W okresie jesienno-zimowym dokuczają nam przeziębienia i infekcje wirusowe. Jak sobie z nimi skutecznie radzić bez sięgania po leki? Poznajcie domowe sposoby na przeziębienie!
Domowe sposoby na przeziębienie można łatwo i szybko wykorzystać kiedy dopada nas infekcja. Z czego można skorzystać? Na pierwszy ogień weźmy sok malinowy. Ten domowej roboty zawiera mniej cukru niż kupowany, ponadto zawiera witaminy - w tym witaminę C. Witaminę C zawiera też herbatka z miodem i cytryną, bardzo popularna na przeziębienie. Nie wolno jednak popełnić błędu w jej przygotowaniu. Mowa o... dodawaniu cytryny do gorącej herbaty! Wrzątek pobawi cytrynę witaminy C.
Co jeszcze można zastosować w walce z przeziębieniem? Zbawienna może okazać się gorąca kąpiel!
Gorąca kąpiel powoduje aktywację układu krążenia, wzmaga ten układ krążenia, aktywują się również przeciwciała i wszystkie substancje odporności komórkowej biorą udział w naszym leczeniu.
A może bańki? Lekarze polecają je, ale tylko wtedy, kiedy mamy do czynienia z infekcjami wirusowymi. Zobaczcie na filmie dlaczego i jak bańki działają na nasz organizm!
Są jeszcze domowe specyfiki - mleko z czosnkiem, cebula z cukrem, imbir, a także herbatka góralska. Jej jednak nie należy polecać przez wzgląd na zawarty alkohol. A jak wygląda sprawa wspomnianego wyżej mleka z czosnkiem albo cebuli? Cebula zawiera dużo witaminy C, a kombinacje mleka, miodu, masła i czosnku wpływają łagodząco na objawy przeziębienia, głównie na kaszel. Dzięki zawartości olejków eterycznych i flawonoidów oraz dzięki wysokiemu ciśnieniu osmotycznemu działają nie tylko tonizująco i przeciwzapalnie, ale również przeciwbakteryjnie.
Zobacz też: Domowy syrop z buraka na kaszel
Jak przygotować i dawkować syrop z cebuli?
Należy drobno posiekać cebulę i zasypać ją cukrem. Pozostawiona na kilka godzin w ciepłym miejscu będzie miała konsystencję gęstego syropu. Dzieci otrzymują zwykle 1-2 łyżeczki kilka razy dziennie, dorośli mogą jednorazową dawkę syropu z cebuli zwiększyć do 1-2 łyżek.
Zobacz też: Syrop czosnku - właściwości, przepis, dawkowanie