Test produktu. Jak nie dać się oszukać i kupić prawdziwe masło? 

Fot. Riou / Getty Images

Masło produkowane było już 2 tys. lat przed naszą erą, a niektóre źródła mówią o 3,5 tys. lat. Z całą pewnością w zamierzchłych czasach nie wykorzystywano do jego produkcji oleju palmowego... Jak kupić dobre masło? Jak nie dać się oszukać producentom żywności?

Opakowanie i cena

Nie dajcie się zwieść napisom na opakowaniach. To, że mamy napisane masło, wcale nie oznacza, że produkt nim jest. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na etykietę - może okazać się, że w składzie naszego masła będzie większość olejów roślinnych, a tłuszczu poniżej 82 proc! Takie masło jest tylko podróbką. Zresztą, cena produktu również może nam dać do myślenia. Prawdziwe masło powinno być droższe, bowiem tłuszcz mleczny nie należy do tanich produktów. Zwykle cena za kilogram powinna wynosić powyżej 20 zł. 

Na co jeszcze zwrócić uwagę czytając etykietę masła? Zobaczcie na filmie: 

Zobacz film: Masło a tłuszcze do smarowania. Źródło: Wiem, co jem 

Zawsze należy czytać etykiety kupowanych produktów. Producenci w bardzo łatwy sposób mogą nas oszukać, dodając do masła np. taniego oleju palmowego. Po czym poznać, że nasze masło jest dobre jakościowo? Prawdziwe masło po wyjęciu z lodówki powinno być twarde. Podrabiany produkt od razu nadaje się do smarowania pieczywa. 

Czy masło powinni jeść wszyscy? Przyjęło się mówić, że zawiera szkodliwy dla zdrowia cholesterol, więc masło nie jest polecane dla osób z tego typu problemem. Jednak masło zawiera także witaminy... Więcej o tym na filmie: 

Zobacz film: Witaminy zawarte w maśle. Źródło: Wiem, co jem 

Masło klarowane 

Na maśle nie powinno się smażyć - wyjątkiem jest masło klarowane. Jego sklepowa cena przekracza 30 zł, a dość łatwo możemy je przygotować w domu. Masło klarowane ma bardzo długi okres przydatności, możemy je przechowywać w lodówce nawet dwa lata. Masło klarowane nie podnosi poziomu cholesterolu, świetnie nadaje się do pieczenia i smażenia. Jak je zrobić? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jak zrobić samodzielnie masło klarowane? Źródło: Wiem, co jem 

Polecamy: Masło ghee – właściwości zdrowotne, co zawiera, jak zrobić i do czego używać?

Masło, jak wszystkie produkty, dzieli się na prawdziwe i podrabiane. Dla naszego zdrowia lepiej wybierać to prawdziwe. A czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, dlaczego masło jest żółte? Czy ma to związek z jakimiś barwnikami?

Dowiecie się tego z filmu poniżej. Ale zanim go obejrzycie, chcemy zwrócić waszą uwagę na masła smakowe, obecne na sklepowych półkach. Masła o smaku czosnkowym, paprykowym, a nawet te z solą, nie są polecane - o wiele lepiej zrobić samemu masło w domu, niż wybierać produkty, które w najlepszym wypadku są uzupełnione sproszkowanymi przyprawami. Masło z solą mogą wybrać osoby, które nie spożywają jej w nadmiarze. Nadużywanie soli prowadzić może do rozwoju nadciśnienia. 

Zobacz film: Co jest ważne podczas wyboru masła? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Data aktualizacji: 11.09.2019,
Opublikowano: 16.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej