Ureaza – rola w infekcjach i działające prozdrowotnie inhibitory 

Fot. Wavebreakmedia / Getty Images

Ureaza to enzym, który spełnia istotną rolę w rozwoju niektórych infekcji. Polifenole i inne związki roślinne są naturalnymi inhibitorami tego enzymu i stanowią ważne uzupełnienie leczenia antybiotykowego. Działają nawet w przypadkach oporności niektórych drobnoustrojów na leki. 

Ureaza jest enzymem, który odpowiada za rozkład naturalnie występującego w organizmie mocznika. W tej reakcji powstaje szkodliwy dla zdrowia amoniak, który ułatwia niektórym bakteriom zasiedlanie organizmu, a dodatkowo jest m.in. przyczyną tworzenia się w drogach moczowych kamieni.

Czym jest ureaza?

Mocznik pojawia się fizjologicznie w organizmie jako produkt przemiany białek i aminokwasów. Normalnie jest wydalany z moczem w postaci niezmienionej. W ciągu doby eliminacji ulega w ten sposób 20–35 g mocznika. W warunkach normalnych rozkłada się on w organizmie tylko w minimalnym, niemającym znaczenia klinicznego stopniu. Ureaza jako enzym stanowi katalizator tego rozpadu, sprawiając, że intensywność procesu zwiększa się miliardy razy. Powoduje to wielokrotne zwiększenie ilości dostępnego amoniaku, który ma niekorzystne dla organizmu działanie.

Ureaza wytwarzana jest przez niektóre bakterie, wśród których znaczącą ilość zachorowań powodują Helicobacter pylori oraz Proteus mirabilis.

Rola ureazy w zakażeniach Helicobacter pylori

Helicobacter pylori bytuje w przewodzie pokarmowym i jamie ustnej człowieka. Gdy osiedli się w błonie śluzowej i warstwie podśluzówkowej żołądka, jest przyczyną powstawania owrzodzeń tego narządu. Uważa się też, że długotrwałe zakażenia tą bakterią i rozwinięta choroba wrzodowa sprzyjają kancerogenezie – powstawaniu raka żołądka albo chłoniaków typu MALT.

Paradoksalnie H. pylori nie może rozwijać się w środowisku kwaśnym – takim, jakie obserwuje się w zdrowym żołądku. Infekcjom sprzyja więc niedokwaśność (niedostateczne wydzielanie soku żołądkowego, zawierającego kwas solny) oraz fakt, że bakteria produkuje ureazę. Jej działanie zwiększa ilość amoniaku, który zobojętnia kwas i powoduje, że Helicobacter może się swobodnie namnażać, prowadząc do rozwoju choroby.

Zobacz film: Wrzody żołądka – skąd się biorą? Źródło: 36,6

Infekcje bakterią Proteus mirabilis a działanie ureazy

Proteus to bakteria, która często osiedla się w drogach moczowych. Również dla niej obecność ureazy, alkalizującej normalnie kwaśny mocz, jest elementem pozwalającym na swobodne rozwijanie się i zmniejszającym niekorzystny wpływ kwaśnego środowiska.

Dodatkowym, niekorzystnym zjawiskiem jest fakt, że obecność amoniaku w drogach moczowych i zasadowy odczyn moczu sprzyjają tworzeniu się kamieni, które są przyczyną wielu dolegliwości. Nie tylko mogą spowodować niedrożność np. moczowodu, ale również wywołać wtórne odmiedniczkowe zapalenie nerek, zapalenie pęcherza, krwiomocz.

Polecamy: Test ureazowy wykrywa bakterie Helicobacter pylori: przebieg testu, interpretacja wyników

Leczenie zakażeń bakteriami produkującymi ureazę

Podstawowym leczeniem infekcji bakteryjnych, w tym również spowodowanych wymienionymi drobnoustrojami, jest antybiotykoterapia. Leki działają bakteriobójczo (niszcząc obecne w organizmie bakterie) lub bakteriostatycznie (uniemożliwiając im namnażanie się poprzez blokowanie niektórych ważnych przemian metabolicznych). Częste, nie zawsze uzasadnione i nieprawidłowe stosowanie preparatów tego typu powoduje jednak powstawanie szczepów bakterii, które są oporne na wszystkie antybiotyki. Terapia farmakologiczna jest wówczas nieskuteczna albo mniej efektywna i wsparcie leczenia innymi substancjami, przede wszystkim inhibitorami ureazy zakwaszającymi środowisko w żołądku lub w drogach moczowych, ma ogromne znaczenie dla wyzdrowienia chorego.

Inhibitory ureazy

Doświadczenia z dziedziny mikrobiologii wskazują, że bakterie, takie jak Helicobacter pylori czy Proteus mirabilis, albo niektóre grzyby nie rozwijają się, jeśli otaczające je środowisko ma odczyn kwaśny. Dlatego inhibitory ureazy, uniemożliwiające neutralizację kwasów, są bardzo skuteczne w leczeniu infekcji tego rodzaju.

Trwają badania nad farmaceutykami, które miałyby spełniać tę rolę, jednak najbardziej aktywne preparaty mają nadal zbyt dużo działań ubocznych, by można je było szeroko stosować w praktyce klinicznej. Dlatego często sięga się po roślinne produkty naturalne, szczególnie te zawierające związki z grupy polifenoli. Okazują się one skuteczne w eliminacji chorobotwórczych drobnoustrojów albo zmniejszeniu ich aktywności i spowolnieniu postępu choroby. Zwiększają też efektywność leczenia farmakologicznego. Niektóre z nich działają dodatkowo przeciwnowotworowo, kardio- i neuroochronnie, hamują osteoporozę i rozwój nadciśnienia, działają przeciwalergicznie.

Najbardziej skuteczne okazują się:

  • winogrona i czerwone wino (zawierają resweratrol),
  • jabłka,
  • czereśnie,
  • żurawina,
  • kurkuma,
  • czosnek,
  • oliwa z oliwek,
  • owoce cytrusowe, głównie grapefruity,
  • nasiona migdałowca,
  • ekstrakt z eukaliptusa.

Stwierdzono, że najlepszy efekt uzyskuje się, stosując kilka różnych związków roślinnych jednocześnie, co oznacza, że im bogatsza dieta, tym większa jest szansa na zahamowanie działania ureazy i wyleczenie chorego. 

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 14.04.2018,
Opublikowano: 13.04.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej