Taniny - co to jest i jaki mają wpływ na zdrowie?

Fot: twomeows / gettyimages.com

Taniny to inaczej garbniki. Związki te naturalnie występują w roślinach. Mają korzystny wpływ na odporność, a także wykazują działanie antybakteryjne. W nadmiarze mogą być jednak toksyczne. Co warto wiedzieć o taninach i ich działaniu?

Taniny zaliczane są polifenoli, czyli związków, które nie tylko chronią przed rozwojem zmian nowotworowych, ale także wspomagają pracę układu krążenia. Roślinom garbniki potrzebne są przede wszystkim do ochrony - odstraszają roślinożerne zwierzęta.

Taniny - gdzie występują?

Taniny występują m.in. w korze dębu, wierzbie, świerku, kasztanowcu, modrzewiu, liściach orzecha włoskiego, szałwii, w winie, herbacie, orzechach, w wielu owocach (borówkach, truskawkach, malinach, żurawinie, winogronach, granatach, jabłkach), w zielu dziurawca, pięciornika, rzepiku, naparze z czystka oraz w nasionach roślin strączkowych, a także w gryce czy w gorzkiej czekoladzie i kakao.

Produkty, które zawierają dużo garbników są mają zazwyczaj cierpki smak.

Zobacz film i poznaj zaskakujące właściwości warzyw i owoców:

Zobacz film: Zaskakujące właściwości warzyw i owoców Źródło: Dzień Dobry TVN

Taniny - rodzaje

Taniny dzieli się na dwa rodzaje - hydrolizujące i niehydrolizujące. Taniny hydrolizujące zawierają przede wszystkim związki monosacharydów. Taniny niehydrolizujące, czyli skondensowane nie mają w swoim składzie sacharydu. Ten rodzaj garbników występuje przede wszystkim w niedojrzałych owocach i nasionach, które w czasie dojrzewania rozkładane są do związków o mniejszych cząsteczkach.

Taniny - jakie mają właściwości?

Taniny to związki, które łagodzą podrażnienia, swędzenie oraz pieczenie. Wykazują działanie przeciwbakteryjne. Wspomagają pracę układu odpornościowego, a także chronią przed rozwojem alergii. Ale na tym nie koniec! Taniny działają ściągająco na błony śluzowe, tym samym chronią - przede wszystkim układ pokarmowy - przed mikrokrwawieniami. Badania pokazują, że nie tylko zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój zmian nowotworowych, a także spowalniają rozwój już obecnych zmian nowotworowych. Hamują także namnażanie się wirusa HIV.

Taniny przedłużają trwałość niektórych artykułów spożywczych. To dzięki nim np. wino może leżakować nawet kilkadziesiąt lat. Wykorzystuje się je także do produkcji barwników.

Taniny - do czego może doprowadzić ich nadmiar?

Mimo że taniny mają korzystny wpływ na organizm, to w nadmiarze mogą być niebezpieczne. Zbyt częste sięganie po warzywa czy owoce bogate w garbniki może sprawić, że organizm będzie miał kłopot z przyswojeniem niektórych witamin oraz makro- i mikroelementów. Należy także pamiętać, że taniny niehydrolizujące są rozkładane w organizmie do związków toksycznych i mogą wywołać zatrucie pokarmowe.

Data aktualizacji: 02.07.2020,
Opublikowano: 02.07.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej