Sól gorzka – na przeczyszczenie i odtrucie organizmu. Jakie właściwości ma sól gorzka?

Fot.: Imperia Staffier / Getty Images

Sól gorzka to związek, na który składają się dwa minerały – magnez i siarka. Dzięki unikalnym właściwościom, substancja ta od wieków znajduje zastosowanie w medycynie oraz w pielęgnacji skóry i włosów.

Sól gorzka (nazywana również siedmiowodnym siarczanem magnezu, solą Epsom lub solą angielską) to nieorganiczny związek chemiczny – siarczan magnezu (MgSO4), znany medycynie już od XVII. Z wyglądu przypomina nieco tradycyjną białą sól gruboziarnistą, jednak znacznie różni się od niej smakiem. Sól angielska jest gorzka (w przeciwieństwie do soli kuchennej, nie występuje tu smak słony), nie wydziela żadnego zapachu i doskonale rozpuszcza się w wodzie. Preparat najczęściej wykorzystuje się jako środek przeczyszczający, przynoszący ulgę w zaparciach. Na tym jednak nie kończą się właściwości soli gorzkiej.

Sól gorzka – właściwości

Siarczan magnezu (czyli sól gorzką) otrzymuje się poprzez oczyszczenie jego minerałów (kizerytu, langbeinitu), poprzez wyizolowanie związku z wód, które są w niego bogate lub poprzez łączenie magnezytu i kwasu siarkowego. Pierwotnie związek pozyskiwany był drogą odparowywania wody mineralnej, pochodzącej ze źródeł zlokalizowanej w pobliżu miejscowości Epsom w Anglii (stąd też wywodzą się określenia sól Epsom lub sól angielska).

Dzięki zawartości dwóch istotnych dla zdrowia człowieka pierwiastków, siarki i magnezu, sól gorzka znalazła zastosowanie w kosmetyce, farmakologii, weterynarii i medycynie. Związek ten wykorzystuje się również w rolnictwie, przemyśle i laboratoriach, jako:

  • środek suszący (bez wykorzystania wody),
  • środek do obciążania materiałów tekstylnych (przede wszystkim bawełny),
  • składnik wód mineralnych,
  • impregnat (w branży farbiarskiej),
  • środek przeciwzbrylający (w cukiernictwie),
  • składnik opryskowych mieszanek nawozowych,
  • preparat przeciw szkodnikom.

Sól gorzka – źródło magnezu

Lecznicze i pielęgnacyjne właściwości soli gorzkiej bezpośrednio wiążą się z działaniem jonów magnezu i siarki na organizm człowieka.

Magnez to pierwiastek, który organizmowi człowieka jest niezbędny do tego, by prawidłowo funkcjonować. Jedną z jego najważniejszych funkcji jest stabilizowanie pracy układu nerwowego i zaopatrywanie istoty szarej mózgu w energię, pochodzącą z metabolizmu białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Tym samym magnez znacznie wpływa na pamięć i koncentrację. Wykazuje również działanie uspokajające, przeciwdepresyjne i przeciwnerwicowe. Oprócz tego magnez przeciwdziała obkurczaniu ścian naczyń krwionośnych i wzrostowi ciśnienia krwi, powstawaniu skrzepów i niebezpiecznej dla życia człowieka arytmii serca.

Do podstawowych objawów niedoboru magnezu w organizmie zalicza się:

  • rozdrażnienie,
  • kołatanie serca,
  • pogorszenie nastroju i nerwowość,
  • trudności z zasypianiem i bezsenność,
  • zmęczenie,
  • skurcze mięśni,
  • drganie powieki.

Na niedobór magnezu narażone są osoby, które:

  • nadużywają kawy, alkoholu,
  • intensywnie pracują umysłowo,
  • znajdują się pod wpływem dużego stresu,
  • stosują restrykcyjne, wyniszczające diety odchudzające.

Sól gorzka – źródło siarki

Podobnie jak magnez, siarka to pierwiastek mineralny, który organizmowi człowieka niezbędny jest do życia. Siarka jest jednym z podstawowych składników:

  • kwasu glutaminowego – związku, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
  • insuliny – hormonu, który reguluje poziom cukru we krwi;
  • keratyny – białka, które tworzy skórę i włosy;
  • kolagenu – substancji, która odpowiada za młody wygląd skóry.

Do objawów niedoboru siarki zalicza się:

  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • pogorszenie kondycji skóry,
  • pogorszenie nastroju, nerwowość, niepokój,
  • pojawienie się ciemnego pierścienia wokół tęczówki oka.

Sól gorzka – oczyszczanie organizmu

Sól angielska, dzięki wysokiej zawartości magnezu, pozwala oczyścić organizm z toksyn pochodzących z używek, leków, chemicznych składników obecnych w żywności, zanieczyszczeń środowiskowych. Aby skorzystać z oczyszczających właściwości soli gorzkiej, należy przeprowadzić kąpiel detoksykującą, dodając do wanny z gorącą wodą:

  • pół szklanki sody oczyszczonej,
  • pół szklanki soli gorzkiej,
  • wybrany olejek eteryczny (około 10 kropli).

W kąpieli detoksykującej należy spędzić około 30 minut, a następnie dokładnie opłukać ciało zimną wodą. Aby wzmocnić efekt oczyszczający, po kąpieli należy spożywać zwiększone ilości płynów.

Sól gorzka – na przeczyszczenie

Sól gorzka, przyjmowana doustnie, wykazuje działanie przeczyszczające. W przypadku zaparć należy rozpuścić 1 łyżeczkę soli Epsom w 1 szklance ciepłej wody. Powstałą miksturę przyjmować na pusty żołądek, jeden raz na dobę.

Sól gorzka jako naturalny peeling do twarzy

Kryształki soli gorzkiej można wykorzystać jako bazę do przygotowania naturalnego peelingu. W tym celu należy wymieszać łyżeczkę soli Epsom z niewielką ilością olejku roślinnego lub żelu do mycia twarzy. Peeling działa antybakteryjnie i przeciwtrądzikowo.

Sól gorzka na włosy

Przy użyciu soli gorzkiej można wzmacniać działanie masek lub odżywek do włosów, dodając jej niewielką do gotowego produktu. Z roztworu 1 łyżki soli gorzkiej i szklanki ciepłej wody przyrządzić można również płukankę do włosów. Dzięki zawartości siarki, sól gorzka działa na włosy i skórę głowy antybakteryjnie i przeciwłupieżowo, a także zmniejsza łojotok.

Zobacz film: Rodzaje soli. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 08.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej