Dziennikarka TVN Agnieszka Cegielska to specjalistka w dziedzinie medycyny naturalnej, ziołolecznictwa i jedzenia, które leczy i wzmacnia organizm. Tym razem podzieliła się z nami przepisem na napar z dzikiej róży, który wzmacnia odporność.
Zobacz video: Napary na odporność od Agnieszki Cegielskiej
Dzika róża - właściwości zdrowotne
Jak mówi dziennikarka: "Często nie zdajemy sobie sprawy, iż nasza dzika róża jest unikalna pod względem zawartości witaminy C. Zaledwie 2-3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego organizmu człowieka na tę witaminę, a to przecież strażnik naszego organizmu.
Sok z owoców dzikiej róży pozostawia daleko w tyle sok pomarańczowy pod względem zawartości witaminy C. Jest też źródłem wielu innych substancji odżywczych, takich jak karetonoidy, a tym beta-karoten oraz likopen.
W owocach dzikiej róży znajdziemy także witaminy E i K, prowitaminę A, witaminy z grupy B. Sok ten idealnie sprawdza się jesienią, kiedy chcemy się wzmocnić, i na przednówku, kiedy jest niewiele innych źródeł witaminy C. Warto sięgać po dziką różę, to mogą być konfitury, soki i napary, bo to prawdziwy skarb natury.
Przeczytaj także: Czy witamina C jest lekiem na raka?
Przepis na napar z dzikiej róży:
- herbata z dzikiej róży ze sklepu zielarskiego
- syrop z mniszka lekarskiego lub syrop z kwiatów czarnego bzu albo miód lipowy
Jeżeli przygotowujesz napar z wysuszonych owoców dzikiej róży, należy zalać je gorącą, ale nie wrzącą wodę i odstawić na kilka godzin, aby nasz napar nasiąknął aromatem.
Później taki napar możemy trochę podgrzać i dodać do niego na przykład syrop z mniszka lekarskiego czy miodu.
Nie zalewamy naparu wrzątkiem ze względu na witaminę C, która nie lubi wysokich temperatur. Jeżeli będziemy parzyć herbatkę gotową, zakupioną w sklepie, to też powinniśmy pamiętać, by nie zalewać jej wrzątkiem.
Więcej zdrowych przepisów znajdziesz w książce Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie" Wyd. Burda Książki.