Sernik z jogurtów greckich – przepis na masę sernikową i kruchy spód. Właściwości jogurtu greckiego 

Fot. pjohnson1 / Getty Images (1)

Sernik z jogurtów greckich jest doskonałą propozycją dla wielbicieli kremowych i delikatnych w smaku wypieków. Przygotowuje się go na kruchym spodzie, a wierzch można udekorować chrupiącą kruszonką lub owocami. 

Sernik z jogurtów greckich przygotowuje się na spodzie z biszkoptów lub kruchych herbatników – maślanych albo kakaowych. Ma delikatny, kremowy smak i aksamitną konsystencję. Jogurt grecki cechuje się wysoką zawartością białka, a także korzystnym wpływem na drogi moczowe.

Sernik z jogurtów greckich – jak zrobić?

Sernik z jogurtów greckich jest niezwykle smaczny, delikatny i aksamitny. Zamiennikiem tradycyjnego sera twarogowego są gęste jogurty greckie o kremowym smaku. Sernik przygotowuje się najczęściej na spodzie z kruchych herbatników o maślanym lub kakaowym smaku. Alternatywą jest spód z biszkoptów lub w postaci domowego, kruchego ciasta na bazie mąki pszennej, żółtek jaj, masła i cukru. Sernik z jogurtów greckich można wzbogacać o rozmaite dodatki. Doskonale komponuje się z brzoskwiniami i dojrzałymi morelami.

Sernik z jogurtów greckich – przepis na kruchy spód

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 250 g margaryny lub masła (schłodzone),
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego,
  • ½ szklanki cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę wraz z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj masło. Całość drobno siekaj. Wbij żółtka jaj. Zagnieć kruche ciasto.
  2. Przygotowane ciasto podziel na 2 części tak, by otrzymać ⅓ i ⅔ ciasta. Mniejszą część zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki (kruszonka na wierzch ciasta).
  3. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blachy wyłóż większą część ciasta (boczki powinny być podniesione na około 1 cm). Spód nakłuj w wielu miejscach wykałaczką.
  4. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez około 15 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
  6. Druga część ciasta jest potrzebna do przygotowania kruszonki. Jeśli ciasto ma być udekorowane na wierzchu owocami, kruszonkę można pominąć.

Sernik z jogurtów greckich – przepis

Przygotowany sernik z jogurtów greckich na kruchym spodzie dostarcza około:

kcal5712
białko90.3 g
tłuszcz226.7 g
węglowodany677 g
błonnik pokarmowy9 g 

W kawałku sernika o wadze 120 g znajduje się około:

kcal324
białko5.4 g
tłuszcz13 g
węglowodany40 g
błonnik pokarmowy0.5 g

Składniki:

  • 1200 g jogurtów greckich,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 białek,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • puszka brzoskwiń w syropie.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Wsyp cukier zwykły i waniliowy. Całość miksuj do uzyskania gładkiej bezy.
  2. Do masy z białek dodaj proszek budyniowy. Ucieraj mikserem na gładką i jednolitą masę. Dodawaj stopniowo jogurty greckie, delikatnie mieszając łyżką do połączenia wszystkich składników.
  3. Do masy dodaj odsączone z zalewy i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Wymieszaj łyżką.
  4. Masę jogurtową wylej na upieczony, kruchy spód lub na spód z herbatników.
  5. Wyjmij z zamrażarki mniejszą część ciasta i zetrzyj ją na wierzch sernika na tarce o grubych oczkach.
  6. Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 50 minut.

Jogurt grecki – dlaczego warto go jeść?

Jogurt grecki jest fermentowanym produktem mlecznym, otrzymywanym z mleka krowiego. Charakteryzuje się wysoką zawartość białka – w 100 g jogurtu greckiego znajduje się około 4 g pełnowartościowego białka. Jogurt grecki różni się od tradycyjnego jogurtu naturalnego głównie smakiem i konsystencją – jest kremowy i bardzo gęsty. Wytwarzany jest na drodze fermentacji mleka przez dodatek do niego żywych kultur bakterii, które mają bardzo korzystny wpływ na florę jelitową. Jogurt grecki jest źródłem minerałów, takich jak wapń i fosfor, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego.

Jogurt grecki – właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne jogurtu greckiego wynikają z wysokiej zawartości białka oraz z obecności bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus należących do probiotyków. Bakterie te przedostają się do jelit i obniżają poziom pH przewodu pokarmowego, powodując jego zakwaszenie. Dzięki temu chronią organizm przed mikroorganizmami chorobotwórczymi. Żywe kultury bakterii obecne w jogurcie greckim zwiększają wchłanianie żelaza i wapnia, a tym samym pomagają uzupełniać niedobory tych składników mineralnych w organizmie. Ponadto bakterie probiotyczne wspomagają procesy trawienne, przeciwdziałając dolegliwościom ze strony układu pokarmowego. Jogurt grecki jest szczególnie zalecany kobietom, gdyż chroni przed infekcjami dróg moczowych. Spożywanie jogurtu greckiego może przyczynić się do zwiększenia naturalnej odporności organizmu, zmniejszenia podatność na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Jedzenie jogurtu greckiego jest zalecane dla zachowania pięknego i zdrowego uśmiechu, gdyż kwas mlekowy działa ochronnie na zęby i przeciwdziała próchnicy.

Jogurt grecki – właściwości odchudzające

Jogurt grecki jest produktem, któremu przypisuje się właściwości wspomagające odchudzanie. Wynikają one z wysokiej zawartości białka. Ludzki organizm do strawienia białka zużywa znacznie więcej energii, co pobudza procesy przemiany materii i ułatwia odchudzanie. Ponadto produkty nabiałowe zapewniają długotrwałe uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu i przyrostowi nadprogramowych kilogramów.

Zobacz film: Czy można przedawkować witaminy? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję


Data aktualizacji: 09.07.2018,
Opublikowano: 01.05.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej