Sok pomarańczowy - wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Fot: Diana Miller / gettyimages.com

Sok pomarańczowy to produkt pozyskiwany z miąższu dojrzałych, odpowiednio wyselekcjonowanych pomarańczy. Zawiera większość składników odżywczych z tych owoców, ale ma bardzo krótki okres trwałości. Zabiegi służące jej przedłużeniu pozbawiają sok wielu cennych wartości.

Pomarańcze to bardzo dobre źródło witamin, minerałów i błonnika. Dostarczają także wielu innych, korzystnych dla ludzkiego organizmu związków – kwasów organicznych, flawonoidów, karotenoidów, terpenów. Dzięki bogactwu wartości odżywczych pomarańcze wykazują silne właściwości antyoksydacyjne i antyseptyczne. Ich spożywanie wzmacnia odporność, pomaga zapobiegać najczęstszym schorzeniom układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziała kancerogenezie, usprawnia trawienie (wspomagając przez to odchudzanie), wzmacnia kości, opóźnia procesy starzenia się, wspiera pracę układu nerwowego i poprawia samopoczucie.

Sok pomarańczowy – wartości odżywcze

Świeżo wyciskany sok pomarańczowy zachowuje wiele właściwości owoców. Zawiera wprawdzie niewielkie ilości tych składników odżywczych, które znajdują się w białych błonkach i skórkach pomarańczy (błonnika, flawonoidów, terpenów), ale stanowi skoncentrowaną, łatwo przyswajalną dla organizmu formę cennych substancji obecnych w miąższu.

W 100 g świeżego soku pomarańczowego znajduje się około:

50 mg witaminy C,

60 µg – witaminy A,

0,04 mg – witaminy E,

0,09 mg – witaminy B1,

0,03 mg – witaminy B2,

0,4 mg – witaminy B3,

6,2 mg – witaminy B4,

0,19 mg – witaminy B5,

0,04 mg – witaminy B6,

30 µg – witaminy B9,

151,5 mg potasu,

11,1 mg wapnia,

15,3 mg fosforu,

9,5 mg magnezu,

0,2 mg żelaza,

0,2 mg błonnika,

0,7 g białka,

8 g cukru.

Świeży sok pomarańczowy zawiera flawonoidy (m.in. hesperydynę, naringeninę), kwasy organiczne (głównie cytrynowy, jabłkowy i winowy), związki zapachowe. Szklanka napoju (200 ml) dostarcza około 90 kcal i ma pośredni indeks glikemiczny (IG = 45).

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Sok pomarańczowy – właściwości lecznicze

Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy zachowuje wiele prozdrowotnych właściwości owoców. Stanowi dobre źródło witaminy C, dzięki czemu ma działanie przeciwutleniające, wzmacnia odporność, łagodzi objawy infekcji, poprawia stan naczyń krwionośnych i skóry, zmniejsza ryzyko zawałów, udarów, zachorowania na osteoporozę czy szkorbut.

Znaczne ilości potasu, których dostarcza sok pomarańczowy, mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpowiedniej wytrzymałości mięśni. Regulują także pracę nerek i gospodarkę wodno-elektrolitową, ciśnienie krwi, rytm serca. Działanie witaminy C i potasu wspiera synergia z pozostałymi bioaktywnymi składnikami soku.

Często podkreślanym walorem soku pomarańczowego są jego właściwości antynowotworowe. Według niektórych źródeł regularne spożywanie tego napoju może być pomocne w profilaktyce białaczki u dzieci, a także raka sutka, wątroby i jelita grubego. Na wczesnych etapach choroby nowotworowej zawarte w soku antyoksydanty przeciwdziałają mutacji DNA, prowadzącej do powstawania komórek rakowych.

Pasteryzowany sok pomarańczowy

Sok wyciśnięty z pomarańczy jest bardzo nietrwały. Już po kilku godzinach ulegają zniszczeniu zawarte w nim związki bioaktywne, a po kilkunastu sok zaczyna się psuć pod wpływem obecnych w nim enzymów i drobnoustrojów. Przedłużenie terminu przydatności do spożycia wymaga obróbki technologicznej – filtracji, pasteryzacji. Sok często poddaje się także procesowi zagęszczenia (poprzez odparowanie wody), dzięki któremu uzyskuje się koncentrat, łatwiejszy do przechowywania i transportu.

Obróbka soku pomarańczowego pozwala na komercjalizację jego sprzedaży, ale zmienia jego właściwości, pozbawiając go wielu walorów. Pasteryzacja (poddanie wysokiej temperaturze) i aseptyczny sposób pakowania sprawiają, że sok pomarańczowy traci część witamin i innych związków o działaniu prozdrowotnym. Co więcej, pod wpływem zabiegów wydłużających trwałość zmienia się smak soku – jego przywrócenie wymaga wzbogacenia napoju dodatkami chemicznymi, w tym sztucznymi substancjami słodzącymi.

Przeciwwskazania do spożywania soku pomarańczowego

Prawdziwie wartościowym sokiem pomarańczowym wydaje się jedynie jego świeża postać: tzw. sok jednodniowy lub – jeszcze lepiej – domowy, samodzielnie wyciśnięty. Warto jednak wiedzieć, że do picia takiego napoju również istnieją pewne przeciwwskazania.

Soku pomarańczowy zawiera dużo cukru. Nawet świeży dostarcza go w ilościach porównywalnych z tymi, które występują w słodzonych napojach gazowanych. Z tego względu znacznie zdrowsze jest spożywanie pomarańczy w całości. Razem z monosacharydami dostarczają one sporo błonnika, który spowalnia tempo wchłaniania cukrów, co ogranicza ich negatywny wpływ na organizm.

Inne możliwe skutki uboczne picia soku pomarańczowego to:

  • hiperkaliemia (podwyższony poziom potasu we krwi),
  • podrażnienia żołądka lub dwunastnicy.

Nie zaleca się picia soku pomarańczowego osobom z nadciśnieniem, nadkwaśnością, chorobą wrzodową, cukrzycą, upośledzoną czynnością nerek.

Kiedy sok pomarańczowy jest zdrowy?

Mimo szeregu zastrzeżeń dotyczących prozdrowotnych walorów soku pomarańczowego dobrze jest włączać go do diety. Nawet pasteryzowany i na bazie koncentratu stanowi dobrą alternatywę dla innych, sztucznych napojów, a spożywany z umiarem (1–2 szklanki w ciągu dnia) może zastąpić jedną z niezbędnych w codziennym jadłospisie porcji owoców. Należy przy tym pamiętać, że najzdrowsze są soki świeżo wyciskane, a znaczna część wartości odżywczych tkwi w białych błonkach owoców. Warto zatem – zamiast wyciskać sok z miąższu – przygotować napój z pomarańczy zblendowanej w całości.

Zobacz film: Czy podawać dziecku soki owocowe? Źródło: Dzień Dobry TVN.




Data aktualizacji: 30.04.2018,
Opublikowano: 26.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej