Święta alergika. Jak przygotować zdrowe i bezpieczne posiłki?

Fot: Sofie Delauw / gettyimages.com

W czasie świąt osoby z alergią pokarmową nie mają łatwo. Jeśli są uczulone na mleko, jajka, majonez czy pszenicę nie będą mogły cieszyć się smakiem wielkanocnych przysmaków. Na szczęście są sposoby, aby przygotować tradycyjne potrawy bez użycia uczulającego składnika. Jak to zrobić?

Żurek, jajka w majonezie czy babka piaskowa to najbardziej charakterystyczne smaki Wielkanocy. Niestety nie każdy może cieszyć się ich smakiem. W przypadku alergika, który jest uczulony na jajka czy pszenicę, zjedzenie potraw z ich dodatkiem może się skończyć silną reakcją alergiczną organizmu. Nie znaczy to jednak, że chory ma być poszkodowany i nie znaleźć na świątecznym stole nic dla siebie. Dlatego, aby i on miał smaczne święta, należy sięgnąć po zamienniki.

Jajka – czym zastąpić?

Jajka królują na wielkanocnym stole. Są w żurku, same z majonezem, w sałatce, ale przede wszystkim w wielu ciastach. W ich przypadku, jeśli jajko ma tylko związać całą masę, można zamiast niego użyć drożdży czy dojrzałego banana. Świetnie sprawdzą się także namoczone płatki owsiane lub siemię lniane. Z powodzeniem można je dodać też do pasztetu. A co zrobić z sałatką jarzynową? W tym przypadku trzeba jajka po prostu pominąć.

Majonez – jak przygotować bezjajeczny majonez?

Jajka z majonezem czy sałatka jarzynowa to potrawy, w których majonez musi się pojawić. Przynajmniej teoretycznie. Wykorzystując choćby awokado czy fasolę można przygotować nie tylko bezjajeczną wersję tego dodatku, ale przede wszystkim zdrowszą i z całą pewnością mniej kaloryczną. Jeśli zdecydujemy się wykorzystać awokado trzeba je połączyć z odrobiną oliwy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. A jak przygotować majonez z fasoli? Ugotowaną szklankę białej fasoli łączymy z musztardą, sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.

W obu przypadkach całość trzeba zblendować na gładką masę. Najlepiej do tego nada się blender kielichowy marki Sharp. Urządzenie jest łatwe w obsłudze, ma niewielką pojemność. Łatwo się je czyści, dodatkowo zostało wyposażone w przenośną butelkę o pojemności 400 lub 600 ml (w zależności od modelu, który wybierzemy) wykonaną z tritanu, nie ma więc obaw o zawartość BPA. Obydwie butelki można myć w zmywarce. Blendery Sharpa to małe urządzenia, ze schowkami na kabel. Zmieszczą się w każdej, nawet najmniejszej, kuchni.

Fot. Sharp SA-FP2002I

Zamiast mleka i pszenicy

Coraz więcej osób zmaga się z nietolerancją glutenu czy laktozy. Gluten to białko, które znajduje się przede wszystkim w pszenicy. Mimo że zboże to występuje w wielu produktach, to coraz częściej można znaleźć w sklepach produkty bezglutenowe. Dobrym rozwiązaniem będzie zakup np. mąki gryczanej czy ryżowej, która nie zawiera tego białka.

Z co z mlekiem? Krowie z powodzeniem możemy zastąpić roślinnym. Rynek oferuje nam choćby mleko owsiane, migdałowe czy kokosowe. To, które wybierzemy zależy od naszych prywatnych upodobań. Niektóre z nich, np. mleko owsiane można przygotować samemu w domu z pomocą wspomnianego już blendera marki Sharp. Jeśli ciasto ma w sobie orzechy, na które jeden z domowników jest uczulony, należy zastąpić je pestkami dyni lub słonecznika.

Z tymi zamiennikami wypieki na pewno się udadzą i będą smakowały tak samo dobrze, jak te przygotowane z tradycyjnych produktów. Warto zaznaczyć, że zamienniki nie potrzebują też żadnego specjalnego traktowania w czasie pieczenia. Bez obaw – jeśli piekarnik ma taką funkcję - można je piec z innymi potrawami. Takie możliwości daje nam np. piekarnik marki Sharp.

Piekarnik Sharp AirStream to nowoczesny produkt z pięcioma półkami, na których można jednocześnie przygotowywać różne potrawy bez obaw, że ich smaki i zapachy pomieszają się ze sobą. Jest to możliwe dzięki dwóm wentylatorom, które rozprowadzają ciepło równomiernie na całą powierzchnię półek. Dodatkowo piekarnik posiada kurtynę powietrzną zapobiegającą wydostawaniu się ciepła na zewnątrz, w czasie, gdy jest otwarty. To, co wyróżnia piekarnik Sharp na rynku, to niewątpliwie pojemność i nowoczesność.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 29.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej