Skąd się bierze otyłość? Wbrew pozorom nie tylko z dużych porcji na talerzu

Getty Images

Nadprogramowe kilogramy większości kojarzą się przede wszystkim z… nieumiarkowaniem w jedzeniu i piciu. I choć nadwaga często łączy się z pochłanianiem znacznych porcji jedzenia, okazuje się, że duża otyłość to już choroba.

Czy każdą nadwagę można nazwać otyłością? Odpowiedź na to pytanie brzmi: oczywiście, że nie. O tej pierwszej mowa, gdy w grę wchodzi od około 10 do 20 kilogramów na plusie. Otyłość wiąże się natomiast ze stanem, który przekracza te wartości. Czy zawsze jest ona konsekwencją niepohamowanego spożywania dużych i niezdrowych porcji jedzenia? Jak twierdzi chirurg bariatra - dr hab. n. med. Mariusz Wyleżoł, niespecjalnie.

Czy wiesz, że otyłość to choroba? Oczywiście nie każdy jeden przypadek da się wytłumaczyć w ten sposób, niemniej dość często to jest po prostu objaw chorobowy. A dzieje się tak wtedy, gdy dochodzi do zaburzenia wydzielania greliny, czyli hormonu wytwarzanego w żołądku, odpowiadającego między innymi za problemy ze zwalczaniem otyłości. Jak się leczy takie schorzenie?

Jak leczyć otyłość?

Dietetyk Agata Ziemnicka mówi, że w pierwszej kolejności lekami. Warto jednak wiedzieć, że gdy mowa o otyłości olbrzymiej, specjalista od spraw odżywiania nie jest w stanie nic już pomóc. W takich przypadkach należy od razu udać się do lekarza. A co w sytuacji, gdy farmakologia nie zadziała? Należy wykonać operację, polegającą na wycięciu fragmentu żołądka, gdzie produkuje się grelinę. Jednak jest to możliwe dopiero wtedy, gdy pacjent osiągnie określoną masę ciała.

Jak odróżnić otyłość od nadwagi ?Jeśli z roku na rok przybywa Ci kilogramów i mimo stosowania diety i aktywności fizycznej, waga ani drgnie, wiedź, że możesz borykać się z tym problemem. W razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze warto udać się do specjalisty.

Chcesz wiedzieć więcej? Posłuchaj całej rozmowy!

Zobacz film: Szczerze o otyłości. Jakie są jej powody? Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 07.02.2020,
Opublikowano: 07.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej