Szczeć pospolita – właściwości lecznicze. Jak stosować szczeć?

Fot. Brutko / Getty Images

Szczeć przechodzi obecnie renesans swojej popularności, co związane jest w dużej mierze ze zwiększoną zachorowalnością na boreliozę. Takie jej zastosowanie polecała już św. Hildegarda z Bingen. Roślina stosowana jest wspomagająco również w walce z innymi chorobami odkleszczowymi i stanami zapalnymi skóry.

Szczeć pospolita to roślina znana przede wszystkim z pozytywnego działania w leczeniu boreliozy. Podkreśla się jej działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i usprawniające funkcjonowanie układu immunologicznego. Roślina stosowana była w leczeniu wrzodów żołądka, reumatyzmu, artretyzmu, dny moczanowej. Sporządza się z niej odwary do wewnętrznego lub zewnętrznego zastosowania, a także nalewki.

Czym jest szczeć pospolita? Wykorzystanie w lecznictwie

Szczeć pospolita (z łac. Dipsacus sylvestris L.), zwana też szczecią leśną, to gatunek dwuletniej rośliny należącej do rodzaju szczeć i rodziny szczeciowatych. W stanie dzikim występuje na terenie niemal całej Europy, Afryki Północnej i Azji Zachodniej.

Szczeć znalazła szerokie zastosowanie w lecznictwie. Pierwsze wzmianki o jej prozdrowotnych właściwościach sięgają I w. i pochodzą z opisów greckiego lekarza Dioskuridesa. Surowcem są liście i korzeń szczeci. Substancje aktywne zawarte w roślinie to m.in. kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas chinowy, saponiny, alkaloidy, irydoidy (cefelarozyd, dipsakan, dipsakotyna), trójterpeny.

Szczeć wykazuje działanie przeciwzapalne, immunomodulujące, moczopędne, napotne, przeciwreumatyczne, bakteriostatyczne, bakteriobójcze, hepatoprotekcyjnie (ochronne na miąższ wątroby). Używana bywa w leczeniu wrzodów żołądka, dny moczanowej, artretyzmu. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Pobudza układ trawienny, zwiększa produkcję soków trawiennych i żółci. Szczeć na boreliozę to jednak najbardziej znane jej wykorzystanie. Szeroko na temat zdrowotnych właściwości szczeci w leczeniu boreliozy pisze Wolf-Dieter Storl w książce pt. „Naturalne leczenie boreliozy”. Roślina znajduje także zastosowanie w leczeniu chorób skóry, w tym wyprysków, trądziku, czyraków, liszajów i stanów zapalnych.

Zobaczcie także, jakie zioła były wykorzystywane przez medycynę staropolską na ból głowy:

Zobacz film: Medycyna staropolska - produkty na ból głowy. Źródło: W dobrym stylu

Ile kosztuje szczeć pospolita?

Korzeń szczeci wysuszony i rozdrobniony lub w całości w opakowaniu 50 g to koszt około 25 zł. Za taką samą gramaturę suszonych liści zapłacimy średnio 7 zł. W sprzedaży znajduje się także wyciąg z korzenia szczeci. Buteleczka 100 ml kosztuje około 50 zł. Inną formą przyjmowania szczeci są kapsułki. Opakowanie 150 kapsułek (240 mg) to koszt około 35 zł. Produkty te nabyć można w wybranych aptekach, sklepach zielarskich i dzięki sprzedaży internetowej.

Szczeć – nalewka z korzenia: przepis

Nalewka ze szczeci jest stosunkowo prosta do przygotowania. Niezbędne produkty to 100 g wysuszonego i rozdrobnionego korzenia lub liści oraz 600 g alkoholu 40%. Jak zrobić nalewkę ze szczeci? Ziele szczeci wrzuca się do dużego, szklanego słoika i zalewa alkoholem. Miksturę maceruje się przez 2 tygodnie i przefiltrowuje. Zalecane dzienne spożycie wynosi 3 razy po 10 ml.

W sprzedaży dostępne są gotowe nalewki ze szczeci pospolitej. Za opakowanie 50 ml zapłacimy około 40 zł. W tym przypadku nalewka przygotowywana jest z zachowaniem proporcji 1:1 alkoholu i surowca zielarskiego. Nalewkę przyjmować należy na 30 minut przed lub po posiłku, po uprzednim wymieszaniu w szklance wody. W zależności od budowy ciała oferowane są trzy sposoby jej zażywania:

osoby o drobnej budowie ciała:

  • 2.–.6 tydzień – 2 razy dziennie po 5 kropli,
  • na całą kurację potrzeba 30 ml nalewki;

osoby o przeciętnej budowie ciała:

  • 1. tydzień – 2 razy dziennie po 5 kropli,
  • 2.–5. tydzień – 2 razy dziennie po 20 kropli,
  • 6. tydzień – 2 razy dziennie po 5 kropli,
  • na całą kurację potrzeba 100 ml nalewki;

osoby o masywnej budowie ciała:

  • 1. tydzień – 2 razy dziennie po 5 kropli,
  • 2.–5. tydzień – 2 razy dziennie po 70 kropli,
  • 6. tydzień – 2 razy dziennie po 5 kropli,
  • na całą kurację potrzeba 250 ml nalewki.

Jak przygotować herbatę ze szczeci?

Prócz nalewki popularnością cieszy się herbata ze szczeci pospolitej. Można ją przygotować samodzielnie lub kupić gotową. W pierwszym przypadku należy 1 łyżeczkę sproszkowanego korzenia lub liści ziela zalać szklanką gorącej wody i po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze przez 5 minut, po czym przecedzić. Zalecane dzienne spożycie to 3 razy po szklance. Za gotową herbatę z zielem szczeci (20 saszetek po 2 g) zapłacimy około 7 zł. W składzie oprócz szczeci znajdują się także ziele jeżówki i owoc bzu czarnego. Herbatę przygotowuje się poprzez zalanie zawartości saszetki szklanką wrzątku i pozostawienie pod przykryciem na 10–15 minut do zaparzenia. Zalecane dzienne spożycie to 2 razy po szklance.

Intrakt ze szczeci – przepis

Ze szczeci opracować można intrakt, czyli preparat otrzymywany przez wytrawienie surowca roślinnego alkoholem. Intrakt ze szczeci przygotowuje się ze 100 g świeżych i zmielonych korzeni lub liści szczeci i 300 ml alkoholu 40%. Surowiec zalewa się gorącym alkoholem, odstawia na 2 tygodnie, po czym przecedza. Zalecane dzienne spożycie to 3 razy po 10 ml.

Data aktualizacji: 25.02.2019,
Opublikowano: 01.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej