Ryba sola - właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowanie kulinarne - przepis na panierowaną solę w szpinakowym sosie 

Fot. Diana Miller / Getty Images

Sola jest niskotłuszczową i lekkostrawną rybą morską. Stanowi źródło selenu i witaminy D, które wzmacniają odporność organizmu. Ryba sola dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych o ochronnym działaniu na serce. 

Sola jest chudą rybą dostarczającą pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Znajduje szerokie zastosowanie kulinarne jako potrawa pieczona, duszona, smażona, gotowana, a nawet faszerowana. Może pojawić się w diecie kobiet ciężarnych.

Sola - jaka to ryba?

Sola należy do chudych ryb słonowodnych (morskich) o delikatnym, białym mięsie. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, dlatego powinna pojawić się w diecie odchudzającej. We Francji sola uznawana jest za jedną z najszlachetniejszych ryb morskich. Jest zdrową rybą o niskiej zdolności do akumulacji toksycznej rtęci. Może być spożywana przez kobiety ciężarne oraz karmiące piersią, gdyż nie wykazuje szkodliwego działania na płód. Co więcej, sola jest źródłem wielu cennych dla organizmu witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka.

Sola - co zawiera? Wartość odżywcza ryby

Sola jest niskokaloryczna i posiada wysokie wartości odżywcze. 100 g dostarcza około 64 kcal i jedynie 0.5 g tłuszczu. Jest źródłem pełnowartościowego białka - w 100 g zawiera około 14.8 g tej cennej substancji odżywczej. W składzie soli występują nienasycone kwasy tłuszczowe wykazujące pozytywny wpływ na układ krążenia, nerwowy i odpornościowy. Ta delikatna i lekkostrawna ryba zawiera cenne minerały i witaminy, takie jak: potas, fosfor, magnez, selen, wapń, witamina A, D oraz witaminy z grupy B (B6, B12).

Sola - zdrowa ryba o cennych właściwościach zdrowotnych

Sola jest bogatym źródłem selenu należącego do naturalnych antyoksydantów odpowiedzialnych za hamowanie szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Minerał ten przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu oraz działa przeciwnowotworowo. Opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz wykazuje właściwości ochronne w stosunku do układu sercowo-naczyniowego. Selen zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i odgrywa ważną rolę w żywieniu osób ze zdiagnozowaną niedoczynnością tego gruczołu. Jest wykorzystywany wspomagająco w leczeniu depresji oraz łagodzeniu dolegliwości bólowych występujących przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. 

Cennymi składnikami obecnymi w soli są nienasycone kwasy tłuszczowe, które oddziałują korzystnie na organizm. Wykazują właściwości przeciwzapalne i regulują ciśnienie krwi zapobiegając nadciśnieniu tętniczemu. Działają antyarytmicznie, zapewniając prawidłowy rytm serca. Nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do obniżania poziomu “złego” cholesterolu, który dostarczany w nadmiarze odkłada się w ścianach tętnic tworząc zmiany miażdżycowe. Regularne spożywanie soli oraz innych ryb morskich zmniejsza ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawałów serca oraz udaru mózgu. Sola dostarcza organizmowi witaminy D, która uczestniczy w procesie mineralizacji tkanki kostnej. Witamina ta wspomaga wchłanianie i wykorzystanie przez organizm dwóch minerałów zapewniających zdrowe i mocne kości, czyli wapnia i fosforu. Ponadto wspiera prawidłowe działanie układu immunologicznego i krążenia.

Za co odpowiada witamina D? Czy warto ją suplementować i czy trzeba to robić przez cały rok? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Witamina D - za co odpowiada? Źródło: Dzień Dobry TVN

Sola - jak ją przygotować?

Sola jest rybą znajdującą szerokie zastosowanie kulinarne, również w kuchni polskiej. Na polskich rynku sola dostępna jest w postaci filetów, wypatroszona oraz w całości. Można ją przygotować na wiele sposobów, wykorzystując różne techniki kulinarne: pieczenie tradycyjne, w pergaminie lub w folii aluminiowej, duszenie, smażenie, gotowanie w wodzie lub na parze. Ryba sola doskonale smakuje w towarzystwie warzyw, a także serwowana z owocowymi sosami. Świetnie komponuje się ze szpinakiem i brokułami. Na jej bazie przygotowuje się kotlety rybne, pulpety oraz faszerowane roladki.

Prosty przepis na solę ze szpinakiem i serem gorgonzola

Składniki na 2 porcje:

  • 220 g filetów z soli (świeże lub mrożone),
  • ½ szklanki mąki,
  • ½ szklanki mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos:

  • 150 g szpinaku,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 50 g sera gorgonzola,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. W przypadku korzystania z mrożonych filetów - rozmroź je i osusz.
  2. Opłucz szpinak, odetnij twarde łodyżki i osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Szpinak wyłóż na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Cały czas mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Odciśnij szpinak z wody, posiekaj i odstaw.
  4. Filety z soli oprósz lekko solą i pieprzem. Wlej mleko na płaski talerz. Na drugi talerz wysyp mąkę. Filety zanurzaj w mleku i obtaczaj w mące.
  5. Filety z soli smaż na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią i zyskają chrupiącą skórkę.
  6. Na patelni (czystej) rozgrzej masło. Zmniejsz ogień i dodaj śmietankę. Po zgęstnieniu sosu dodaj szpinak. Całość wymieszaj i odstaw z ognia.
  7. Do gorącego sosu dodaj pokrojony ser gorgonzola.
  8. Solę w szpinakowym sosie podawaj z ugotowanym białym ryżem i cząstkami cytryny.
Data aktualizacji: 01.08.2018,
Opublikowano: 01.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej