Sencha – właściwości i sposób parzenia japońskiej zielonej herbaty

Fot. barol16 / Getty Images

Sencha to zielona herbata japońska. Stanowi częstą bazę dla wielu herbacianych smakowych mieszanek. Za najwyższej jakości senchę uważa się tę powstałą z ręcznie zbieranych liści od kwietnia do końca maja, tj. pochodzących z pierwszego zbioru.

Szacuje się, że sencha stanowi nawet do 80% produkowanych w Japonii herbat. Uważa się, że powstała w 1738 roku, a jej twórcą był japoński herbaciany handlarz Soen Nagatani. Podkreśla się liczny prozdrowotny wpływ senchy na organizm, a zwłaszcza wspomaganie procesu trawienia i odchudzania, działanie przeciwutleniające i dodawanie energii.

Sencha – co to jest?

Sencha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty przygotowywanej z niezmielonych liści. Uważana jest za perłę wśród zielonych herbat. Napar posiada trawiasto-ziołowy zapach i zielonkawe zabarwienie ze złotymi refleksami. Sencha to herbata o roślinnym i aksamitnym smaku. Jej liście przypominają nieco trawę. Są wydłużone, spłaszczone i zwinięte wzdłuż. To częsta baza dla rozmaitych mieszanek herbacianych. Sencha świetnie komponuje się z owocami, np. z malinami, poziomkami, mango, ale też z kwiatami czy ziarnami.

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia? Zobaczcie test, który rozwieje Wasze wątpliwości:

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6

Sencha – jak wygląda produkcja tej herbaty?

Nazwa herbaty związana jest bezpośrednio ze sposobem jej produkcji i oznacza duszoną herbatę. Proces fermentacji (typowy dla herbat czarnych) przerwany zostaje krótkotrwałym (15–20 s.) sparzeniem liści strumieniem pary wodnej, które niszczy enzymy powodujące dalszą fermentację. Dzięki temu zachowane zostają naturalne, wartościowe składniki sencha. Następnie strumieniem ciepłego powietrza herbata jest suszona, a potem rozdzielana w zależności od jakości liści. Ostatnim etapem jest formowanie, czyli zwijanie liści.

Liście na senchę zbierane się bardzo delikatnie, wyłącznie z górnej części krzewu. Te pochodzące z niższych partii wykorzystuje się na banchę. Dodatkowo, w odróżnieniu od krzewów herbacianych przeznaczonych do produkcji gyokuro, krzewy na senchę nie są poddawane zacienianiu. Zbiory liści na senchę zaczynają się w kwietniu. Herbata z nich przygotowana charakteryzuje się najłagodniejszym smakiem i najjaśniejszym kolorem. Z pierwszego zbioru trwającego do maja powstaje Sencha Superior First Flush. Liście uzyskane z następnych zbiorów dają mocniejszy aromat i smak, co wynika z ich dłuższego dojrzewania i ekspozycji na słońce.

Polecamy: Teina w herbacie – co wiadomo o herbacianej postaci kofeiny?

Piliście kiedyś senchę?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Ile kosztuje sencha japońska?

Podczas kupowania zielonej herbaty sencha należy zwrócić uwagę na kraj jej pochodzenia – ta japońska herbata jest bowiem często produkowana w Chinach. Japońska sencha w przeciwieństwie do jej chińskiego odpowiednika jest mocniejsza, bardziej aromatyczna i bogatsza w smaku. Za opakowanie 50 g oryginalnej sencha zapłacimy około 50 zł.

Sencha i jej właściwości prozdrowotne

Sencha uważana jest za jeden z najzdrowszych napojów. Poleca się jej spożywanie zwłaszcza po posiłkach ze względu na pozytywny wpływ na proces przemiany materii. Sencha zwiększa wydzielanie soków trawiennych i stymuluje produkcję żółci. Wskazana jest diabetykom, ponieważ zawarte w niej goryczki zapobiegają wzrostowi poziomu cukru we krwi. Z kolei obecne w niej polifenole przyspieszają przemianę tłuszczu w energię, co wiąże się z systematyczną utratą wagi.

Herbata sencha posiada właściwości antyoksydacyjne, w związku z czym wspomaga neutralizowanie szkodliwych dla organizmu wolnych rodników. W konsekwencji tego spowalnia proces starzenia się organizmu i stanowi element profilaktyki antynowotworowej. Sencha to też doskonałe źródło witaminy C wpływającej na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Zawiera dodatkowo witaminy A, E, K, B1 i B2 oraz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne, jak cynk, żelazo, fluor, potas, sód czy wapń.

Herbata działa moczopędnie i intensyfikuje oczyszczanie organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Ze względu na zawartość kofeiny sencha wykazuje właściwości pobudzające i orzeźwiające oraz zapewnia naturalne wychłodzenie organizmu. Niektórzy uważają, że działa antydepresyjnie, poprawia koncentrację i nastrój. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego. Zielona herbata może zniwelować nieświeży oddech, a zawarte w niej katechiny hamują rozwój bakterii wywołujących próchnicę, tj. zapobiegają ich przyleganiu do powierzchni zębów.

Sencha – jak wygląda parzenie herbaty?

Parzenie senchy powinno odbywać się zgodnie z tradycyjnie przyjętym rytuałem. Do przygotowania herbaty wykorzystuje się porcelanowe, białe filiżanki. Herbata zielona sencha powstaje na skutek zalania 1 łyżeczki surowca filiżanką wody o temperaturze 75–80℃. Woda do parzenia herbaty powinna być miękka i lekko kwaśna. Dla uzyskania pełni aromatu i smaku, parzenie herbaty trwać powinno około 60 sekund. Godny podkreślenia jest fakt, że ten sam susz posłużyć może do dwu- lub trzykrotnego wykorzystania. Należy przy tym pamiętać, że drugie parzenie trwać powinno 1 minutę i 15 sekund, a trzecie 1 minutę i 20 sekund. Po zaparzeniu susz znacznie zwiększa swoją objętość. Herbatę można dosłodzić wedle uznania. Najlepiej sprawdzi się miód lub cukier trzcinowy.

Data aktualizacji: 25.02.2019,
Opublikowano: 20.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej