Te produkty spożywcze poprawiają humor!

Fot. Getty Images

Choć do wiosny zostaje już coraz mniej czasu, deszcz, chłód i jeszcze krótkie dni, mogą skutecznie popsuć nam nastrój. Jak sobie radzić z tą zimową chandrą? Najlepiej za pomocą jedzenia. Czy wiesz, co powinno znaleźć się na twoim talerzu, by uśmiech nie schodził ci z twarzy do końca dnia? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi!

Nie od dziś wiadomo, że to co jemy, ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy. I nie chodzi wyłącznie o spożywanie zdrowych posiłków, choć oczywiście te odgrywają kluczową rolę w walce o dobre samopoczucie i stan naszego organizmu. Warto bowiem wiedzieć, że istnieją produkty spożywcze, które mogą nam zapewnić dodatkową dawkę pozytywnej energii i wprawić w wesoły nastrój. Co zaliczymy do tej grupy? Oto 7 popularnych artykułów, które szybko i skutecznie wyciągną cię z zimowego smutku.

1. Orzechy brazylijskie

Czy wiesz, że jednym z pierwiastków, który odpowiada za dobre samopoczucie jest selen? Jeśli w naszym organizmie jest go wystarczająca ilość, jesteśmy chronieni między innymi przed depresją czy przed szybkim poddawaniu się stresowi. Produkt ten znajdziesz między innymi w pomidorach, cebuli czy w owocach morza. Najwięcej jest go jednak w… orzechach brazylijskich. Wystarczy zjeść codziennie około 5-ciu orzechów, by cieszyć się dobrym humorem przez cały dzień.

2. Szpinak

Choć niektórym może kojarzyć się z traumatycznym wspomnieniem z dzieciństwa, nam dziś na myśl przynosi przede wszystkim świetny antydepresant. Warzywo to zawiera mnóstwo kwasu foliowego, jak również tryptofan, czyli aminokwas, który działa na nas odprężająco. Aby przekonać się na własnej skórze o tym właściwościach, jedź szpinak w wersji surowej.

3. Banany

Jedno z bogatszych źródeł cynku. Warto wiedzieć, że zjedzenie banana nie tylko zapewni ci lepszy humor, ale i spokojniejszy sen!

4. Awokado

Podobnie, jak szpinak, zawiera tryptofan. Zresztą powodów, by umieścić ten owoc na swoim talerzu, jest znacznie więcej. Awokado rewelacyjnie działa nie tylko na nasz nastrój, ale i reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu i walczy z cukrzycą.

5. Łosoś

Ryba ta jest bogata w kwasy omega-3, które z kolei świetnie radzą sobie z depresyjnymi stanami. Ponadto zwiększa produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

6. Kiszonki

Słyszałeś już określenie, że jelita to nasz drugi mózg? Liczne badania udowadniają, że gdy zachowana jest odpowiednia flora bakteryjna w jelitach, ludzie mają zdecydowanie lepszy humor. A jak zadbać o tę równowagę? Serwując sobie między innymi kiszonki, które są rewelacyjnym probiotykiem.

7. Czekolada

Kaloryczne rozwiązanie? Być może, choć pamiętaj, że czekolada czekoladzie nierówna. Szerokim łukiem należy omijać produkty z nadzieniem czy białe. Najlepsze dla naszego samopoczucia (i mniej szkodliwe dla obwodu bioder) będą za to słodkości, które zawierają dużo kakao – to właśnie ono skutecznie może poprawić nasze samopoczucie, a także walczyć z przedwczesnym starzeniem się.

Zobacz też: Superfoods. Produkty o niezwykłych wartościach odżywczych, które poprawią samopoczucie

Źródło: Agencja TVN

Data aktualizacji: 03.02.2020,
Opublikowano: 03.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej