Ruta zwyczajna – jakie ma zastosowania? Jak zrobić nalewkę z ziela ruty?

Fot. mohammed yaseen / Getty Images

Ziele ruty może być niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Ma jednak szerokie zastosowanie w kosmetyce, bowiem redukuje pajączki naczyniowe i zmiany łojotokowe. Działanie ziela ruty zwyczajnej związane jest z jej bogatym składem.

Ruta zwyczajna inaczej jest określana jako ruta zielona, ruta ogrodowa czy ostrowonka. Jest niewielkim krzewem, pochodzącym z krajów Europy Wschodniej i Afryki Północnej. W Polsce ruta zwyczajna znana jest przede wszystkim jako roślina ozdobna. Jej kwiaty kwitną praktycznie całe lato, bo od czerwca aż do sierpnia. Jest odporna na niskie temperatury, jednak zdecydowanie lepiej rozwija się w ciepłych, nasłonecznionych miejscach. Nie lubi suszy, woli wilgoć. Ruta zwyczajna działa odstraszająco na koty, ponieważ wydziela intensywny zapach.

Ruta zwyczajna – co to jest?

Ruta zwyczajna to roślina, która współcześnie jest rzadko używana w zielarstwie. Dawniej miała szerokie zastosowanie i słynęła z licznych właściwości. Jednak z czasem okazało się, że może być niebezpieczna. W historii przypisywano jej wręcz magiczne właściwości, a na Litwie stanowiła symbol dziewictwa i czystości panny młodej, która zdobiła nią wianek, a po ślubie go paliła. Ruta była stosowana niegdyś w wielu dziedzinach medycyny ludowej – od bólu po walkę ze zmęczeniem czy zmianami skórnymi. Współcześnie ruta zwyczajna jest wykorzystywana przede wszystkim jako zewnętrzny lek medycyny naturalnej. Ze względu na intensywny zapach jest chętnie stosowana w produkcji perfum.

Jak wygląda ruta zwyczajna?

Ruta zwyczajna jest półkrzewem, czyli jej górna część jest zielona, natomiast dół drewnieje. Roślina rośnie do około 1 m. Ma owalne, potrójne bądź podwójne liście, a także wiele gruczołów wydzielniczych, będących źródłem olejków eterycznych. W okresie kwitnienia ma żółte kwiaty, a następnie w ich miejsce pojawiają się owoce, będące torebkami z ciemnobrązowymi nasionami.

Ziele ruty – zastosowanie

Ruta zwyczajna uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka krwawień, zwężenie poszerzonych naczyń podskórnych, łagodzenie przebarwień i zapobieganie tworzeniu się pajączków. Sprawdza się jako środek na szybsze wchłanianie siniaków czy krwiaków podskórnych. Hamuje również nadmierne zmiany łojotokowe skóry, co przekłada się np. na łagodzenie trądziku.

Ruta zwyczajna ma szereg kosmetycznych zastosowań. Wspomaga procesy regeneracji skóry, usuwania zaczerwienień czy profilaktyki pajączków naczyniowych. Można ją stosować w formie okładów czy toników. Podobnie jak wiele środków w dermatologii, ruta wchodzi w interakcję z promieniowaniem słonecznym, wywołując reakcje fotouczulające. Działa również wzmacniająco na organizm, uspokajająco.

Polecamy: Nagietek – właściwości lecznicze i kosmetyczne. Jak stosować nagietek lekarski?

Ruta zwyczajna – jak ją stosować?

Ruta zwyczajna może być stosowana jako napar – ziele ruty (2 łyżki) zalewa się wrzątkiem (200 ml). Po godzinie napar można stosować jako tonik czy płukankę, a także zrobić z niego okład. Można również zrobić go na bazie alkoholu, w proporcji pół szklanki ziela na 300 ml 40-procentowego alkoholu. Po dwóch tygodniach należy przefiltrować uzyskaną nalewkę. Alternatywą szczególnie polecaną w medycynie naturalnej jest wyciąg olejowy. Można go zrobić poprzez wymieszanie połowy szklanki ruty z 200 ml oleju o temperaturze około 60℃. Po 10 dniach należy przefiltrować płyn. Uzyskany filtrat można wcierać w miejsca na skórze zmienione chorobowo.

O tym jakie produkty leczą dowiecie się z filmu: 

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Polecamy: Krwawnik pospolity – właściwości i działanie. Na co stosować ziele krwawnika?

Ruta zwyczajna – przeciwwskazania

Ze względu na zawartość furanokumaryny, czyli związku fotouczulającego, nie wolno bezpośrednio eksponować smarowanych części ciała na promieniowanie słoneczne czy sztuczne promieniowanie ultrafioletowe. Ruta może również prowadzić do podrażnienia skóry niezależnie od promieniowania słonecznego. Nie prowadzono żadnych badań na kobietach w ciąży, wobec czego nie zaleca się stosowania tego ziela (jak i wielu innych substancji wykorzystywanych w medycynie naturalnej) w ciąży. Jeśli po pierwszym użyciu na skórze pojawiło się zaczerwienienie czy wystąpiły inne niepojące objawy mogące świadczyć o alergii lub nadwrażliwości, należy przerwać stosowanie ziela ruty.

Data aktualizacji: 06.12.2018,
Opublikowano: 03.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej