Szczaw – zastosowanie w lecznictwie i w kuchni. Właściwości prozdrowotne szczawiu

Fot: OlekStock / stock.adobe.com

Szczaw jest szeroko rozpowszechnioną rośliną. Odznacza się niska kalorycznością i wysoką zawartością witaminy C. Szczaw zwyczajny wykorzystywany jest w ziołolecznictwie do przygotowywania okładów na stłuczenia i obrzęki. Znajduje również zastosowanie w polskiej kuchni jako podstawowy składnik zupy szczawiowej z jajkiem.  

Szczaw jest rośliną wykorzystywaną w kuchni oraz w lecznictwie. Znajduje zastosowanie jako środek na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Wykazuje również właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.

Szczaw – jaką ma wartość odżywczą?

Szczaw jest pospolitą, wieloletnią rośliną należącą do rodziny rdestowatych. W Polsce spotyka się wiele odmian tej rośliny, m.in. szczaw zwyczajny, polny, kędzierzawy. Szczaw zwyczajny nazywany jest inaczej łąkowym. Najczęściej porasta łąki i pastwiska. Występuje również w ogrodach. Szczaw polny określany jest także szczawiem dzikim. Rośnie w uprawach roślin użytkowych, w zbożu, koniczynie oraz na łąkach, pastwiskach. Można go również spotkać w widnych lasach iglastych. 

Szczaw wykorzystywany jest zarówno w świecie kulinarnym, jak też w lecznictwie. Jest rośliną niskokaloryczną – 100 gramów szczawiu dostarcza jedynie około 20 kcal. W jego składzie znajdują się cenne związki, które wywierają korzystny wpływ na organizm. Szczaw jest źródłem witaminy C oraz beta karotenu. Substancje te należą do naturalnych przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność organizmu, hamują procesy starzenia się skóry, a także przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób, m.in. sercowo-naczyniowych i nowotworowych. Beta karoten uczestniczy również w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. Szczaw zawiera witaminy z grupy B, które są niezbędne w pracy układu nerwowego oraz błonnik pokarmowy regulujący procesy trawienne. 

Dostarcza również cennych składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz krzem. W składzie szczawiu występuje kwas szczawiowy, który w nadmiernych ilościach odkłada się w nerkach i drogach moczowych prowadząc do powstania kamicy nerkowej. Wszystkie odmiany szczawiu są źródłem garbników wpływających korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Wykorzystywane są jako środek zwalczający biegunki.

Właściwości prozdrowotne i lecznicze szczawiu

Właściwości szczawiu wykorzystywane są w medycynie naturalnej w leczeniu różnych chorób i dolegliwości już od czasów starożytnych. Dawniej szczaw wskazany był do płukania jamy ustnej przy bólu zęba oraz zapaleniu dziąseł. Korzenie szczawiu – surowe lub gotowane w wodzie stosowano w chorobach skórnych. Szczaw odznacza się wysoką zawartością witaminy C, dlatego był powszechnie wykorzystywany jako naturalny środek zapobiegający szkorbutowi – chorobie wywoływanej niedoborem witaminy C. 

Obecnie szczaw również znajduje zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości. Zalecany jest przede wszystkim przy problemach z układem pokarmowym. Wykazuje właściwości przeciwbiegunkowe oraz ściągające. Skutecznie likwiduje dolegliwości trawienne, np. bolesne skurcze żołądka. Szczaw działa żółciopędnie przyczyniając się do usprawnienia pracy wątroby i woreczka żółciowego. Pobudza procesy trawienne i przeciwdziała zaparciom. 

Sok przygotowany na bazie surowego szczawiu lub napar z liści tej rośliny działa pobudzająco na apetyt. Szczaw, zwłaszcza zwyczajny, posiada również właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze. Zapobiega m.in. infekcjom wywoływanym przez gronkowca złocistego. Liście szczawiu zwyczajnego znajdują zastosowanie w ziołolecznictwie. Ze świeżych i zmiażdżonych liści przygotowuje się okłady, które zaleca się stosować przy stłuczeniach oraz obrzękach skóry. Szczaw działa łagodząco na kaszel i katar, dlatego ziele tej rośliny jest częstym składnikiem preparatów wspomagających leczenie stanów zapalnych dróg oddechowych i zatok. Szczawiany obecne w szczawiu mogą prowadzić do odwapnienia organizmu. Z tego powodu szczaw zaleca się łączyć z produktami nabiałowymi dostarczającymi wapnia.

Roślina ta nie jest zalecana w diecie osób chorujących na osteoporozę, kamicę nerkową oraz schorzenia reumatyczne.

Co zrobić ze szczawiu? Zastosowanie kulinarne szczawiu

Szczaw zwyczajny jest najczęściej wykorzystywaną odmianą szczawiu w polskiej kuchni. Stanowi podstawowy składnik tradycyjnej zupy szczawiowej, którą przygotowuje się z posiekanych liści szczawiu oraz śmietany. Częstym dodatkiem do szczawianki są gotowane na twardo jajka. Ze szczawiu przyrządza się również smaczne sosy o charakterystycznym, lekko kwaskowatym smaku. Liście tej rośliny można jeść w postaci surowej jako dodatek do sałatek. Szczaw świetnie komponuje się z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą. Wykorzystywany jest również do przygotowania farszów, np. do pierogów. 

Nierzadko zestawia się go ze szpinakiem. Przy przyrządzaniu potraw ze szczawiem warto pamiętać o dodaniu do nich produktów będących źródłem wapnia, np. śmietany, jogurtu naturalnego, białego sera, kefiru. W ten sposób zmniejszy się szkodliwe, odwapniające działanie szczawianów. Przygotowując danie ze szczawiem, należy wybierać młode i jędrne listki. 

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Data aktualizacji: 09.12.2017,
Opublikowano: 30.11.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej