Rzodkiewka – kalorie i właściwości zdrowotne. Jakie witaminy i minerały ma rzodkiewka?

Fot.: Ariel Skelley / Getty Images

Rzodkiewka jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Przyczynia się do uregulowania ciśnienia tętniczego krwi i poprawy apetytu. Wykorzystywana jest w pomocniczym leczeniu astmy, chorób oskrzelowych, reumatyzmu, anemii i kamicy nerkowej.

Rzodkiewka posiada wysokie wartości odżywcze i liczne właściwości prozdrowotne. Związki w niej zawarte przyczyniają się do usprawnienia pracy układu nerwowego i pokarmowego, likwidując dolegliwości trawienne.

Wartości odżywcze rzodkiewki – co zawiera to warzywo?

Rzodkiewka nazywana jest inaczej „królową nowalijek”, czyli młodych warzyw zbieranych wiosną. Jej wysokie wartości odżywcze zostały docenione już przez starożytnych Egipcjan, którzy wykorzystywali ją jako naturalny lek m.in. na dolegliwości trawienne. Rzodkiewka jest bogata w witaminy i minerały. W jej składzie występują witaminy z grupy B, witamina K oraz witaminy o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak witamina C i beta karoten (prowitamina witaminy A). Cennym związkiem obecnym w rzodkiewce jest kwas foliowy zaliczany do witamin z grupy B, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego. „Królowa nowalijek” jest źródłem ważnych dla organizmu składników mineralnych – wapnia, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, sodu i cynku. Dostarcza również błonnik pokarmowy, który usprawnia działanie przewodu pokarmowego i przeciwdziała zaparciom.

Rzodkiewka należy do warzyw niskokalorycznych – w 100 gramach znajduje się jedynie 16 kcal. Mimo wysokich wartości odżywczych nie może być jedzona przez każdego. Ze względu na dużą zawartość kwasów organicznych i glikozydów warzywo to jest niewskazane dla osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, nieżytem jelit oraz stanem zapalnym wątroby.

Rzodkiewka – właściwości zdrowotne i lecznicze

Właściwości rzodkiewki znajdują zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości oraz we wspomaganiu funkcjonowania różnych układów ludzkiego organizmu. Warzywo to działa pobudzająco na pracę układu pokarmowego i poprawia apetyt. Posiada właściwości żółciopędne i żółciotwórcze, dzięki czemu wspomaga funkcjonowanie wątroby oraz usprawnia procesy trawienne, likwidując zgagę i niestrawność. W medycynie naturalnej wykorzystywane jest również jego działanie bakteriobójcze, m.in. do zwalczania mikroorganizmów chorobotwórczych atakujących przewód pokarmowy. 

Ze względu na zawartość witaminy C rzodkiewka przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, dlatego jej jedzenie jest szczególnie zalecane w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. W jej składzie występują duże ilości potasu, który odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi i tętna, dlatego wskazana jest w żywieniu osób z nadciśnieniem tętniczym. Rzodkiewka wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Jej regularne jedzenie skutkuje usprawnieniem procesów poznawczych, takich jakich jak pamięć, uwaga i koncentracja. Posiada również właściwości kosmetyczne i potocznie nazywana jest „warzywem pięknych włosów”. Jest źródłem siarki, która przyczynia się do wzmocnienia włosów i pobudzenia ich wzrostu. Minerał ten ma również pozytywne działanie na płytkę paznokciową, zapobiegając ich łamaniu i rozdwajaniu się. 

Rzodkiewce przypisuje się właściwości wykrztuśne, dlatego sok z niej lub zblendowane warzywo stosuje się przy uporczywym kaszlu, chorobach oskrzelowych i astmie. „Królowa nowalijek” znajduje zastosowanie w leczeniu kamicy nerkowej, artretyzmu, dolegliwości reumatycznych, krzywicy i anemii.

Rzodkiewka w ciąży i w trakcie karmienia piersią

Zdania na temat jedzenia rzodkiewki w ciąży są podzielone. Niektórzy specjaliści uważają, że przyszłe matki powinny unikać ich spożywania, inni natomiast rekomendują je w diecie ciężarnych, z zastrzeżeniem, aby warzywa pochodziły z naturalnych upraw, bez dodatków chemii rolniczej (nawożenia). Kobiety karmiące piersią powinny ograniczyć liczbę jedzonych rzodkiewek. Konieczność ta wynika z obecności w warzywie ostrych związków eterycznych, które przedostają się do pokarmu, a wraz z nim do organizmu niemowlęcia, co może prowadzić do bolesnych kolek.

Zastosowanie rzodkiewki w kuchni

Rzodkiewki w postaci surowej posiadają najwyższe wartości odżywcze. Stanowią częsty dodatek do kanapek, sałatek, surówek, a także past jajecznych. Jadalnymi częściami rośliny są nie tylko bulwy, ale również liście, które nierzadko dodaje się do chłodnika z botwiną i do sałatek. Smaczną potrawą są rzodkiewki gotowane w wodzie, podawane z przyrumienioną na patelni bułką tartą i masłem. Na rynku dostępne są rozmaite odmiany tego warzywa, które różnią się między sobą kształtem, smakiem i kolorem. Za jedne z najsmaczniejszych uważa się rzodkiewki o intensywnie czerwonej barwie i wydłużonym kształcie. Odmiany późniejsze charakteryzują się bardziej wyrazistym i ostrym smakiem, natomiast wczesne są znacznie łagodniejsze.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Data aktualizacji: 13.02.2018,
Opublikowano: 01.07.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej