Rozgrzewający deser z daktylami - działa jak naturalna aspiryna!

instagram.com/agnieszkacegielska

Naturalne przepisy i wykorzystywanie prozdrowotnych właściwości warzyw i owoców to prosty sposób na łagodzenie codziennych dolegliwości. Tym razem ekspertka w tej dziedzinie, czyli Agnieszka Cegielska poleca przepis na rozgrzewający deser, który działa jak aspiryna dzięki daktylom!

Dziennikarka TVN Agnieszka Cegielska to specjalistka w dziedzinie medycyny naturalnej, ziołolecznictwa i jedzenia, które leczy i wzmacnia organizm. Tym razem podzieliła się z nami przepisem na deser owocowy, który działa jak aspiryna!

Daktyle nazywane są „chlebem życia”  Te naturalne słodkości są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E i K. Oprócz tego zawierają  witaminy B1, B2, C, a także fosfor, magnez, potas, żelazo i bor.

Daktyle działają jak aspiryna?

Ze względu na skład, daktyle nazywane są także „naturalną aspiryną”, ponieważ zawierają salicylany. Dlatego, podczas przeziębienia można osłodzić sobie ten czas daktylami, które działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i zmniejszają ból.

Ważne, by osoby, które mają uczulenie na aspirynę, zanim sięgną po daktyle, przeszły test uczuleniowy. Warto wybrać daktyle niesiarkowane i co najważniejsze, przemyć je przed spożyciem gorącą wodą – dobierają do Polski z daleka, więc trzeba je odkazić.

Przepis na rozgrzewający deser z daktylami

Składniki:

  • 6 śliwek
  • Banan
  • 3 daktyle
  • Świeża mięta – opcjonalnie
  • Limonka lub cytryna
  • Płatki owsiane
  • Masło klarowane
  • Cynamon
  • Syrop z mniszka lekarskiego, kwiatów bzu lub mód lipowy do osłodzenia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej masło klarowane i podpraż na niej garść płatków owsianych. Posyp je cynamonem.

W naczyniu żaroodpornym ułóż wypestkowane i pokrojone śliwki, banana i pokrojone daktyle. Ważne, by wcześniej moczyć daktyle w gorącej wodzie przed min. 15 min. Całość owoców oprósz cynamonem i podprażonymi wcześniej płatkami owsianymi.

Naczynie z owocami włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piecz ok. 10-15 min.

Po wyjęciu owoców, skrop je delikatnie limonką lub cytryną i syropem lub miodem. Porcję deseru ozdób świeżą miętą lub posyp wiórkami kokosowymi. Na zdrowie!


Więcej zdrowych przepisów znajdziesz w książce Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie" Wyd. Burda Książki.

instagram.com/agnieszkacegielska

Zobacz także video: Daktyle - naturalna skarbnica witamin!

Dzień Dobry TVN

Opublikowano: 11.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej