i Południowej. Wyjątkowy aromat czyni ją cennym dodatkiem do potraw, głównie deserów. Właściwości lecznicze powodują, że jest często wykorzystywana w domowym leczeniu. 

Wanilia to owoc, który swoich właściwości nabiera już po zbiorze, kiedy poddawany jest cyklicznemu procesowi fermentacji i suszenia. Tworzący się przy tym związek glikozydowy – wanilina – nadaje jej charakterystyczny aromat i smak.

Wanilia – pochodzenie i dostępne formy

Wanilia w najbardziej naturalnej postaci to suszony owoc o kształcie strąka fasolki szparagowej. Popularnie nazywany laską, ma ciemnobrunatną lub czarną barwę, na jego powierzchni może pojawiać się biały osad – wanilina.

Szczególnie cenna jest tzw. wanilia bourbon (burbońska) pochodząca z Madagaskaru. Uważa się, że ma ona najwięcej walorów.

Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw, dlatego najczęściej spotykane opakowania, mimo stosunkowo wysokiej ceny, zawierają tylko dwie lub trzy laski. Innymi dostępnymi formami naturalnej wanilii są: proszek, olejek lub ekstrakt. W sprzedaży znajduje się też cukier waniliowy. Ten prawdziwy powstaje przez dodanie do cukru buraczanego wanilii. Po kilku tygodniach substancje dyfundujące (przenikające) z lasek nadają cukrowi charakterystyczny zapach i smak.

Na co dzień cukier waniliowy zastępowany jest syntetycznym produktem – cukrem wanilinowym. Jest to mieszanina cukru z otrzymywaną w drodze reakcji chemicznych waniliną. Smak i zapach tego wyrobu są jednak zdecydowanie gorsze, ponieważ naturalna wanilia zawiera również inne substancje nadające produktom charakterystyczne walory. Wiele źródeł zwraca też uwagę na fakt, że cukier wanilinowy może powodować objawy nietolerancji.

Wanilia jako przyprawa

Wanilia nadaje potrawom charakterystyczny, słodkawo-korzenny smak i zapach. Sprawia to, że najczęściej wykorzystywana jest do deserów i napojów.

Lody waniliowe to jeden z najbardziej popularnych produktów z dodatkiem wanilii. Jej aromat spotyka się również często w budyniu, kremach, musach. Służy on do przygotowywania ciast (piaskowce, babki) oraz innych wypieków i wyrobów cukierniczych. Stanowi cenny dodatek do napojów, zarówno zimnych, jak i ciepłych. Laska wanilii może nadać aromat sokom, kompotom, lemoniadom, koktajlom. W jesienne i zimowe wieczory herbata z dodatkami takimi jak wanilia, cynamon czy imbir oraz z owocami cytrusowymi działa rozgrzewająco i poprawia nastrój.

Kuchnia śródziemnomorska i niektóre kuchnie egzotyczne wykorzystują wanilię do tworzenia ciekawych kompozycji smakowych w daniach głównych. Sosy z jej dodatkiem najczęściej używane są do ryb, owoców morza i białych mięs (np. królika, cielęciny).

W celu nadania aromatu napojom i sosom wystarczy na krótki czas zanurzyć w nich laski wanilii. Wypłukane i wysuszone mogą być użyte kilkakrotnie.

W zależności od typu doprawianej potrawy lub napoju można wykorzystywać laski, olejek proszek lub cukier waniliowy.

Wanilia a odchudzanie

Wanilię w różnych formach łączy się często z dietami odchudzającymi. Według wielu badań zawarte w niej substancje aromatyczne wpływają na obniżenie aktywności ośrodka łaknienia, co ułatwia stosowanie diet niskoenergetycznych.

Zaleca się przede wszystkim dodawanie wanilii w różnych postaciach do spożywanych posiłków i napojów. Innym proponowanym sposobem jest regularne wąchanie olejku waniliowego, dzięki czemu uzyskuje się uczucie sytości.

Wanilia wpływa również pozytywnie na procesy trawienia (np. poprzez zwiększenie wydzielania soku żołądkowego).

Wanilia – właściwości lecznicze

Olejki eteryczne i inne substancje zawarte w wanilii sprawiają, że w celach leczniczych lub profilaktycznych może być ona stosowana w różny sposób:

  • wewnętrznie – drogą pokarmową jako dodatek do potraw i napojów,
  • zewnętrznie – na skórę jako olejek do masażu albo w formie olejków do aromaterapii.

Znane są przepisy na nalewkę waniliową – podawaną często przy gorączce albo bólach reumatycznych.

Wśród wielu prozdrowotnych właściwości wanilii wymienia się najczęściej:

  • działanie pobudzające – u osób zmęczonych, wyczerpanych, w apatii i lekkich stanach depresyjnych,
  • wpływ na mięsień sercowy – regulacja tętna i zmniejszenie pobudliwości (np. skłonności do tachykardii),
  • właściwości kojące, uspokajające i usypiające (proponuje się tu np. skrapianie olejkiem waniliowym pościeli),
  • działanie rozkurczające na mięśniówkę gładką, np. przewodu pokarmowego, układu moczowego
  • regulację wydzielania enzymów trawiennych,
  • łagodzenie objawów bólowych w zmianach reumatoidalnych i zwyrodnieniowych.

Podkreśla się, że wanilia ma działanie antyoksydacyjne. Pozwala na wiązanie wolnych rodników, a tym samym zmniejsza ryzyko powstania nowotworów, opóźnia starzenie się organizmu i pomaga skórze zachować elastyczność.

Olejek waniliowy stosowany jest do nawilżania skóry, a przez niektórych – do tonizowania jej łagodnych zapaleń spowodowanych np. przez lekkie oparzenia.

Cukier waniliowy a wanilinowy

Syntetycznie produkowana wanilina jest stosowana do produkcji cukru wanilinowego (nie waniliowego). Zwraca się uwagę na fakt, że choć jest on o wiele tańszy i łatwiej dostępny, może powodować objawy nietolerancji: pokrzywkę, podrażnienie skóry a nawet wyprysk (egzemę). 

Kuchnia pachnąca wanilią. Jak stosować tę przyprawę? Zobacz wideo:


Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 20.12.2020,
Opublikowano: 20.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej