Teina w herbacie – co wiadomo o herbacianej postaci kofeiny?

Fot. Mara Ohlsson / Getty Images

Herbata jest nieodłącznym elementem codziennych posiłków. Napój o cudownych właściwościach pije bardzo wiele osób. Mało kto wie jednak, że herbata zawiera kofeinę. Jest ona określana mianem teiny i ma silne właściwości pobudzające.

Zawarta w herbacie teina różni się od kofeiny nie tylko budową chemiczną, ale i mechanizmem działania. Dzięki temu efekt pobudzający, który zawdzięczamy temu związkowi, utrzymuje się dłużej niż po wypiciu kawy. Co wiadomo o teinie?

Teina a kofeina

Kofeina, która jest związkiem zawartym kawie, to alkaloid purynowy zaliczany do grupy substancji o działaniu psychoaktywnym i uzależniającym. Bardzo szybko się wchłania, dlatego szybko pobudza organizm do działania. Niestety to także proces krótkotrwały, więc żeby utrzymać efekt pobudzający, sięga się po kolejne filiżanki kawy. Mimo że kofeina jest uzależniająca, to w gruncie rzeczy pozostaje bardzo skutecznym środkiem leczniczym. Rozszerza naczynia krwionośne i oskrzela, chroni także wątrobę przed marskością i nowotworem. Poza tym ma działanie moczopędne, podobnie jak teina w herbacie.

Co to jest teina? To również kofeina, tylko w innej postaci. Teina nie jest czystym alkaloidem purynowym, lecz solą kofeiny powstałą w wyniku reakcji kofeiny z taniną. Kofeinian taniny również zalicza się do związków psychoaktywnych mających wpływ na ośrodkowy układ nerwowy. Jednym słowem mówiąc: w kawie jest kofeina, a teina jest w herbacie.

Teina – właściwości

Właściwości teiny są niemal identyczne jak kofeiny zawartej w kawie. Te dwa związki różnią się od siebie mechanizmem działania. W porównaniu do kofeiny teina wykazuje dłuższe działanie pobudzające. Jej zawartość w herbacie jest też większa niż kofeiny w kawie, pomimo że działa wolniej.

Działanie teiny na organizm:

  • długotrwale pobudza do działania poprzez stymulację ośrodkowego układu nerwowego;
  • dostarcza energii;
  • zmniejsza uczucie zmęczenia;
  • poprawia koncentrację;
  • poprawia wentylację płuc;
  • poprawia pracę układu pokarmowego;
  • rozszerza naczynia krwionośne;
  • działa moczopędnie;
  • zwiększa tempo przemiany materii.

Nadmiar zawartej w herbacie teiny, mimo wielu właściwości leczniczych tego związku, jest niewskazany. Wbrew pozorom, wypijanie wielu szklanek herbaty w ciągu dnia może odbić się negatywnie na zdrowiu. Przyczyną szkodliwego działania jest nie tylko teina, ale i zawarte w herbacie szczawiany, które mogą uszkodzić nerki lub doprowadzić do powstania bolesnej kamicy nerkowej.

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6

Zawartość teiny w herbacie

Zawartość teiny w herbacie jest wartością zmienną i zależy od rodzaju napoju, który jest spożywany. Najwięcej teiny znajduje się w herbacie czarnej. Jedna filiżanka tego napoju zawiera jej aż 70 g, podobnie jak herbata biała. Bogate w teinę herbaty zaleca się parzyć dłużej niż 3 minuty. Ten czas pozwala na wytrącenie się garbników, które mają działanie neutralizujące psychoaktywny związek.

Zmielone patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, nazywane potocznie herbatą Yerba Mate, także zawierają teinę. Na jedną filiżankę przypada około 20 g tego związku. Herbata Yerba Mate uważana jest za jeden z najlepszych napojów herbacianych. Napary z liści ostrokrzewu stosowano już w medycynie ludowej. Służyły do poprawy koncentracji i łagodzenia skutków zmęczenia. Obecnie zawartość teiny w herbacie Yerba Mate wykorzystuje się do walki z otyłością i wysokim poziomem cholesterolu oraz jako środek pobudzający.

Czy zielona herbata zawiera teinę? Mówi się, że w zielonej herbacie teiny jest najmniej, choć to nie do końca prawda. Na jedną filiżankę przypada około 40 g tego związku. Zawartość ta jest zmienna i zależy od rodzaju parzonego napoju. W zielonej herbacie typu Matcha teiny będzie więcej niż w herbacie Bancha (liście tej herbaty są starsze). Dla kobiet w ciąży z kolei, jest dostępna w sprzedaży zielona herbata bez teiny (tzw. Sencha).

Jedyną herbatą bez teiny jest napar z liści czerwonokrzewu afrykańskiego (rooibos). Napój parzy się około 5 minut w wodzie o temperaturze około 95℃. Herbata ma lekko ziemisty posmak. Polecana jest osobom, które mają kłopoty z układem krwionośnym, stany zapalne wątroby i nieprawidłowy poziom cukru we krwi.

Teina – przeciwwskazania

Nadmiar teiny w organizmie jest szkodliwy dla zdrowia. Związek podnosi ciśnienie krwi i przyspiesza akcję serca, więc przedawkowany jest szczególnie niebezpieczny. Przedawkowanie będzie skutkować również kłopotami żołądkowymi.

Herbaty z zawartością teiny, ze względu na jej działanie silnie pobudzające, nie wolno podawać dzieciom poniżej 3. roku życia. U maluchów ten związek może hamować wchłanianie żelaza, czego skutkiem będzie anemia. Dzieciom poniżej 3. roku życia zaleca się picie herbatek owocowych, w których zawartość teiny jest o wiele mniejsza.

Bibliografia:

  1. I. Matławska, Farmakognozja – Podręcznik dla studentów farmacji, Uniwersytet im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, rozdział: Alkaloidy purynowe: 293-299, wyd.III poprawione i uzupełnione, Poznań 2008.
  2. R. Wierzejska, Wpływ picia herbaty na zdrowie – aktualny stan wiedzy, Przegl Epidemiol 2014; 68: 595-599.
Data aktualizacji: 25.01.2019,
Opublikowano: 25.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Ichtios 20.04.2020r.

Ziemisty pozmak ma pu-ehr a nie roiboos. Roibooa ma słodkawy, miodowy smak.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej