Smalec gęsi – właściwości i działanie prozdrowotne. Jak przygotować smalec z gęsi?

Fot: eskymaks / gettyimages.com

Smalec gęsi uchodzi za najzdrowszy ze wszystkich zwierzęcych tłuszczy. Poleca się go stosować na chore stawy czy w leczeniu chorób układu oddechowego. Ma właściwości przeciwbólowe i przeciwreumatyczne. Smalec z gęsi można kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub przygotować samodzielnie.

Smalec gęsi od wieków stanowi preparat powszechnie stosowany w kuchni, ale ze względu na swoje cenne właściwości wykorzystywany jest także w lecznictwie, zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Powstaje przez wytopienie gęsiego tłuszczu. Najwartościowszy jest smalec z tłuszczu sadełkowego. Smalec z gęsi bogaty jest w witaminy A, E, B i minerały, takie jak potas, magnez, żelazo i cynk. Choć bardzo zdrowy, jest wysokokalorycznym produktem. Niewskazane jest jedzenie go w dużych ilościach.

Zobacz także:

Smalec nie jest taki zły? Poznaj całą prawdę o smalcu

Gęsina – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Jak przyrządzić gęsinę?

Ten tłuszcz to trucizna, która powoli niszczy zdrowie! Jest w ciastkach, czekoladzie, a nawet w mleku

Co to jest smalec gęsi?

Tłuszcz ten nie jest w Polsce popularny, ale liczba osób doceniających jego walory powoli rośnie. Smalec gęsi jest produktem powstałym z wytopienia tłuszczu gęsiego. Za najbardziej wartościowy uznaje się ten z tłuszczu sadełkowego. W kuchni używa się go do smażenia, smarowania pieczywa, pieczenia i gotowania lub jako dodatek do potraw. Posiada wyjątkową zdolność zachowywania składu chemicznego nawet w temperaturach dochodzących do 200°C. Ponadto jest naturalnym środkiem konserwującym. Coraz częściej jednak oprócz walorów smakowych podkreśla się jako właściwości zdrowotne.

Co zawiera smalec z gęsi?

Smalec z gęsi uchodzi za najzdrowszy ze wszystkich zwierzęcych tłuszczy. Cenne właściwości smalcu gęsiego wynikają z jego składu. Produkt ten dostarcza wielu cennych pierwiastków i związków chemicznych. Stanowi źródło witamin A, E i z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, cynku i żelaza oraz licznych aminokwasów egzogennych, czyli takich, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Produkt ten stanowi zrównoważone źródło tłuszczów nasyconych – wielonienasyconych i jednonienasyconych.

Smalec gęsi – właściwości i działanie

Smalec gęsi posiada liczne właściwości prozdrowotne. Dostarcza organizmowi cennego kwasu oleinowego, dlatego panuje powszechny pogląd, że obniża poziom frakcji tzw. złego cholesterolu LDL, nie zmniejszając przy tym stężenia dobrego cholesterolu HDL. W związku z tym zaleca się go osobom chorym na miażdżycę, nadciśnienie tętnicze i schorzenia serca. W medycynie ludowej służył poprawie nastroju i samopoczucia oraz do zwiększenia aktywności seksualnej.

Przeciwbólowe właściwości gęsiego smalcu doskonale sprawdzają się w leczeniu bólu stawów i kręgosłupa. Gęsi smalec nadaje się do smarowania przy schorzeniach reumatycznych i stanach zapalnych. Wykazuje wówczas działanie regeneracyjne, przeciwzapalne, rozgrzewające i kojące. Najlepiej jeśli połączy się smalec gęsi z olejkiem rycynowym. Około 250 ml smalcu gęsiego należy wymieszać z 30 ml olejku rycynowego. Żeby podnieść walory zapachowe, można dodać kilka kropli ulubionego olejku eterycznego. Smalec należy lekko ogrzać i wmasowywać przez parę minut, po czym owinąć ciało bandażem. Po zmieszaniu z tłuczonym korzeniem żywokostu smalec gęsi tworzy maść stosowaną na złamania.

Należy jednak pamiętać, że smalec gęsi, mimo wielu walorów leczniczych, nie jest składnikiem, który powinien gościć na co dzień w diecie. Jest bardzo kaloryczny – jego wartość energetyczna w 100 g produktu wynosi 3672 kJ, czyli 893 kcal.

Wpływ smalcu z gęsi na cerę

Smalec gęsi pozytywnie działa na cerę. Stosuje się go pomocniczo w leczeniu wielu chorób skórnych, a zwłaszcza łuszczycy. Zapewnia odpowiednie nawilżenie, regenerację i koloryt skóry oraz opóźnia proces jej starzenia się. Łagodzi zmarszczki, leczy pęknięcia, owrzodzenia, drobne rany i uszkodzenia. Łagodzi ból, zmniejsza opuchliznę oraz przyczynia się do szybszego gojenia się oparzeń. Smalec gęsi na twarz, ręce czy stopy można wymieszać w proporcji 1:1 z olejkiem nagietkowym. Innym rozwiązaniem jest dodanie do gęsiego tłuszczu garści kwiatów nagietka. Mieszankę podgrzewa się, przecedza i zlewa do szklanego pojemnika. Smalec doskonale sprawdza się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy skóra jest nadmiernie przesuszona na skutek działania zimna i mrozu.

Jak samodzielnie przygotować smalec z gęsi?

Przepis na smalec gęsi jest bardzo prosty i można go przygotować samemu w domu. Z gęsi wycina się kawałki skóry z sadłem, przekłada do garnka o dość grubym dnie i wstawia na mały gaz. Resztę można przeznaczyć do upieczenia na obiad. Proces wytapiania smalcu jest powolny. Zawartość garnka należy często mieszać. Zestawia się go z ognia, kiedy tłuszcz przybierze płynną konsystencję. Po przestudzeniu smalec przelewa się do szklanych lub kamionkowych naczyń. Kiedy całkiem ostygnie, przechowuje się go w lodówce. Smak smalcu z gęsi można wzbogacić poprzez dodanie pod koniec gotowania posiekanej i podsmażonej cebuli z jabłkiem, pieprzu lub majeranku.

Ile kosztuje smalec z gęsi?

Sprzedażą smalcu z gęsi zajmują się przede wszystkim sklepy ze zdrową żywnością. Nabyć go można także dzięki sprzedaży internetowej i prosto od producentów. Opakowanie 300 ml gęsiego smalcu kosztuje od 11 do 20 zł.

Bibliografia:

1. Sztych D., Zastosowanie środków leczniczych pochodzenia zwierzęcego w medycynie ludowej, „Życie Weterynaryjne”, 2013, 88(2), s. 126-132.

2. Tylkowa D., Medycyna ludowa w kulturze wsi Karpat Polskich, tradycja i współczesność, Warszawa, PAN, 1989.

Zobacz film i dowiedz się więcej o smalcu:

Zobacz film: Czy smalec jest zdrowy? Źródło: x-news

Data aktualizacji: 07.12.2020,
Opublikowano: 07.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej