Suszone jabłka - czy są zdrowe? Właściwości, kalorie, wartość odżywcza. Jak suszyć jabłka w piekarniku, na kaloryferze, w suszarce 

Fot. bhofack2 / Getty Images

Suszone jabłka dostarczają dużej ilości błonnika pokarmowego oraz substancji przeciwutleniających. Mają korzystny wpływ na procesy trawienne, regulują pracę jelit oraz obniżają poziom cholesterolu w surowicy krwi. Jabłka można suszyć w piekarniku, suszarce do owoców lub na domowym kaloryferze. 

Suszone jabłka są smaczną, a jednocześnie zdrową przekąską o wysokiej wartości odżywczej. Stanowią dobre źródło związków przeciwutleniających, które przeciwdziałają nowotworom i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Przygotowując je samodzielnie w domu ma się pewność, iż suszone jabłka nie zostały wzbogacone o żadne dodatkowe substancje.

Suszone jabłka - wartość odżywcza

Suszone jabłka, nazywane również chipsami jabłkowymi posiadają wysoką wartość odżywczą i wykazują liczne korzyści dla zdrowia. Stare, angielskie powiedzenie “jedz jabłka a lekarz nie będzie ci potrzebny” skrywa w sobie wiele prawdy. Te popularne w polskiej kuchni owoce są źródłem wielu cennych dla organizmu substancji. W jabłkach zawarte są witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), witamina K oraz należące do substancji antyoksydacyjnych: witamina C, E i beta karoten. Owoce dostarczają także cennych minerałów, takich jak: potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk i wapń. W 100 g suszonych jabłek zawiera się: około 256 kcal, 2.1 g białka, 52 g węglowodanów oraz aż 10.3 g błonnika pokarmowego o korzystnym wpływie na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Czy wiesz wszystko o jabłkach? Przekonaj się:

Zobacz film: Co wiesz o jabłkach? Źródło: Wiem, co jem

Suszone jabłka - właściwości

Właściwości lecznicze jabłek są znane i cenione już od tysięcy lat. Te bogate w prozdrowotne substancje owoce stanowiły przysmak starożytnych Greków i Rzymian. Suszone jabłka są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu przyczyniają się do opóźniania procesów starzenia się skóry oraz przeciwdziałają wielu chorobom, takim jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna mięśnia sercowego, cukrzyca, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy czy schorzenia neurodegeneracyjne. Suszone jabłka wykazują również właściwości przeciwnowotworowe. Błonnik pokarmowy występujący w dużych ilościach w suszonych jabłkach reguluje pracę przewodu pokarmowego stymulując ruchy perystaltyczne jelit, a jednocześnie przyspieszając usuwanie z organizmu toksycznych substancji i zbędnych produktów przemiany materii. 

W ten sposób błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób zapalnych jelit, a także raka jelita grubego. Suszone jabłka przyczyniają się do obniżania poziomu “złego” cholesterolu, który może odkładać się w ścianach tętnic powodując miażdżycę. Nieleczona choroba może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak zawał serca czy udar mózgu. Suszone jabłka dzięki obecnym w nim związkom wzmacniają odporność zmniejszając podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe. Mają korzystny wpływ na kości oraz wspomagają procesy trawienne, chroniąc przed dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi.

Zobaczcie na filmie dlaczego warto jeść jabłka:

Zobacz film: Wartość odżywcza jabłek. Źródło: Wiem, co jem 

Jak suszyć jabłka?

Suszenie jest jedną z metod konserwowania żywności pozwalających nie tylko na przedłużenie trwałości produktu, ale w przypadku owoców również na wydobycie ich unikalnych walorów smakowych i zapachowych. Jabłka można suszyć na kilka sposobów. Proces suszenia powinien odbywać się w stałej temperaturze oraz przy zachowanym obiegu powietrza, aby nie dopuścić do utraty cennych składników odżywczych z owoców. Pierwszą metodą jest suszenie jabłek w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 50-70 stopni Celsjusza przez około trzy godziny, niekiedy dłużej. Jabłka można również suszyć na grzejniku lub kaloryferze. Pokrojone w plasterki owoce układa się na folii aluminiowej lub gazecie, a następnie umieszcza na zwykłym domowym grzejniku. Ważne jest przykrycie jabłek, aby unoszący się wokół grzejnika kurz nie opadał bezpośrednio na owoce. Prostym rozwiązaniem jest suszenie jabłek w specjalnej suszarce do owoców, którą można bez problemu kupić w wielu sklepach ze sprzętem AGD. Suszenie jabłek odbywa się wówczas przy pomocy ciepłego powietrza pompowanego przez wentylator zamontowany w urządzeniu.

Suszone jabłka - jak zrobić chipsy z jabłek w piekarniku krok po kroku

Suszone jabłka są smaczną i pożywną przekąską, którą bez problemu przygotuje się samodzielnie w domu. Suszone owoce dostępne w sklepach są często wzbogacane różnymi dodatkami, np. utrwalane chemicznie związkami siarki, które w nadmiarze mogą wywoływać reakcje alergiczne oraz ogólne złe samopoczucie.

  1. Pierwszym krokiem przygotowania chipsów z jabłek jest kupienie ładnych, zdrowych i świeżych owoców, a następnie ich staranne umycie pod bieżącą wodą. Niektóre przepisy na suszone jabłka wskazują obranie owoców, należy jednak pamiętać, iż skóra zawiera najwięcej związków o korzystnym wpływie na zdrowie.
  2. Kolejnym krokiem jest wydrążenie gniazd nasiennych i pokrojenie jabłek w cienkie plasterki. W takiej postaci jabłka są gotowe do suszenia.
  3. Owoce układa się w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Jabłka można delikatnie oprószyć cynamonem.
  4. Blachę z pokrojonymi w plasterki jabłkami wstawia się do nagrzanego piekarnika (temperatura nie powinna być wyższa niż 80 stopni Celsjusza) i suszy przez co najmniej 3 godziny.
Data aktualizacji: 02.10.2018,
Opublikowano: 02.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej