Sól z Morza Martwego – jakie ma właściwości i jak ją stosować

Fot.: Mizina / Getty Images

Dzięki wysokiej zawartości minerałów składniki pochodzące z Morza Martwego są doceniane za wyjątkowe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Oprócz wody czy błota także sól z Morza Martwego ma wyjątkowo korzystny wpływ na skórę i cały organizm.

Historia Morza Martwego sięga 5 milionów lat wstecz. W wyniku przesunięcia płyt tektonicznych, na granicy dzisiejszego Izraela i Jordanii, powstało jezioro o długości 75 kilometrów, szerokości 17 kilometrów i głębokości 400 metrów. Obecnie Morze Martwe ma powierzchnię 1027 kilometrów kwadratowych i objętość 111 kilometrów sześciennych.

Morze Martwe jest wyjątkowym zbiornikiem wodnym, ponieważ na jego dnie utworzyła się stumetrowa warstwa osadu, a na 1 litr wody przypada około 27 gramów soli. Ponadto linia brzegowa położona jest 295 metrów poniżej poziomu morza. W związku z tym, że wody Morza Martwego są wyjątkowo zasolone, w zbiorniku tym niemal w ogóle nie występuje życie organiczne (a wyporność wody jest tak wysoka, że utrzymanie się na jej powierzchni nie stanowi problemu nawet dla osób, które nie potrafią pływać). Mimo to, ze względu na wyjątkowy skład mineralny, sól z Morza Martwego ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne.

Sól z morza martwego – właściwości spożywcze

Najbardziej popularnym typem soli jest sól kamienna – wydobywana w kopalniach i wzbogacana o jodek potasu (stąd na etykietach opakowań znaleźć można nazwę „sól jodowana”). Sól morska natomiast pozyskiwana jest poprzez odparowywanie wody morskiej.

Światowe organizacje zdrowotne są zgodne, że dzienne spożycie soli należy zmniejszyć do minimum. Według The National Academies Institute of Health każdego dnia nie powinno się przekraczać spożycia 23 gramów soli. Według zaleceń ekspertów z Colorado State University Extension dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 15 gramów (czyli około łyżeczki).

Osoby, które nie wyobrażają sobie przygotowywania posiłków bez wykorzystania soli, mogą zastąpić tradycyjną sól kamienną na przykład solą z morza martwego. Podczas gdy sól kamienna składa się wyłącznie z chlorku sodu, sól morska zawiera w swoim składzie 19 procent minerałów i mikroelementów, takich jak:

  • bromki,
  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • krzem,
  • żelazo,
  • brom,
  • jod,
  • fluor,
  • glin,
  • chlorki.

Dzięki temu sól z Morza Martwego może stać się zdrowszym zamiennikiem dla soli kamiennej. Jednak nawet w tym przypadku nie należy znacznie przekraczać zalecanej dziennej dawki spożycia soli.

Sól z Morza Martwego do kąpieli – działanie

Sól z Morza Martwego jest wykorzystywana do kąpieli solankowych. Dodanie odpowiedniej ilości soli do wody może korzystnie wpływać na stan skóry, a także samopoczucie i cały organizm.

Kąpielom z solą z Morza Martwego przypisuje się następujące działanie:

  • stymuluje krążenie krwi i usprawnia pracę układu krwionośnego, co przyczynia się do lepszego dotlenienia organów oraz komórek skóry;
  • zmniejsza dolegliwości bólowe wywołane reumatoidalnym zapaleniem stawów, a także chorobą zwyrodnieniową (ma to wpływ na zwiększenie sprawności fizycznej osób cierpiących na wymienione schorzenia);
  • łagodzi zmiany skórne, które występują podczas trądziku młodzieńczego oraz trądziku różowatego;
  • zmniejsza dolegliwości związane z wystąpieniem łuszczycy;
  • łagodzi stany zapalne skóry;
  • wygładza, nawilża i odżywia skórę;
  • stymuluje procesy regeneracyjne w skórze, co wpływa na zmniejszenie zmarszczek, rozstępów oraz blizn;
  • oczyszcza skórę z toksyn i łagodzi objawy reakcji alergicznych.

Jak przygotować kąpiel z solą z Morza Martwego

Przygotowując kąpiel solankową, należy przestrzegać kilku zasad. Oto najważniejsze z nich:

1. Odpowiednie stężenie

Dobór stężenia soli należy dobierać do indywidualnych preferencji, a także stanu zdrowia. Przy kąpielach, których celem jest profilaktyka i odprężenie ciała, wystarczy zastosowanie jednoprocentowego stężenia soli (lub nawet niższego). Aby uzyskać taki roztwór, należy wsypać 100 gramów soli do 10 litrów wody. Stężenie to można zwiększać zgodnie z upodobaniami.

W przypadku kąpieli leczniczych, które stanowią wsparcie dla terapii, nie należy stosować stężenia niższego niż 1 procent (optymalne stężenie to 1-3 procent). W przypadku kąpieli częściowych (np. samych dłoni czy stóp) można wykonać roztwór nawet sześcioprocentowy.

2. Odpowiednia temperatura wody

Temperatura wody podczas kąpieli solankowych powinna być równa temperaturze ciała lub nieco wyższa – około 36-40 stopni Celsjusza.

3. Czas kąpieli

Podczas kąpieli solnych naskórek ulega rozpulchnieniu, a zawarte w soli minerały wnikają w głąb skóry. Aby taka reakcja miała miejsce, należy przebywać w słonej wodzie około 20-25 minut. Pierwsze 3 kąpiele powinny być jednak krótsze i trwać 10-15 minut. W przypadku dzieci należy skrócić czas do 10 minut.

Kąpiele solankowe można wykonywać nawet 4-5 razy w tygodniu. Warto jednak zacząć od mniejszej częstotliwości (np. 2-3 razy tygodniowo) i niższego stężenia, a z czasem zwiększać ich intensywność oraz częstotliwość.

Inne właściwości soli z Morza Martwego

Oprócz opisanych wcześniej właściwości kąpieli solankowych sól z Morza Martwego wykazuje następujące działanie:

  • Łagodzenie objawów infekcji gardła – aby złagodzić ból, należy ssać kilka kryształków soli, jak normalną tabletkę. Warto pamiętać, aby w tym czasie zmniejszyć spożycie soli wraz z pożywieniem. Można też po prostu sporządzić roztwór i płukać nim jamę ustną i gardło.
  • Oczyszczanie jamy ustnej i odświeżanie oddechu – roztworem wody z solą można płukać jamę ustną, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, a także oczyścić jamę ustną z bakterii. Innym sposobem jest wcieranie pokruszonej lub zmielonej soli w dziąsła bądź wkładanie kryształków pod język.

Poza tym sól morską można stosować także jako składnik domowych peelingów lub kosmetyków pielęgnacyjnych.

Zobacz film: Która sól jest najzdrowsza? Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 15.03.2018,
Opublikowano: 08.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej