Ten napar to bomba witaminy C! Mamy przepis Agnieszki Cegielskiej

instagram.com/agnieszkacegielska i Wydawnictwo Burda Książki

Dzika róża to bezcenne źródło witaminy C, która jest filarem naszej odporności. Szczególnie jesienią i zimą, kiedy zmienna pogoda i niska temperatura wystawiają nas codziennie na próbę. Jak wzmocnić odporność w naturalny sposób? Poznaj przepis na napar z dzikiej róży, który jest prawdziwą skarbnicą witaminy C.

Dziennikarka TVN Agnieszka Cegielska to specjalistka w dziedzinie medycyny naturalnej, ziołolecznictwa i jedzenia, które leczy i wzmacnia organizm. Tym razem podzieliła się z nami przepisem na napar z dzikiej róży, który wzmacnia odporność.

Zobacz video: Napary na odporność od Agnieszki Cegielskiej

Napary na odporność Agnieszki Cegielskiej. Źródło: Dzień Dobry TVN

Dzika róża - właściwości zdrowotne

Jak mówi dziennikarka: "Często nie zdajemy sobie sprawy, iż nasza dzika róża jest unikalna pod względem zawartości witaminy C. Zaledwie 2-3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego organizmu człowieka na tę witaminę, a to przecież strażnik naszego organizmu.

Sok z owoców dzikiej róży pozostawia daleko w tyle sok pomarańczowy pod względem zawartości witaminy C. Jest też źródłem wielu innych substancji odżywczych, takich jak karetonoidy, a tym beta-karoten oraz likopen.

W owocach dzikiej róży znajdziemy także witaminy E i K, prowitaminę A, witaminy z grupy B. Sok ten idealnie sprawdza się jesienią, kiedy chcemy się wzmocnić, i na przednówku, kiedy jest niewiele innych  źródeł witaminy C. Warto sięgać po dziką różę, to mogą być konfitury, soki i napary, bo to prawdziwy skarb natury.

Przeczytaj także: Czy witamina C jest lekiem na raka?

Przepis na napar z dzikiej róży:

  • herbata z dzikiej róży ze sklepu zielarskiego
  • syrop z mniszka lekarskiego lub syrop z kwiatów czarnego bzu albo miód lipowy 

Jeżeli przygotowujesz napar z wysuszonych owoców dzikiej róży, należy zalać je gorącą, ale nie wrzącą wodę i odstawić na kilka godzin, aby nasz napar nasiąknął aromatem.

Później taki napar możemy trochę podgrzać i dodać do niego na przykład syrop z mniszka lekarskiego czy miodu.

Nie zalewamy naparu wrzątkiem ze względu na witaminę C, która nie lubi wysokich temperatur. Jeżeli będziemy parzyć herbatkę gotową, zakupioną w sklepie, to też powinniśmy pamiętać, by nie zalewać jej wrzątkiem.

Więcej zdrowych przepisów znajdziesz w książce Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie" Wyd. Burda Książki.

instagram.com/agnieszkacegielska i Wydawnictwo Burda Książki

Data aktualizacji: 10.01.2020,
Opublikowano: 10.01.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej