Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Fot. Sohadiszno / Getty Images

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Sernik jaglany jest słodkim, domowym wypiekiem, który doskonale sprawdzi się w diecie bezglutenowej. Podstawowym składnikiem ciasta jest kasza jaglana, będąca źródłem wielu substancji odżywczych – białka, węglowodanów, błonnika pokarmowego, a także witamin i minerałów.

Sernik jaglany – jak zrobić?

Sernik jaglany można przygotować według rozmaitych przepisów. Wszystkie jednak mają jeden wspólny i kluczowy składnik – kaszę jaglaną. Sernik przygotowuje się na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek, z tradycyjnych herbatników, biszkoptów lub na domowym spodzie z kruchego ciasta. Do przygotowania bezglutenowego sernika jaglanego potrzebne będą specjalne ciasteczka niezawierające glutenu – białka szkodliwego dla osób z celiakią. Dodatkowym składnikiem, który sprawi, że sernik zyska lekkości i owocowego smaku, są świeże (ewentualnie mrożone) truskawki. Częstym dodatkiem do sernika są również rodzynki i orzechy. Wierzch jaglanego wypieku można udekorować owocami lub polewą czekoladową.

Sernik jaglany z orzechami nerkowca i rodzynkami – przepis

Przygotowany sernik dostarcza około: 

kcal 5820
białko 107 g
tłuszcz 135 g
węglowodany 827 g
błonnik pokarmowy 47 g

W kawałku sernika o wadze 120 g znajduje się około: 

kcal 349
białko  6.4 g
tłuszcz 8.1 g 
węglowodany 49 g
błonnik pokarmowy 2.8 g 

Składniki na masę sernikową:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki kefiru wodnego,
  • 2 szklanki mleka kokosowego,
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1,5 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych),
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • 150 ml cukru,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 6 łyżek masła,
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1 szklanka rodzynek.

Składniki na spód:

  • 1 opakowanie herbatników,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 90 ml płatków jaglanych,
  • 60 ml mąki ziemniaczanej,
  • 60 ml mleka,
  • 30 ml cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw do lodówki na około 6–8 godzin. Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć na następny dzień od namoczenia orzechów.
  2. Przygotuj spód. Do miski włóż ciasteczka i drobno je pokrusz. Dodaj mleko, masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i płatki jaglane. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wyłóż ciasteczkową masę.
  3. Tortownicę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 15–20 minut.
  4. Kaszę jaglaną wsyp na sito. Płucz pod gorącą wodą. Zagotuj 1 litr wody, a następnie wsyp kaszę i wyłącz gaz. Po około 3 minutach przelej kaszę na sito i ponownie płucz pod bieżącą wodą.
  5. W garnku zagotuj 2 szklanki mleka i 2 szklanki kefiru wodnego. Dodaj kaszę jaglaną i zredukuj gaz.
  6. Kaszę wyłóż do dużej miski. Dodaj 2 szklanki jogurtu, ekstrakt waniliowy, cukier, sok z cytryny, orzechy nerkowca, masło. Całość zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
  7. Do masy jaglanej dodaj mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Całość wymieszaj łyżką.
  8. Masę sernikową przełóż na gotowy spód. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut.

Kasza jaglana – wartości odżywcze

Kasza jaglana jest produktem otrzymywanym z prosa i uznaje się ją za najstarszą z kasz. Posiada wysoką wartość odżywczą, dzięki której wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. W 100 g kaszy jaglanej znajduje się około 10,5 g łatwo przyswajalnego białka, 71 g węglowodanów, 2,8 g tłuszczu oraz 3,2 g błonnika pokarmowego. W jej składzie występują również cenne dla organizmu witaminy i minerały, m.in. witaminy z grupy B i witamina E, krzem, magnez, wapń, fosfor, żelazo, potas. Kasza jaglana dostarcza także lecytyny o korzystnym wpływie na funkcjonowanie układu nerwowego. Produkt ten cechuje się lekkostrawnością oraz zasadotwórczym charakterem, dzięki czemu chroni przed zakwaszeniem organizmu. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, czyli mieszaniny białek wywołujących niepożądane objawy u osób chorujących na celiakię lub nietolerancję glutenu.

Kasza jaglana – właściwości zdrowotne

Kasza jaglana wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Zawarte w niej składniki regulują procesy trawienne i przyczyniają się do przyspieszenia przemiany materii, wspomagając odchudzanie. Obecność witamin z grupy B oraz lecytyny sprawia, że kasza jaglana usprawnia zdolności poznawcze: pamięć, koncentrację i uwagę. Ponadto redukuje stres i działa przeciwdepresyjnie. Kasza jaglana wykazuje właściwości rozgrzewające i antywirusowe, a także wzmacnia osłabiony organizm. Z tego powodu jest szczególnie zalecana w okresie zwiększonej zapadalności na przeziębienia i infekcje dróg oddechowych. W składzie kaszy jaglanej występują duże ilości krzemu, który zapewnia optymalną kondycję skóry, włosów i paznokci, a dodatkowo przeciwdziała odwapnianiu kości i przyspiesza proces regeneracji po urazach. Kasza jaglana przyczynia się również do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, który sprzyja rozwojowi miażdżycy. Zawarte w niej substancje działają ochronnie na wątrobę i błonę śluzową żołądka. Kasza jaglana jest źródłem związków o właściwościach antyoksydacyjnych, które redukują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu zapobiegają one rozwojowi różnych chorób, m.in. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, nowotworów, a także hamują procesy starzenia się organizmu.

Kasza jaglana – diety

Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, dlatego powinna pojawić się w diecie alergików oraz osób chorujących na celiakię. Ze względu na właściwości wysuszające nadmiar wydzieliny i zmniejszające stan zapalny błon śluzowych może być stosowana jako środek wspomagający leczenie infekcji dróg oddechowych oraz uporczywego kataru. Kasza jaglana jest zalecana w diecie zasadotwórczej stanowiącej metodę wspomagania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Kasza jaglana, podobnie jak inne produkty zbożowe, ma wysoką wartość energetyczną – 100 g dostarcza około 350 kcal. Nie powinny jednak rezygnować z jej jedzenia osoby na diecie odchudzającej, gdyż zawarte w niej składniki stymulują procesy przemiany materii. Kasza jaglana odznacza się wysokim indeksem glikemicznym wynoszącym 71. Oznacza to, że po jej spożyciu dochodzi do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, co jest zjawiskiem niewskazanym u osób z cukrzycą.

Zobacz film: Rozgrzewająca kasza jaglana. Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 22.06.2022,
Opublikowano: 22.06.2022 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej
Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze. Przepisy na potrawy z dyni piżmowej

Dynia piżmowa jest warzywem o wielu właściwościach. Zbiera się ją jesienią, a dzięki grubej skórce może leżeć nawet całą zimę. W tym okresie jest świetnym źródłem cennych witamin i składników odżywczych. Co zawiera w sobie dynia piżmowa? Jak ją przyrządzić? Zobaczcie przepisy na potrawy z dyni piżmowej.

Czytaj więcej