Skaza białkowa u dorosłych – objawy, przyczyny i leczenie

Fot: AndreyPopov / gettyimages.com

Skaza białkowa to nietolerancja pokarmowa białka – zwierzęcego lub roślinnego. Może pojawić się już w dzieciństwie, ale powstaje też w późniejszym wieku. Zwykle towarzyszą jej alergie na inne antygeny (roztocza, pyłki traw, sierść). Podstawą leczenia jest dieta eliminująca uczulające substancje.

Skaza białkowa to alergia pokarmowa, której objawy pojawiają się zwykle we wczesnym dzieciństwie i dotyczą przeważnie mleka krowiego. Większość z tych uczuleń przemija po kilku latach, ale niektóre osoby zmagają się z różnymi ich postaciami nawet do końca życia. Nietolerancja może dotyczyć coraz to innych białek, a u chorego często pojawiają się jednocześnie reakcje na innego typu antygeny.

Objawy skazy białkowej

Skaza białkowa powoduje u dorosłych typowe objawy, które (w połączeniu z wywiadem i obserwacjami okoliczności zaostrzeń choroby) pozwalają na szybkie postawienie wstępnego rozpoznania.

Najczęstszymi dolegliwościami są nawracający świąd i zaczerwienienie skóry, powstawanie na niej zmian o typie wysypki atopowej (drobne, czerwone krosteczki występujące w skupiskach). Zmiany lokalizują się na powierzchni całego ciała, ale charakterystyczne jest ich występowanie w miejscach takich, jak zgięciowe powierzchnie łokci i kolan oraz małżowiny uszne. Obserwowany wyprysk jest bardzo podobny do spotykanego w atopowym, kontaktowym zapaleniu skóry.

Syn znanej dziennikarki choruje na skazę białkową. Zobacz film i dowiedz się jak radzi sobie z chorobą syna

Zobacz film: Odeta Moro opowiada o chorobie syna. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Innymi częstymi objawami są zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego pod postacią bólów brzucha, biegunek, wzdęć, nudności, wymiotów, które pojawiają się bezpośrednio po posiłku. Zdarzają się także: nawracające aftowe zapalenie jamy ustnej, migreny, przewlekłe zmęczenie, obrzęki dłoni, stóp i okolic drobnych stawów. Wszystkie te objawy nasilają się po spożyciu pokarmu zawierającego białka, na które chory jest uczulony.

Jeśli reakcja alergiczna jest bardzo silna, bezpośrednio po spożyciu dużej dawki antygenów białkowych może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Stan ten przejawia się nagłym, znacznym spadkiem ciśnienia tętniczego krwi, zaburzeniami świadomości, obrzękami, które obejmują powłoki lub (utrudniając poważnie oddychanie) gardło i krtań. W niektórych przypadkach obserwuje się też na skórze intensywny, pojawiający się nagle rumień. Wstrząs jest stanem bezpośredniego zagrożenia życia i wymaga natychmiastowego, specjalistycznego leczenia.

Zobacz film: Fakty i mity o mleku. Źródło: 36,6.

Skaza białkowa – przyczyny

Przyczyną skazy białkowej jest nadmierna immunologiczna reakcja na niektóre białka. Stan ten ze względu na niedojrzałość układu odpornościowego występuje relatywnie często u małych dzieci i najczęściej przemija w wieku 2–4 lat. Jednak u osób o zwiększonej reaktywności, które mają inne uczulenia albo których członkowie rodzin cierpią na alergie, nietolerancja może utrzymywać się przez całe życie. Co więcej – lista białek powodujących dolegliwości może się zmieniać w czasie.

Oprócz czynników genetycznych istotna jest rola środowiska. Nadmierna reakcja na antygeny pojawia się częściej u osób z tzw. sterylnego otoczenia, które tylko w niewielkim stopniu były wystawiane na działanie normalnych czynników chorobotwórczych. O pobudzanie reakcji alergicznych podejrzewa się też wszechobecne, różnego typu zanieczyszczenia cywilizacyjne, nadmierną ekspozycję na dużą ilość środków chemii gospodarczej i spożywczej (konserwanty żywności). Białka najczęściej wywołujące objawy skazy zawarte są w następujących produktach:

  • mleko (nie tylko krowie, ale też kozie i owcze),
  • przetwory mleczne, sery,
  • ryby i owoce morza,
  • wołowina,
  • mąka pszenna (głównie gluten),
  • soja, soczewica, groch,
  • orzechy.

Szczególnie niebezpieczne są orzechy arachidowe, których białka nawet w śladowych ilościach powodują bardzo intensywną i gwałtowną reakcję. Dlatego na wielu produktach spożywczych znajduje się informacja, że powstały w zakładzie, w którym (czasem na zupełnie innej linii produkcyjnej) przetwarza się te orzechy.

Zobacz film: Alergia na gluten. Źródło: 36,6.

Leczenie skazy białkowej

Podstawą leczenia skazy białkowej jest dieta eliminacyjna. Chorzy szybko uczą się obserwować własne reakcje i wiedzą, jaki produkt wywołuje nasilenie dolegliwości. Aby uzyskać poprawę stanu zdrowia, należy na kilka miesięcy całkowicie wyeliminować z diety szkodliwe elementy. Komponując dietę, warto pamiętać, że nawet mała ilość antygenów białkowych może wywołać zaostrzenie choroby. Dlatego trzeba uważnie śledzić skład pożywienia, zwracając uwagę nawet na drobne domieszki (np. mleko w czekoladzie albo lodach).

Dobór właściwych produktów jest ułatwiony dzięki przepisom prawnym, które zobowiązują producentów żywności do podawania składu wyrobów. Obowiązkowe jest też np. oznaczanie piktogramem z kłosem zboża wyrobów zawierających gluten.

Ze względu na zmieniającą się reaktywność immunologiczną, niektóre białka, po przynajmniej kilkumiesięcznym okresie całkowitej eliminacji i całkowitym ustąpieniu objawów, są przez układ odpornościowy „zapominane”. Można dzięki temu próbować stopniowo wprowadzać je do pożywienia, uzyskując w pewnych przypadkach tolerancję. Jednak próby te czasem kończą się nawrotem dolegliwości. Określone białka muszą być konsekwentnie eliminowane z diety nawet do końca życia.

W zaostrzeniach choroby stosuje się leki przeciwalergiczne, przeciwzapalne (w tym nawet sterydowe) i przeciwświądowe. Zmieniona chorobowo skóra wymaga również właściwej pielęgnacji – niezbędny jest dobór odpowiednich hipoalergicznych środków myjących, preparatów nawilżających i natłuszczających.

W przypadku skazy białkowej i pozostałych uczuleń pokarmowych nie przynoszą korzystnych wyników metody leczenia immunologicznego (odczulania) stosowane w innych postaciach alergii. Wykorzystuje się je wyłącznie w wybranych, określonych przez lekarza, sytuacjach.

Zobacz film: Skaza białkowa u dzieci. Źródło: 36,6.




Data aktualizacji: 16.10.2018,
Opublikowano: 25.04.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej