Salicylany – czym są i gdzie się znajdują? Uczulenie na salicylany

Fot. selimaksan / Getty Images

Salicylany to grupa naturalnie występujących związków chemicznych. Salicylany znalazły zastosowanie w lecznictwie, są używane również jako substancje zapachowe. Uczulenie na salicylany, a konkretnie estry kwasu salicylowego, może wywołać ataki duszności, astmy oraz skórne reakcje alergiczne.

Salicylany występują w owocach, warzywach, ziołach, przyprawach, a także wybranych produktach spożywczych. Uważa się, że uczulenie na salicylany jest jednym z najpopularniejszych spośród alergii.

Czym są salicylany?

Jak wyjaśniają specjaliści, salicylany to przede wszystkim estry kwasu salicylowego, zaliczane do kwasów beta-hydroksylowych (BHA). Są bezbarwną, krystaliczną substancją, naturalnie występującą w przyrodzie. Salicylany dobrze rozpuszczają się w alkoholach, a sam kwas salicylowy w czystej postaci można znaleźć np. w spirytusie salicylowym. Preparaty używane w lecznictwie, sporządzone na bazie roztworu kwasu salicylowego (ok. 10–20% stężenia) wykazują działanie bakteriostatyczne, przeciwzaskórnikowe, przeciwgrzybicze, komedolityczne oraz przeciwzapalne. Stosowanie środków kosmetycznych zawierających kwas salicylowy (będący pochodną salicylanów) umożliwia złuszczenie warstwy naskórka, co z powodzeniem jest wykorzystywane do produkcji środków zwalczających trądzik oraz peelingów do skóry tłustej i trądzikowej.

Kwas salicylowy został po raz pierwszy otrzymany z kory wierzby. Kwas salicylowy uważany jest za hormon roślinny (fitohormon), który zapewnia prawidłowy rozwój roślinom, wpływając na proces fotosyntezy, pośrednicząc w obronie przed patogenami. Głównym zastosowaniem tego przedstawiciela salicylanów jest produkcja kwasu acetylosalicylowego, zwanego potocznie aspiryną, oraz kwasu p-aminosalicylowego. Sam kwas salicylowy stosowany jest jako środek dezynfekujący. Wśród pozostałych związków będących pochodnymi salicylanów można wymienić salol (salicylan fenylu) oraz salicylan sodu (sól sodowa kwasu salicylowego)

Salicylany a kwas acetylosalicylowy (aspiryna)

Kwas acetylosalicylowy jest jednym z powszechniejszych niesteroidowych leków przeciwzapalnych, stosowanych do łagodzenia dolegliwości bólowych oraz stanów zapalnych i gorączki. Jest pochodną kwasu salicylowego. Po zażyciu kwasu acetylosalicylowego, zwanego aspiryną, następuje hamowanie cyklooksygenazy 1 i 2, które są enzymami zaangażowanymi w produkcję prostanoidów, czyli mediatorów reakcji zapalnej. W większości krajów jest jednym z najczęściej stosowanych specyfików przeciwbólowych i przeciwgorączkowych obok paracetamolu.

Ponadto aspiryna (kwas acetylosalicylowy) wykazuje działanie przeciwpłytkowe i przeciwzakrzepowe.

Za sprawą hamowania cyklooksygenazy 1 w płytkach krwi aspiryna hamuje agregację płytek krwi i przeciwdziała tworzeniu zakrzepów, co znajduje zastosowanie w profilaktyce udarów mózgu, zawałów serca. Kwas acetylosalicylowy jest stosowany również w leczeniu łuszczycy (ułatwia wchłanianie kortykosteroidów), powodując rozluźnienie warstwy rogowej skóry. Podobnie jak w przypadku salicylanów, kwas acetylosalicylowy może dawać szereg działań niepożądanych. Uczulenia na salicylany są równoznaczne z uczuleniem na aspirynę.

Uczulenie na salicylany

Salicylany niezależnie od źródła pochodzenie (produkty spożywcze, środki kosmetyczne, leki) mogą wywołać wiele skutków ubocznych, zwłaszcza u osób uczulonych na kwas salicylowy. Jednym z niepożądanych działań salicylanów u alergików są typowe skórne reakcje, ataki astmy, duszności, katar, kaszel. Osoby uczulone na salicylany po spożyciu środków zawierających kwas salicylowy oraz kwas acetylosalicylowy bardzo często skarżą się na zmiany skórne w postaci pokrzywki i obrzęk naczynioruchowy. Pozostałymi objawami uczulenia na salicylany mogą być alergiczny nieżyt nosa, a nawet reakcje anafilaktyczne.

Aby zdiagnozować uczulenie na salicylany, konieczne są wywiad lekarski i badanie. Osoby z podejrzeniem alergii na salicylany proszone są o wykonanie tzw. prób prowokacyjnych donosowych, doustnych oraz wziewnych, które pozwalają w szybkim czasie upewnić się, czy salicylany i ich pochodne wywołują reakcje alergiczne. Osoby z uczuleniem na salicylany muszą unikać leków stworzonych na bazie kwasu salicylowego. Niestety odczulanie wykazuje niewielkie efekty (lub ich brak), dlatego nie jest stosowane Alergia na salicylany wymaga nie tylko rezygnacji z niesteroidowych leków przeciwzapalnych, ale również z żywności bogatej w kwas salicylowy.

Salicylany w żywności

Salicylany można znaleźć w wielu produktach, których powinny wystrzegać się osoby mające alergie na te związki. Wśród warzyw bogatych w salicylany można wymienić: korniszony, rzodkiewkę, zielone oliwi, kabaczki, cykorię, paprykę chilli. Ponadto salicylany w bardzo dużym stężeniu znajdują się w: suszonych daktylach, suszonych morelach, czerwonych porzeczkach, malinach, rodzynkach, śliwkach, musztardzie, occie winnym, kminie rzymskim, oregano, estragonie, kurkumie, tymianku, pieprzu cayenne, anyżu, selerze, cynamonie, curry, kozieradce, imbirze, lukrecji, mięcie, szałwie, rozmarynie, kardamonie, a także w sokach warzywnych i owocowych.

Dlaczego zażywamy tyle leków przeciwbólowych? Jaka jest różnica między paracetamolem a ibuprofenem? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Dlaczego łykamy tyle tabletek przeciwbólowych? Działanie ibuprofenu i paracetamolu. Ibuprofen czy paracetamol - różnice. Źródło: 36,6 


Data aktualizacji: 04.07.2018,
Opublikowano: 04.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej