Sernik z jogurtów greckich przygotowuje się na spodzie z biszkoptów lub kruchych herbatników – maślanych albo kakaowych. Ma delikatny, kremowy smak i aksamitną konsystencję. Jogurt grecki cechuje się wysoką zawartością białka, a także korzystnym wpływem na drogi moczowe.
Sernik z jogurtów greckich – jak zrobić?
Sernik z jogurtów greckich jest niezwykle smaczny, delikatny i aksamitny. Zamiennikiem tradycyjnego sera twarogowego są gęste jogurty greckie o kremowym smaku. Sernik przygotowuje się najczęściej na spodzie z kruchych herbatników o maślanym lub kakaowym smaku. Alternatywą jest spód z biszkoptów lub w postaci domowego, kruchego ciasta na bazie mąki pszennej, żółtek jaj, masła i cukru. Sernik z jogurtów greckich można wzbogacać o rozmaite dodatki. Doskonale komponuje się z brzoskwiniami i dojrzałymi morelami.
Sernik z jogurtów greckich – przepis na kruchy spód
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 6 żółtek,
- 250 g margaryny lub masła (schłodzone),
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 płaskie łyżki cukru waniliowego,
- ½ szklanki cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej na stolnicę wraz z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj masło. Całość drobno siekaj. Wbij żółtka jaj. Zagnieć kruche ciasto.
- Przygotowane ciasto podziel na 2 części tak, by otrzymać ⅓ i ⅔ ciasta. Mniejszą część zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki (kruszonka na wierzch ciasta).
- Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blachy wyłóż większą część ciasta (boczki powinny być podniesione na około 1 cm). Spód nakłuj w wielu miejscach wykałaczką.
- Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez około 15 minut.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
- Druga część ciasta jest potrzebna do przygotowania kruszonki. Jeśli ciasto ma być udekorowane na wierzchu owocami, kruszonkę można pominąć.
Sernik z jogurtów greckich – przepis
Przygotowany sernik z jogurtów greckich na kruchym spodzie dostarcza około:
kcal | 5712 |
---|---|
białko | 90.3 g |
tłuszcz | 226.7 g |
węglowodany | 677 g |
błonnik pokarmowy | 9 g |
W kawałku sernika o wadze 120 g znajduje się około:
kcal | 324 |
---|---|
białko | 5.4 g |
tłuszcz | 13 g |
węglowodany | 40 g |
błonnik pokarmowy | 0.5 g |
Składniki:
- 1200 g jogurtów greckich,
- 1 szklanka cukru,
- 6 białek,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- puszka brzoskwiń w syropie.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Wsyp cukier zwykły i waniliowy. Całość miksuj do uzyskania gładkiej bezy.
- Do masy z białek dodaj proszek budyniowy. Ucieraj mikserem na gładką i jednolitą masę. Dodawaj stopniowo jogurty greckie, delikatnie mieszając łyżką do połączenia wszystkich składników.
- Do masy dodaj odsączone z zalewy i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Wymieszaj łyżką.
- Masę jogurtową wylej na upieczony, kruchy spód lub na spód z herbatników.
- Wyjmij z zamrażarki mniejszą część ciasta i zetrzyj ją na wierzch sernika na tarce o grubych oczkach.
- Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 50 minut.
Jogurt grecki – dlaczego warto go jeść?
Jogurt grecki jest fermentowanym produktem mlecznym, otrzymywanym z mleka krowiego. Charakteryzuje się wysoką zawartość białka – w 100 g jogurtu greckiego znajduje się około 4 g pełnowartościowego białka. Jogurt grecki różni się od tradycyjnego jogurtu naturalnego głównie smakiem i konsystencją – jest kremowy i bardzo gęsty. Wytwarzany jest na drodze fermentacji mleka przez dodatek do niego żywych kultur bakterii, które mają bardzo korzystny wpływ na florę jelitową. Jogurt grecki jest źródłem minerałów, takich jak wapń i fosfor, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego.
Jogurt grecki – właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne jogurtu greckiego wynikają z wysokiej zawartości białka oraz z obecności bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus należących do probiotyków. Bakterie te przedostają się do jelit i obniżają poziom pH przewodu pokarmowego, powodując jego zakwaszenie. Dzięki temu chronią organizm przed mikroorganizmami chorobotwórczymi. Żywe kultury bakterii obecne w jogurcie greckim zwiększają wchłanianie żelaza i wapnia, a tym samym pomagają uzupełniać niedobory tych składników mineralnych w organizmie. Ponadto bakterie probiotyczne wspomagają procesy trawienne, przeciwdziałając dolegliwościom ze strony układu pokarmowego. Jogurt grecki jest szczególnie zalecany kobietom, gdyż chroni przed infekcjami dróg moczowych. Spożywanie jogurtu greckiego może przyczynić się do zwiększenia naturalnej odporności organizmu, zmniejszenia podatność na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Jedzenie jogurtu greckiego jest zalecane dla zachowania pięknego i zdrowego uśmiechu, gdyż kwas mlekowy działa ochronnie na zęby i przeciwdziała próchnicy.
Jogurt grecki – właściwości odchudzające
Jogurt grecki jest produktem, któremu przypisuje się właściwości wspomagające odchudzanie. Wynikają one z wysokiej zawartości białka. Ludzki organizm do strawienia białka zużywa znacznie więcej energii, co pobudza procesy przemiany materii i ułatwia odchudzanie. Ponadto produkty nabiałowe zapewniają długotrwałe uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu i przyrostowi nadprogramowych kilogramów.